Trebuie să recunosc că sunt dependentă de soare. Știu că sună egoist, dar pentru mine încălzirea globală este mai degrabă un premiu decât o amenințare, aș renunța cu drag la zilele mohorâte de iarnă, la cerul ce stă suspendat prea jos deasupra orașului și la ciorapii de lână pe care îi îmbrac, de nevoie, seara când am puțin timp de topit în fața televizorului.

Acum doi ani am văzut, întâmplător, un anunț care mă anunța festiv că un studio de videochat angajeaza în București, iar probabil că doar curiozitatea m-a împins să apăs pe link. Avantajele erau prea frumoase pentru a fi adevărate, iar eu sunt mai degrabă sceptică. Solară și sceptică… În fine, acum am doi ani de când lucrez aici, și nu am să intru acum în detaliile legate de muncă. Am să spun doar că în februarie energia mea era sub nivelul de avarie. Rutina zilnică, combinată cu două săptămâni în care soarele a lipsit cu desăvârșire din peisaj, anula toate motivele de optimism. Apoi, aceeași întâmplare care mi-a pus sub ochi link-ul către studio acum doi ani mi-a evidențiat o oferta de nerefuzat pentru un zbor București – Dubai. Deci soare, plajă si haine vaporoase în februarie! Sunt trei motive atât de serioase încât am cumpărat instantaneu un zbor dus-întors, cu o pauză de două săptămâni între zboruri.

Am făcut apoi rapid aranjamentele la serviciu, urmate de găsirea unei cazări la destinație. Apoi, într-o dimineața ploioasă de marți priveam înfrigurată pe geamul umed, la vântul ce spulbera tot ce-i stătea în cale pe pistele aeroportului Otopeni. Și așteptam să evadez din peisajul dezolant, care deja îmi consumase toate resursele. Îmbarcarea a fost rapidă iar zborul ce depășea binișor cinci ore mi-a ridicat câteva semne de întrebare. Știam că acolo mă așteaptă soare și vreme bună, dar plecarea intempestivă nu mi-a lăsat timp să verific și alte atracții. Iar acum, din confortul fotoliului meu de la clasa business atractivitatea acestui loc era pusă sub semnul întrebării.

După un zbor de exact cinci ore și douăzeci și nouă de minute am aterizat pe Aeroportul Internațional din Dubai. Primul lucru pe care l-am consemnat a fost informarea căpitanului: bine ați venit în Dubai, vremea este frumoasă cu o temperatură de 29oC! În traducere personală, bine ați venit în paradis! Mi-am făcut loc printre mulțimea de călători – aici este un important punct de tranzit, multe legături către Asia de Sud-Est având escală în Dubai. La ieșire m-a întâmpinat un soare care te orbea la propriu, curat și intens, aruncându-și razele direct către noi, neavând nici o umbră de nor care să i se împotrivească. This is my place, mi-am spus în timp ce mă urcam în taxiul ce avea să mă ducă în imediata vecinătate a cartierului Al-Fahidi, în partea veche a orașului. Construit la sfârșitul secolului XIX cu scopul de a găzdui bogații negustori Persani ce aveau afaceri în zonă, locul te transpune în timp. Casele sunt foarte frumos conservate, urmând stilul arhitecturii Persane, iar pârâul care curge lângă acest cartier îndulcește un pic arșița în zilele toride. Cazarea a fost exact cum mă așteptam, adică perfectă. Așa că după ce mi-am aranjat un pic bagajul și am băut ceaiul oferit de gazdele mele, am luat la pas străzile din cartier. Am remarcat turnurile de vânt, o inovație locală ce capta vânturile și le conducea pe un traseu savant în case, oferind astfel o formă ecologică de sistem de răcire, veche de mai bine de un secol. Am admirat ceramica din Galeria Majlis, împreună cu colecția de mobilier tradițional, dar și Galeria XVA ce găzduiește lucrări de artă modernă. Astfel am avut șansa ca încă din prima zi să realizez că acest oraș, renumit pentru shopping și aflat în coada listei de priorități a călătorilor împătimiți, are de oferit la fel de mult ca orice altă destinație, păstrând însă un avantaj competitiv în timpul iernii, când oferă soare și multe grade în termometre atunci când Europa este prizoniera frigului.

Următoarele două săptămâni și-au împărțit clipele între cele mai impresionante destinații pe care le putem visa. Sesiuni de cumpărături la Dubai Mall sau vizitarea Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume. Priveliștea de la etajul 128 este uluitoare, iar dacă vrei să beneficiezi de ceva cu adevărat spectaculos te sfătuiesc să mergi acolo noaptea. O altă experiență a fost vizitarea Dubai Aquarium, practic o grădină zoologică marină, unde te plimbi prin tuneluri și admiri o mulțime de specii de pești. Bineînțeles că nu am rezistat senzației de a cumpăra și o sesiune de diving în acvariu!

Au urmat puzderie de locuri unice. Cartierul Al Seef cu clădirile sale frumoase înșirate de-a lungul pârâului Dubai, plimbările de-a lungul Sheikh Zayed Road sau descoperirea Dubai Creek, unul din cele mai frumoase locuri din Dubai, unde am admirat bărcile tradiționale ce sunt încă folosite de către localnici.

Trebuie să mărturisesc că am profitat de ocazie și mi-am pigmentat vacanța din mijlocul lui februarie și cu câteva ieșiri la plajă, unde am avut parte de experiențe unice. Tot ce știam despre serviciile premium oferite la plajă a fost dus la alt nivel, așa că m-am decis să văd și cealaltă față a mării, vizitând marea de nisip. Un safari în deșert este o altă experiență pe care nu ai cum să o ratezi odată ce ai ajuns aici!

După două săptămâni de soare m-am întors bronzată și plină de energie, creionând în minte un plan năstrușnic de a îmi face un obicei de a rupe fiecare iarnă în două printr-o vizită în micuțul Emirat din Orientul Mijlociu.