Ravenna este un orasel pe care am tinut mortis sa-l vad. Numele a aparut undeva in clasa a cincea, la istorie, cand am aflat ca pentru o scurta perioada a fost capitala Imperiului Roman de Apus. Datorita muzicalitatii numelui si faptului istoric ce pune Ravenna in aceeasi cutie cu Roma, Milano si Constantinopol, am “sacrificat” o zi de plimbare prin Bologna. Si nu am regretat nimic!

La prima vedere, nu gasesti nimic imperial. Ravenna e un oras micut, linisnit, in regiunea Emilia Romagna, aproape de Marea Adriatica. De la Bologna faci cu trenul in jur de o ora, cel mult o ora si 20 minute. Cum putina lume e pasionata de istorie si de mozaicuri, orasul a scapat pana acum de hoardele de turisti. Si nu numai de aceste hoarde.

Totul a pornit din cauza unor barbari – motivul cel mai des invocat in perioada medievala. Imparatul Honorius, speriat de vizigotii care atacau din nord, a mutat in 402 curtea imperiala de la Milano in acest oras mic si obscur,  care era insa inconjurat de mlastini si foarte aproape de cea mai mare baza navala de la Adriatica. In 476, cand a cazut Imperiul Roman de Apus, Ravenna a avut un loc in primul rand, loc pe care si l-a pastrat si in timpul domniei regelui ostrogot Theodoric. Adevarata glorie o capata in schimb cativa ani mai tarziu, cand bizantinii cuceresc orasul si-l anexeaza Imperiului Roman de Rasarit, Ravenna devenind astfel unul din cele mai importante centre culturale ale lumii – si stim cu totii ce insemna „lumea” la acea data.

Lasand lectia de istorie la o parte, cand te duci la Ravenna trebuie sa ai in vedere doua lucruri. Primul ar fi mozaicurile, caci, ironia sortii, in acest loc occidental gasesti cele mai de pret mozaicuri bizantine.

Trebuie sa ajungi mai intai in centru – Piazza del Popolo, locul unde mi-am dat seama ca intr-o zi de vara eram unul din putinii turisti care „gresesira” orasul – si de aici mai mergi 10 minute ca sa ajungi la complexul San Vitale.

San Vitale este o bazilica bizantina cu baza formata din doua octogoane concentrice. Pe hartie suna cam sec, dar trebuie sa vezi designul ce a inspirat Sfanta Sofia din Instanbul, construita doar 15 ani mai tarziu. (Ai vazut-o? E mic copil pe langa San Vitale). Arhitectura e doar unul din aspectele care fac constructia aceasta deosebita. Trebuie sa iti acorzi timp sa privesti peretii. Aici tehnica bizantina a mozaicului a atins un punct culminant, pietricelele (cred ca se numesc tesserae) fiind asezate in sectiuni si in unghiuri usor diferite pentru a varia reflexia luminii si pentru a crea iluzia adancimii spatiului. Nici subietele in sine nu sunt de ignorat: un Hristos fara barba (!), delfini, broaste si cele mai bune portrete ale Imparatului Iustinian si ale sotiei sale, Theodora. Pe ultimele doua le stiti cu siguranta din manualul de istorie, dar merita vazute de aproape. (Theodora pare chiar mai incruntata decat Iustinian).

Ce-mi place cel mai mult la aceasta bazilica este insa felul in care reflecta la o scara mai mica epoca de aur a Ravennei: a fost inceputa sub domnia lui Theodoric si terminata sub cea a lui Iustinian.

In aceeasi curte cu bazilica este si Mausoleul Galla Placidia, Gala fiind sora vitrega a Imparatului Honorius (a se vedea mai sus, la minilectia de istorie). Ar trebui sa se faca un film cu viata Gallei (Hollywood, fi atent aici): din cauza nenumaratelor absente ale fratelui, ea era cea care se ocupa de treburile imperiale . A fost luata ostatica cand vizigotii au pradat Roma si a socat opinia publica cand s-a casatorit cu unul dintre rapitori – pe numele lui Ataulf (romantic, nu?). A luptat alaturi de el, inaintand cu armata spre sud, si ceva mai tarziu au domnit (fericiti) impreuna peste Regatul Gotic (si mai romantic). Cand Ataulf a fost asasinat, Galla a fost obligata sa se casatoreasca cu un general roman. Si cand fiul din a doua casnicie a devenit imparat la varsta de 6 ani, ghici cine era regent si conducea juma’ de lume.

