De indata ce te intrebi daca traiesti cu un sociopat, lucrurile nu sunt atat de grozave!

Daca te gandesti la comportamentul sotului tau, care ar putea fi atribuit sociopatiei, probabil ca nu esti tratata asa cum meriti, cel putin. Dar, asa cum vom discuta in acest articol, exista reactii normale la stres si frustrare, iar apoi exista sociopatia ca tulburare de personalitate.

Intr-un caz, poti spera la o schimbare. In cealalta, este mai bine sa ai grija de propria ta siguranta si nevoi.

Sociopatia ca diagnostic

In primul rand, da, sociopatia este o tulburare psihiatrica.

Si, din pacate, este o tulburare care este destul de dificil, daca este deloc posibil, de tratat. Acest lucru se datoreaza faptului ca se incadreaza in categoria mai larga a tulburarilor de personalitate si par a fi incorporate in structura psihologica a persoanei.

Etiologia exacta a tulburarii nu este clara, dar se pare ca, pur si simplu, asa sunt.

Dar, in cele mai multe cazuri, un sociopat va fi sociopat de indata ce au fost copii mici.

DSM-5 descrie persoanele cu aceasta tulburare ca fiind lipsite de remuscari pentru actiunile lor, iresponsabile, nesocotindu-se in mod flagrant de sine si de ceilalti.

Sunt iritabili, agresivi si impulsivi si adesea se cearta cu ceilalti. Ei manipuleaza pe altii si mint pentru distractie sau pentru profit.

Si, in cea mai mare parte, nu reusesc sa se supuna legilor, ceea ce de obicei ii face sa se confrunte cu incarcerarea – in cele din urma.

Cum ai ajuns cu o astfel de persoana in primul rand?

Multi, in special cei din exteriorul relatiei sau casniciei tale, s-ar putea intreba cum ai ajuns sa te intalnesti cu o astfel de persoana.

Cu toate acestea, nu este ciudat ca nimeni nu observa ca exista un sociopat printre ei. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt atat de ascunsi si manipulatori incat se vor strecura chiar sub radar daca vor.

Sunt sanse sa fie uimitor de fermecator, de dragut, de inteligenti si pareau incredibil de interesati de tine si de tot ceea ce te preocupa, in mod ironic, avand in vedere ca nu le pasa deloc de ceilalti. Era usor sa crezi ca ai gasit persoana potrivita cu care sa-ti impartasesti viata.

Cu toate acestea, cu timpul, ceea ce ar fi putut fi imbatator, farmecul sociopatului si reactiile intense fata de lume si altele, vor deveni prea intense.

Si de obicei se transforma in agresivitate.

Acest lucru difera de reactia cuiva la frustrare, este normal sa o pierzi ici si colo, dar sociopatii tind sa fie controlori si abuzivi.

Tratamentul sociopatiei

Nu exista niciun tratament prescris oficial care ar fi recomandat ca fiind dovedit a functiona. Pentru a spune clar, exista un consens in randul profesionistilor ca nu se poate face nimic sau nimic.

Acest lucru poate suna infricosator pentru tine, dar este un adevar de care trebuie sa fii constient.

De fapt, discutia dintre psihiatri si psihologi clinicieni se invarte in jurul modalitatilor de a proteja societatea de acesti indivizi.

Exista unele indicii ca sociopatii, in unele cazuri, pot simti un anumit grad de empatie.

Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca sociopatia este un continuum. Nu e ca si cum ai fi sociopat sau nu esti. Deci, in cazurile mai usoare ale tulburarii, persoana ar putea fi capabila sa simta un fel de empatie si, in acele cazuri, ar putea exista o cale catre un fel de viata normala.

Exista cazuri, desi sunt rare, in care un sociopat isi gaseste drumul spre a duce o viata in normele societatii. In unele cazuri, religia este calea de a intelege si de a ajunge sa respecte principiile superioare si sa ia in considerare bunastarea altora.

In alte cazuri, un sociopat ar putea reactiona intr-o oarecare masura la psihoterapie in care sunt adoptate comportamente alternative si stiluri de comunicare. Dar, in cele mai multe cazuri, ei invata doar sa-si ascunda mai bine tulburarea.

Cum sa treci peste o astfel de relatie?

Nu va putem oferi niciun fel de sfaturi generale, deoarece ar trebui sa discutati situatia dumneavoastra individuala cu un profesionist calificat. Asigurati-va ca aveti suficient sprijin si ramaneti in siguranta in orice moment.

Din pacate, majoritatea sociopatilor sunt foarte razbunatori. Acordati o atentie deosebita capacitatii lor de a manipula oamenii .

Daca te-ai saturat de abuzul lor, vei avea nevoie de toate resursele si sprijinul tau pentru a trece peste el.

Pregateste-te pentru impact si fii bine pregatit. Nu vrem sa te sperii, dar este mai bine sa fii pregatit pentru mai rau si apoi sa fii surprins de un rezultat mai bun decat sa fii neatenti la ceea ce s-ar putea intampla.