Genul de cicatrici pe care oamenii incearca sa il previna se numeste: cicatrici hipertrofice. Ele sunt roșii și ridicate și pot fi dureroase sau pot limita mișcarea in zona afectata. Cicatricile hipertrofice se diminueaza, de obicei, de-a lungul timpului.

In continuare va prezentam cateva dintre cele mai populare remedii pentru prevenirea cicatricei hipertrofice.

1) Vitamina E

Vitamina E, sau tocoferolul, este un antioxidant solubil in grasimi. Se gaseste sub forma de capsule sau sub forma lichida la farmacii, in magazinele de specialitate și on-line. Uleiul este aplicat pe zona afectata.

S-a demonstrat ca vitamina E penetreaza straturile de piele și reduce formarea de radicali liberi, care pot interfera cu vindecarea.

Vitamina E influențeaza si productia de colagen, o proteina structurala parțial responsabila pentru rezistenta si elasticitatea pielii.

Desi multi oameni aplica ulei de vitamina E pe pielea lor pentru a minimaliza cicatricile și desi este recomandata si de medici dupa o interventie chirurgicala de piele, exista dovezi foarte putine care arata ca ajuta.

Intr-un studiu, vitamina E a fost folosita in perioada post-operatorie dupa o interventie chirurgicala reconstructiva. Un grup de oameni a aplicat vitamina E, in timp ce un alt grup a aplicat o crema placebo. Dupa un an, nu a existat nicio diferenta semnificativa statistic in grosimea, dimensiune sau aspectul general al cicatricii intre cele doua grupuri.

Un alt studiu a comparat persoanele care au aplicat o crema pentru cicatrice cu persoanele care au aplicat o crema cu vitamina E. Ambele grupuri au folosit cremele de doua ori pe zi, timp de patru saptamani, incepand la scurt timp dupa o interventie chirurgicala.

La douasprezece saptamani dupa operație, vitamina E nu a imbunatatit aspectul cicatricilor.

O critica a studiului este faptul ca s-a folosit prea puțina vitamina E. De asemenea, aplicarea oricarei substanțe pe o rana dupa o vatamare poate impiedica vindecarea in mod corespunzator.

2) Extractul de ceapa

Ceapa este un ingredient gasit in unul dintre cele mai populare geluri pentru cicatrici.

Extractul de ceapa are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene și poate regla formarea de colagen.

Au existat trei studii clinice majore in Statele Unite, dar niciunul nu a constatat ca se pot imbunatați cicatricile hipertrofice.

Un studiu a constatat ca nu a existat nicio diferenta in roșeața și mancarime dupa o luna de folosire a gelului cu extract de ceapa.

Ceea ce a fost a fost surprinzator este faptul ca oamenii din grupul de control, care au folosit un unguent pe baza de petrol, au avut o reducere semnificativa a rosetei cicatricei. Acest lucru a fost posibil ca urmare a efectului de hidratare al unguentului pe baza de petrol.

Un alt studiu a evaluat 97 de persoane cu cicatrici noi sau vechi care au folosit fie un gel cu extract de ceapa, fie un gel placebo.

Dupa doua luni, nu a existat nicio diferența in marimea, aspectul vizibil, elevația si roșeața cicatricii.

3) Mierea

Mierea a fost folosita pentru arsuri si rani de secole.

In 2006, o recenzie a 22 studii clinice, care au implicat mai mult de 2.000 de persoane, a considerat ca mierea a avut proprietați antibacteriene și antiinflamatorii și ar putea stimula creșterea țesutului nou.

Multe dintre studii, care au fost efectuate la Universitatea din Waikato din Noua Zeelanda, au folosit miere manuka.