Mousoleul este micut, are o minunata cupola albastra, plina de stele galbene, si un perete splendid, albastru cu motive florale, care merita toti banii (si ince ceva pe deasupra).

In acelasi complex, se mai afla si Muzeul National, pe care insa nu l-am vizitat. Nu mai stiu daca era inchis sau nu aveam chef de muzee in acea zi.

A doua zona de interes din Ravenna este cea formata de Dom, Museo Arcivescovile si Baptisterul Neonian. Din cele trei, vi-l recomand pe ultimul, care initial a fost o baie romana. Botezarea baii romane a fost o solutie logica, din moment ce in acele timpuri botezul presupune o imersie totala in apa.

A treia zona de interes din Ravenna este bazilica Sant’ Apollinare Nuovo. Construita tot de Teodoric, care isi dorea o capela regala, are doua fasii de mozaicuri, ce se intind de la vest la est pe toata lungimea navei. Benzile infatiseaza martiri (intr-o parte femei, in cealalta barbati) care aduc daruri lui Hristos si Fecioarei Maria. Dar nu numai asta: friza infatiseaza si vechiul port Classe, orasul Ravenna, palatul lui Teodoric, redat in gloria sa si a … perdelelor sale. Teodoric, fiind un vizigot crestinat, apartinea bisericii ariane, care nu accepta in totalitate natura divina a lui Hristos. Cand au venit bizantinii in oras, au tinut sa stearga amintea ereticului si sa inlocuiasca anumite mozaicuri, astfel ca in locul portretului regelui acum se afla o draperie. Si pe langa draperie se pot vedea maini.

Si daca tot am vorbit atat de Teodoric, ar mai fi de vizitat mausoleul lui, dar despre el nu pot spune nimic caci l-am ratat. Cica de la gara trebuie sa o iei inspre nord si nu ai cum sa-l ratezi.

Al doilea motiv pentru care merita sa vizitezi Ravenna este mormantul lui Dante Alighieri– pentru fanii Divinei Comedii si pentru toti iubitorii de italiana. Alungat din Florenta, Dante a trait si a scris Divina Comedie in Ravenna, gazduit fiind de familia Da Polenta (familia conducatoare a orasului).

Mormantul se afla pe drumul dintre Dom si San Appolinare Nuovo, pe via Alighieri (e chiar simplu sa-l gasesti). Mormantul de azi e recent – secolul XVIII- Dante fiind de fapt ingropat in cripta bisericii de alaturi, San Francesco, care a trecut prin nenumarate interventii din secolul IV pana azi.

Mormantul lui Dante e deschis mai toate zilele, cat despre celelalte obiective, va recomand cu caldura Ravenna visit card! Costa doar 7,50 euro (in perioada martie – iunie, mausoleul costa 2 euro in plus), e valida 7 zile si cu ea poti intra in San Vitale, Galla Placida, Muzeul National, Sant Appolinare Nuovo, Baptisteriul Neonian, Museo Arcivescovile.

Atentie insa la orarul de vizita, e mare pacat sa ajungi in oras si sa gasesti totul inchis. Stiti vorba aia, cine se scoala de dimineata viziteaza toata Ravenna? E adevarata! Complexul San Vitale e deschis de la 9.30 pana la 16.30 (Nov-Feb) sau de la 9.30 la 18.30 (April – Sept). In restul lunilor ramane deschis pana la 17.30 – sa nu spuna careva ca nu s-au adaptat dupa cerintele publicului.

Un orar asemanator de incurcat este si la Sant’Appollinare Nuovo, care in principiu e deschis intre 9.00 si 19.00.

Plimbare placuta si sa nu folositi blizul cand fotografiati peretii din Galla Placida!