Exista ceva ciudat de satisfacator in a avea dureri musculare in zilele de dupa un antrenament bun, incat te chinui sa te urci si sa te dai jos de pe scaune. Se simte ca o confirmare fizica ca ai dat totul la acel antrenament si ca in curand vei culege toate beneficiile.

Dar picioarele care inca iti tremura va lasa probabil cu cateva intrebari, cum ar fi, de ce te dor muschii, mai exact? Si durerea care nu dispare este intotdeauna un lucru bun?

In general, durerea musculara este un rezultat total ok (si chiar de dorit) al exercitiului.

Asadar, indiferent daca tocmai ati revenit la rutina dupa ce ati iesit ceva timp in sala sau ati descoperit recent o noua obsesie la cursul de Pilates, considerati muschii dureri o parte normala a procesului.

Data viitoare cand te doare prea mult ca sa te ridici din antrenor, iata tot ce trebuie sa stii despre ce se intampla in interiorul muschilor tai si ce inseamna pentru rutina ta de fitness.

De ce te dor muschii dupa ce te antrenezi?

Desi s-ar putea sa nu te doare in timpul exercitiilor, procesul care duce la senzatia incepe in timp ce inca transpiri.

Cand un stres sau o sarcina este pusa asupra muschiului, provoaca micro-lacrimi in interiorul acestuia. Profesionistii de fitness se refera uneori la acestea ca micro-trauma , doar pentru a fi.

Ca raspuns, organismul declanseaza un proces inflamator astfel incat sa se poata adapta si transforma intr-o versiune mai puternica a lui insusi (si in special a muschiului pe care tocmai l-ai stresat).

Markerii inflamatori (cum ar fi celulele albe din sange, globulele rosii si citokinele), plus acidul lactic, toti va ajuta sa va repare tesutul muscular, astfel incat sa se acumuleze in muschii tocmai lucrati in orele si zilele dupa exercitii fizice intense.

Rezultatul acestei leziuni musculare si al procesului de reparare inflamatorie?

Stiu la ce te gandesti: inflamatia nu este rea, totusi? Nu in acest caz! Inflamatia este o necesitate absoluta pentru a asigura recuperarea si remodelarea corespunzatoare a tesutului muscular .

Fapt distractiv: cat de multa durere simti depinde de cativa factori.

Acum ca stii ce se intampla in corpul tau care te face sa te doare dupa un antrenament, probabil te intrebi de ce te simti 100% bine dupa ce faci uneori exercitii si aproape ca nu poti sa te apleci pentru a-ti lega pantofii dupa ceilalti.

In cele din urma, cat de dureros te simti dupa antrenament depinde de cat de multa micro-trauma musculara a cauzat sesiunea ta de transpiratie. Si cat de mult micro-trauma provoaca o transpiratie depinde de cateva lucruri.

1. Cat de nou esti la antrenament

Daca ai facut exercitii de ani de zile, este mai putin probabil sa fii super-durer decat cineva care tocmai incepe o rutina – sau se intoarca la drum dupa un timp liber.

Oamenii care au dezvoltat o toleranta la exercitii sunt, in general, mai putin dureroase dupa antrenamente decat cei care tocmai au inceput.De-a lungul timpului, corpul tau se adapteaza la stimulul exercitiului, astfel incat sufera mai putine micro-traume si necesita mai putin din acel raspuns de reparare.

2. Cat de des te antrenezi

Cu cat te antrenezi mai des, cu atat mai putine sanse au muschii de a se recupera complet si de a se repara intre sesiuni si cu atat este mai probabil sa experimentezi dureri musculare dupa aceea.

Ai nevoie de o zi libera de la rutina ta obisnuita de antrenament? Incercati aceasta sesiune rapida de abdomene si sunati-o pe zi.

Cei care se antreneaza mai des sunt mai susceptibili de a experimenta dureri din cauza frecventei stimulului. Acest lucru este valabil mai ales daca antrenezi un anumit grup muscular (cum ar fi picioarele, de exemplu) de mai multe ori pe saptamana.

3. Tipul de antrenament pe care il faci

Deloc surprinzator, intensitatea si familiaritatea antrenamentului pe care il faci influenteaza, de asemenea, cat de dureros te simti. Daca dublezi brusc numarul de genuflexiuni pe care le faci si cresti semnificativ greutatea pe care o folosesti, stimulul crescut te va lasa probabil cu mai multi muschi dureri decat antrenamentul obisnuit pentru picioare.

Deci, a avea muschi dureri este un semn bun, atunci?

Da, puteti continua si considerati muschii dornici ca un semn ca antrenamentul a facut treaba .

Durerile legate de antrenament sunt in general un lucru productiv. Doarecarea indica faptul ca muschii tai au fost provocati si se adapteaza. Atata timp cat le oferi muschilor tai odihna si nutritia de care au nevoie pentru a se recupera, durerea este doar un pas in procesul de a deveni mai in forma si mai puternic.

Cu toate acestea, durerile musculare nu ar trebui sa dureze prea mult timp.

Informatii cheie aici, baieti: Indiferent de noutatea dvs. de a face exercitii sau de intensitatea antrenamentului pe care il faceti, durerea ar trebui, in general, sa apara (si sa dispara) intr-un anumit interval de timp.

In cele mai multe cazuri, senzatia de durere pe care o simti ca urmare a procesului inflamator al muschilor tai apare in aproximativ 24 pana la 48 de ore dupa antrenamentDe aceea, durerea dupa antrenament este adesea denumita durere musculara cu debut intarziat (DOMS) .

Desi procesul inflamator incepe aproape instantaneu, efectele fizice si durerea nu apar pentru o zi sau doua , explica el.

De acolo, durerile musculare persista de obicei pana la patru zile, pe masura ce muschii tai completeaza reparatiile necesare.

Daca durerea persista mai mult de patru zile, consultati un expert (cum ar fi un kinetoterapeut sau un antrenor de atletism certificat). Durerea musculara excesiva (sau cronica) poate indica faptul ca va antrenati in exces sau puneti mai mult stres asupra corpului decat la care se poate adapta, ceea ce poate duce la deteriorarea muschilor.

Concluzia: exercitiul pune stres asupra tesuturilor musculare, care apoi sunt supuse unui proces de reparare care provoaca dureri musculare. Aceasta durere indica in general ca organismul raspunde si se adapteaza la un antrenament – ambele semne bune ca faci castiguri! Doar asigurati-va ca ii acordati corpului suficient timp pentru a se recupera.