Stiinta spune ca 60% dintre oameni cred ca o relatie de acest tip nu dureaza in timp. Nu conteaza daca nu ai fost niciodata intr-o astfel de relatie sau daca nu cunosti pe cineva apropiat care sa aiba una, verdictul tau va fi negativ.

Astazi, progresele in comunicare si tehnologie fac ca aceasta experienta sa nu fie asa. Putem avea persoana in contact mai mult sau mai putin.

Un studiu realizat pe 1.142 de persoane in Journal of Sex and Marital Therapy, condus de doctorii Dargie, Blair, Goldfinger si Pukall, afirma ca relatiile pe distante lungi pot fi de o calitate si stabilitate chiar mai ridicate decat credem.

Relatii bune la distanta

Cercetatorii au descoperit cateva puncte pe care cuplurile care sunt separate mult timp si care au relatii de buna calitate le au in comun.

1.- Atitudine pozitiva cu privire la relatiile la distanta

Nu sunt persoane pesimiste, nu cred ca relatia lor nu va functiona. Nu asculta oameni din jurul lor care le spun altceva. Sunt oameni deschisi la experienta si dispusi sa depaseasca obstacolele.

Daca spui; partenerul meu pleaca, simt ca nu vom curge si ca nu vom lucra.

Aceasta este cea mai daunatoare credinta, pentru ca deja va predispuneti la ceva si se va implini, va fi o profetie care se implineste. Atata timp cat astepti ceva, incepi sa-l provoaci.

2.- Siguranta iubirii partenerului tau

Oamenii care au relatii bune la distanta, se simt iubiti si siguri in dragostea partenerului lor, au incredere in unul si in celalalt. Nu gandesc gresit. Stiu ca distanta este dificila, dar se iubesc si vor reusi.

3-. Nivel mai ridicat de confidentialitate

Cand vorbesc sau discuta cu partenerul lor de la distanta, ceea ce se concentreaza pe conversatiile lor este propriile experiente zilnice, ceea ce li s-a intamplat. Isi exprima propriile sentimente, vorbesc despre lumea lor, despre ceea ce ii intereseaza si mai putin despre terti.

De vreme ce nu sunt vazuti, tind sa-si faca conversatiile mai vii si sa-si spuna toate experientele in detaliu. In plus, sunt mai deschisi sa spuna ce simt si sa solicite ce vor.

4.- Se cearta putin

Cuplurile bune la distanta vad relatia lor ca ceva dragut, iar partenerul lor ca o persoana incredibila. De obicei, ei nu argumenteaza si nu pretind nimic.

Din moment ce stiu ca nu pot vorbi atat de mult cat si-ar dori cu partenerul lor, se concentreaza asupra pozitivului.

In aceste tipuri de relatii, apare ceva numit disonanta cognitiva. A fi separati adauga un factor de stres suplimentar relatiei, asa ca incearca sa compenseze acest lucru cu atitudini mai putin conflictuale si sa ofere fiecaruia ce este mai bun din ei insisi, in fiecare contact.

Vorbim putin si daca vorbim sa ne luptam, atunci nu are rost.

5.- Idealizeaza intr-un mod sanatos

Intr-o relatie la distanta care functioneaza, partenerul dvs. este adesea idealizat. Poate ca in relatiile conventionale nu este cel mai sanatos lucru, dar aici este un punct forte, care face ca persoana sa se concentreze mai putin pe aspectele negative ale partenerului sau. Este ca atunci cand suntem indragostiti la inceput, asa se relationeaza relatia, creand o legatura foarte puternica intre ambii membri.

6.- Mai multa senzualitate decat sexualitate

In relatiile bune la distanta, este clar ca exista mai putine intalniri sexuale decat in ​​cuplurile care locuiesc in acelasi loc. Cu toate acestea, senzualitatea poate alimenta relatia.

Exista mai multa senzualitate decat sexualitate in aceste tipuri de cupluri. Seductia prin: mesaje erotice, schimbul de imagini sau chiar conversatii video chat, sunt elemente esentiale. Intalnirile sexuale pot fi rare, mai ales daca sunt vazute de doua sau trei ori pe an, dar devin de o calitate superioara, datorita tuturor dorintelor acumulate in acea perioada.

Probleme de relatii la distanta

Cercetatorii acestui studiu au descoperit ca problemele cu care se confrunta aceste relatii nu sunt atat de diferite de conflictele traite de oameni in cuplurile conventionale. Au descoperit ca au niveluri similare de satisfactie, pe cei patru piloni ai oricarei relatii.

Sa ne amintim ca relatia are 4 piloni: dragoste, romantism, intimitate si angajament.
Iubirea este ceea ce simti. Romanticul este ceea ce faci din ceea ce simti. Intimitatea este ceea ce impartasesti cu celalalt, iar angajamentul este decizia de a ramane cu acea persoana, deoarece consideri ca nu exista un loc mai bun pentru tine decat sa fii alaturi de ei. Aceasta este persoana ta ideala.

In studiul lor, acestia au raportat, de asemenea, o rata similara de divort si infidelitate . Prin urmare, nu stiu ca este mai infidel sau mai credincios din cauza faptului de a fi la distanta sau de a fi aproape. Deci nu distanta a stricat relatia ta, ci conflictele pe care le ai deja.

Relatii la distanta care nu functioneaza

Relatiile la distanta nu functioneaza pentru persoanele cu urmatoarele caracteristici:

Sufera de stres sau anxietate.
Ei sufera de o stima de sine scazuta.
Au o mare nevoie de apropiere fizica concreta cu partenerul lor.
Atasamentul lor este nesigur, deci sunt oameni care au cumva nevoie de persoana fizica.
Ei bazeaza calitatea relatiilor pe calitatea sexului pe care il intretin cu partenerul lor.
Ei sufera de un fel de zealotipie.
Trebuie remarcat faptul ca relatiile care nu erau solide inainte de separarea lor. Distanta ii va face sa se rupa, pentru ca era ceva ce venea sa vada.

Speram ca aceste recomandari va vor fi de mare folos pentru a va mentine relatia la distanta pe linia de plutire.