Inca din primele etape ale civilizatiei, gentile si posetele au fost articole practice zilnice folosite atat de barbati, cat si de femei. Erau necesare pentru transportul de bani si alte obiecte personale, intrucat hainele inca nu erau dotate cu buzunare. Stim cum aratau din tablouri, printuri si tapiserii si din putinele genti de mana istorice pastrate in muzee.

Genti si posete au venit intr-o varietate de modele pentru o serie de scopuri, cum ar fi genti cu agrafe, pungi din piele si posete cu trase lungi. Cu exceptia unor genti rari de umar, acestea erau toate purtate atasate de centura sau brau. Introducerea buzunarelor spre sfarsitul secolului al XVI-lea a insemnat ca gentile barbatilor au disparut incet in cursul secolului al XVII-lea. De atunci, gentile au apartinut aproape exclusiv domeniului feminin.

Din secolul al XVI-lea, femeile purtau adesea posetele pe un chatelaine; un carlig cu lanturi la care ar putea fi atasate mici ustensile, precum chei, cutii de cutit, foarfece si unelte de cusut. Deoarece chatelainele erau deseori confectionate din metale pretioase, ele erau considerate si simboluri de bijuterie si statut.

In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea si in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, hainele pentru femei erau atat de voluminoase incat una sau doua genti sau „buzunare” puteau fi ascunse usor sub fusta. Astfel de buzunare erau purtate de obicei in perechi: cate unul atarnat de fiecare sold – de unde si numele buzunarelor coapsei. Buzunarele coapsei au ramas in voga pentru cea mai mare parte a secolului al XIX-lea.

1800 – 1900 d.Hr.: A New Era, New Bags

Cand a fost descoperit orasul roman Pompeii in secolul al XVIII-lea, toate lucrurile grecesti si romane antice au devenit imens populare. Astfel de genti au fost la moda pana in primele decenii ale secolului XIX. Reticulele erau facute manual din tot felul de tesaturi, deseori de catre femeile care le foloseau.

In secolul al XIX-lea, in epoca Revolutiei industriale, au fost inventate multe noi metode si tehnici de fabricatie. Au aparut materiale noi precum papier-mache, fier si otel lustruit si au fost utilizate pentru producerea de saci, care au dus la noi modele si modele. Au fost dezvoltate noi saci pentru calatorul modern, care putea calatori apoi mai usor cu vaporul si cu calea ferata.

In secolul XX, miscarile de arta si moda au venit si au mers succesiv, iar geanta a evoluat alaturi. Cu toate acestea, emanciparea femeilor a fost cel mai influent factor in modelarea gentii. Din ce in ce mai multe femei erau angajate si, pe masura ce deveneau mai mobile, gentile de mana trebuiau sa raspunda unei varietati tot mai mari de nevoi practice. Acest lucru a dus la tot felul de genti pentru scopuri specifice, cum ar fi cutii de documente din piele pentru a merge la birou, genti practice din piele si plastic din timpul zilei pentru mers si vizita, genti elegante, sclipitoare si minaudiere (ambreiere metalice) pentru utilizare seara. Vezi aici cele mai noi tendinte de genti si posete din acest an.

Brandingul a devenit din ce in ce mai important in secolul XX si au aparut marii designeri de genti. Printre designerii cunoscuti in intreaga lume pentru gentile lor exclusiviste si articole din piele, includ Hermes, Louis Vuitton, Gucci si Prada. Pentru designerii de moda precum Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan si Dolce & Gabbana, geanta a devenit un accesoriu important. Spre deosebire de secolele trecute, in care designul ar putea ramane neschimbat timp de mai multe decenii, geanta de mana s-a dezvoltat acum intr-un accesoriu vestimentar, schimbandu-se in fiecare sezon.