Toxiinfectia alimentara cu salmonella este o infectie de origine bacteriana (salmonele netifoidice), apartinand familiei Enterobacteriaceae, ce poate aparea in cazul oricarei grupe de varsta sau de populatie.

Modul de transmitere a infectiei cu salmonella este fecal-orala (igiena deficitara a mainilor), apa contaminata, dar si prin consumarea anumitor alimente contaminate ca: oualele (in special, cele de rata) si preparatele care contin oua (maioneza, creme, inghetata, ciocolata, s.a), laptele nefiert, carnea provenita de la animalele infectate, peste, fructe de mare, dar si unele vegetale precum rosiile.

Primele semne si simptome ale bolii apar dupa o perioada de 12-24 ore, maxim 48 de ore de la ingerarea alimetelor contaminate, manifectandu-se prin: greturi si varsaturi abundente, dureri abdominale severe, stare de rau general, cefalee (dureri de cap), febra asociata cu frison, scaune diareice (~ 6 pe zi, abundente, urat mirositoare, avand aspect de „piure de mazare”).

Datorita varsaturilor si a scaunelor abundente apare deshidratea severa si dezechilibru electrolitic. La pacientii cu sistemul imun slabit, adica la pacientii cu HIV/SIDA, unde infectiile cu salmonella sunt frecvente, pot produce bacteriemii, enterocolite severe, ulceratii la nivelul intestinului si mortalitate.

Datorita deshidratarii foarte mari, afectiunea a fost impartita in mai multe forme clinice, si anume:

usoara– pierdere de 5% din lichidele / 24 de ore (manifestandu-se prin: sete, limba uscata, usoara tahicardie, pliu cutanat elastic, urini reduse cantitativ.); medie-pierdere de 7-8% din lichidele / 24 de ore (manifestandu-re prin: hipotensiune arteriala in ortostatism (statul in picioare), tahicardie constanta, sete intensa, pliu cutanat lenes, urinari reduse.); severa– pieredere de 10% din lichidele / 24 de ore (manifestandu-se prin: limba si buze foarte uscate, tahicardie intense, hipotensiune arteriala in ortostatism si clinostatism (statul in pat), pierderea constientei, nu exista pliu cutanat, insuficienta renala.).

Diagnosticul se pune pe criterii epidemiologice si clinice, coprocultura si antibiograma.

Tratamentul este: igieno-dietetic (in primele 12-24 de ore-regim hidric, urmat de supa de zarzavat, covrigi, branza dulce, orez si, treptat, se va adauga in alimentatie carnea si bananele. Este interzis consumul de fructe si legume crude. Este recomandata rehidratarea cu solutii de electroliti, in formele usoare si medie pe cale orala, iar in forma severa – parenteral (cale intravenoasa). De asemenea, se recomanda antibiotic conform antibiogramei.

Evolutia este, de obicei, favorabila, cu remiterea in cateva zile a fenomenelor acute.

Pentru a evita imbolnavirea trebuie sa existe o igiena corespunzatoare a mainilor, prepararea termica corespunzatoare a alimentelor, spalarea cu apa a fructelor si legumelor.