Igienizarea orala se refera la toate acele proceduri de curatare a cavitatii bucale, cum ar fi periajul, ata dentara, dusul bucal. O igienizare corecta si cu multa constiinciozitate este primul factor care impiedica aparitia afectiunilor orale.

Periajul dentar este de doua feluri: periajul realizat de pacient acasa (manual sau cu periute electrice) si periajul profesional.

Periajul efectuat de catre pacient se face obligatoriu de doua ori pe zi, dimineata si seara, in fiecare zi. Seara, dupa masa, avand rol de indepartare a resturilor alimentare, iar dimineata pentru indepartarea placii bacteriene depusa pe timpul noptii si masaj gingival.

Periajul profesional se realizeaza in cabinetul de medicina dentara, o data la 6 luni impreuna cu detartrajul si consultul periodic. Cele mai utilizate tehnici de periaj sunt tehnica Bass pentru adulti si tehnica Fones pentru copii.

Tehnica Bass realizeaza o curatare eficienta atat a suprafetelor dentare, cat si a santului gingival. Se periaza separat cele doua arcade incepand cu cea superioara, urmand cea inferioara, de la dreapta la stanga intr-o zi si de la stanga la dreapta in urmatoarea zi deoarece inceputul periajului este mai constiincios. Se aseaza periuta in pozitie orizontala, cu perii indreptati spre gingie la 45° si se executa miscari vibratorii. Acestea pot fi urmate de miscari de maturare a suprafetei dentare dinspre gingie spre suprafata masticatorie a dintelui. Miscarile vibratorii se vor realiza pe grupe de dinti (cate 2), de 4-5 ori pe fiecare grup. Se vor peria prima data fetele anterioare, apoi cele posterioare, urmand suprafetele masticatorii cu miscari de dute-vino. Nu se vor exercita presiuni prea mari asupra dintelui deoarece nu facem decat sa presam resturile alimentare in santuri si fosete si sa agresam gingia . Pentru a putea controla cu usurinta acest lucru vom avea grija sa nu indoim perii periutei in timpul igienizarii.

Tehnica Fones mai este numita periajul circular si se realizeaza cu arcadele dentare in contact. Periuta va avea o pozitie orizontala, perpendiculara pe suprafetele dintilor si se vor executa miscari circulare si ample. Este indicata copiilor (in special celor mici).

Dupa periajul dintilor este indicat sa periem si suprafata dorsala a limbii, cu periuta dentara sau cu dispozitive speciale. Apa de gura este optionala.