O tunsoare noua, un loc de munca nou, un apartament nou — schimbarea este de obicei ceva de sarbatorit. O exceptie flagranta: Lucrurile noi pe pielea ta tind sa fie rele , spune dermatologul si consilierul medical principal la Vichy Laboratoires. Si, desi nu fiecare punct nou sau alunita va cauza probleme pe drum, este important sa ramaneti vigilenti. Daca observati oricare dintre aceste schimbari asupra dumneavoastra sau a unei persoane dragi, sunati-va imediat dermatologul.

In primul rand: verificati-l

Stiu: ideea de a-ti verifica partenerul pentru cresteri ciudate de piele este pe cat de nesexy devine. Chiar si asa, Hirsch sugereaza sa-i scanezi corpul lunar si sa-l puna sa faca acelasi lucru pentru tine. Pentru a face sa se simta putin mai putin ca o corvoada, Fa-ti un masaj unul altuia. In acest fel, va veti concentra automat asupra spatelui, gatului si picioarelor, dar va veti petrece si timp pe zonele pe care le-ati putea rata intr-o singura data. Sunteti la cel mai mare risc de cancer de celule bazale si scuamoase in locurile unde soarele loveste.Traducere: Verificati-i fata, urechile, scalpul (mai ales daca parul ii este subtire), bratele, picioarele si mainile. (Nu uitati de unghiile – sunt un loc surprinzator de melanom.)

O data pe an, adaugati dermatologul dumneavoastra in amestec pentru un examen mai amanuntit. Pentru ca, nimic nu este mai sexy decat sa imbatranim impreuna . 

Ai o bubita rosie persistenta pe piele? Poate fi mai grav decat crezi. Cancerele bazocelulare – cele mai frecvente si cu cea mai lenta crestere – sunt adesea umflaturi rosii cu margini inaltate, care sunt putin sidefate sau translucide.  Ar putea arata ca un cos care nu va disparea .

Examinati ranile care nu se vindeca

Carcinoamele cu celule scuamoase pot lua multe forme diferite – de la pete rosii la rani deschise – oriunde pe corp, dar acordati o atentie deosebita punctelor care sunt expuse mult la soare, cum ar fi urechile, buza inferioara, fata, gatul, mainile, bratele, si picioare. Cancerele cu celule scuamoase, care pot metastaza daca sunt lasate netratate, sunt adesea semne rosiatice care se vor crosta, se vor desprinde, apoi se vor croi din nou.

Daca nu stiti inca despre sistemul ABCDE, ar trebui sa: Ti-ar putea salva viata. Acest sistem ajuta la distingerea alunitelor benigne de melanomul malign, cea mai rara, dar cea mai letala forma de cancer de piele. Cunoscandu-va ABCDE-urile, veti putea determina diferentele de marime, forma si culoarea alunitelor si, eventual, veti observa un semn de cancer inainte ca acesta sa devina grav.

Iata exact la ce sa fii atent:

Daca tragi o linie prin mijlocul unei alunite benigne, cele doua jumatati se vor alinia. Celulele canceroase nu cresc uniform.

Ar trebui sa puteti spune cu usurinta unde se opreste alunita in comparatie cu pielea din jur. Un melanom poate avea o margine prost definita care se intinde pe piele.

Melanoamele sunt adesea multicolore, in timp ce alunitele benigne au o culoare uniforma. Singura exceptie: o alunita neagra ar trebui sa ridice si un steag rosu.

Melanoamele tind sa fie in jur de sase milimetri, de dimensiunea unei radiere de creion. Multe alunite benigne sunt, de asemenea, mai mari decat aceasta dimensiune, dar putine melanoame sunt mai mici.

Alunitele aflate in miscare pot fi maligne. Urmariti o alunita care isi schimba culoarea, se ridica, se mancarime sau devine mai mare. Observati un loc care se schimba? Suna-ti dermatolugul imediat.