Sigur ati fost, macar o singura data in viata, victime in „jocul” numit manipulare. Despre ce se ascunde in spatele acestei devieri de la comportamentul normal si despre cum putem recunoaste inca de la inceput daca suntem manipulati, am provocat-o la un dialog pe Delia Ciobancan, psiholog specializat in psihoterapie si programare neuro-lingvistica.

 1. Este manipularea o alegere in fata neputintei?

In zilele noastre, in contextul schimbarilor politice, economice si socio-culturale din societate, importanta cunoasterii unor mecanisme de influentare si manipulare sunt necesare, pe de-o parte pentru cei care vor puterea, cei care vor sa conduca, pentru cei care vor prosperitatea, iar pe de alta parte pentru legitate psihologica, pentru o rezistenta inteligenta la tehnicile si tehnologiile, metodele si efectele actiunilor manipulatorii care se exercita. Daca vorbim de manipulare prin prisma neputintei, este necesar sa pornim de la stadiul timpuriu al bebelusului care deprinde manipularea parintilor pentru a-si asigura nevoile esentiale si confortul. Plansul este o actiune care, indiferent de varsta, produce la cei din jur dorinta de a se implica, de a ajuta, de a salva. Se spune in popor „Copilul care nu plange, nu primeste san”. In fata neputintei, a dependentei, fiindca copilul nu-si poate procura singur hrana, protectia, adapostul, el invata sa manipuleze. La stadiul de adult putem vorbi mai degraba de o utilizare a manipularii pe principiul obtinerii confortului cu cat mai putin efort si, daca se poate, sa-l depuna altcineva.

2. Cel care alege sa recurga la diverse tehnici de manipulare are transmisa aceasta zestre genetic sau o alege rational?

Fiecare individ exercita permanent in procesul comunicarii o anumita influenta asupra celorlalti, actionand asupra comportamentelor, faptelor, gandurilor, sentimentelor. Cu totii folosim manipularea intr-o anumita masura, insa asta nu presupune ca este un instinct sau ca suntem persoane manipulatoare. Manipularea este mai degraba un efect al competitivitatii. Un individ, poate manipula din pura obisnuinta. Obiceiurile se inradacineaza, iar manipulatorii opteaza pentru calea pe care o cunosc cel mai bine, fara sa exploreze situatia si sa aleaga calea cea mai eficienta. O alta categorie de manipulatori este formata de societate pentru a servi intereselor  individuale sau de masa.

3. Sunteti psihoterapeut cu experienta si, desigur, ati intalnit si oameni inzestrati cu aceasta „calitate”. In literatura de specialitate, se spune, ca ar exista doua feluri de manipulare: pozitiva si negativa. Exemplificati, va rog, cazul in care avem de a face cu o forma de manipulare pozitiva.

Putem vorbi despre persuasiune care este o forma de influentare bazata pe argumentare in folosul convingerii unei persoane sau unui grup de persoane sa creada sau sa faca un anumit lucru. Persuasiunea este, mai degraba, un proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau actiuni, prin discutii si nu se folosesc mijloace ascunse. Influenta sociala poate fi considerata manipulare ascunsa insa ea nu este in mod necesar negativa. Ca specialist, pot incerca sa conving pacientii sa renunte la obiceiurile nesanatoase iar atat timp cat influenta mea este perceputa ca inofensiva, ea respecta dreptul celui influentat de a alege. Manipularea este o forma extrema a persuasiunii care este practicata cu ajutorul unor tactici amagitoare, imorale, exploratorii sau chiar abuzive in care doar o parte beneficiaza pe seama celeilalte parti.

4. Ce se ascunde in spatele manipularii de orice fel (politice, sentimentale)? Cum se ajunge ca un om sa sufere astfel de devieri de la normalitate?

In spatele manipularii se ascund diverse tipologii de manipulatori. Pot fi manipulatori panicarzi care o fac de frica urmarilor sau profesionisti care mint si insala permanent, la serviciu, la cumparaturi sau in relatiile cu cei apropiati. Mai sunt cei care manipuleaza din placere cu un interes sportiv de provocare. Manipulatorii sadici prefera sa vada cum sufera cei din jur si folosesc influenta ca pe o arma. Exista si manipulatorii psihopati care nu au niciun strop de constiinta, ei nu regreta ceea ce fac si nu se simt vinovati. A manipula presupune un efort dar miza e mare. Mobilurile cele mai importante care exercita o influenta asupra aparitiei inclinatiei catre manipularea altor oameni trebuie cautate in socializarea individului, in sursele formarii personalitatii, adica in modul in care copilul isi traieste copilaria, cum se comporta anturajul lui, cum se petrece dezvoltarea pe mai departe a omului si, mai ales, in ce conditii isi indeplineste activitatea vitala. In general, in societate exista un numar urias de premise, incepand cu functionarea familiei si terminand cu structurile sociale a caror influenta, de-a lungul intregii vieti a omului, contribuie la formarea calitatilor personalitatii, care conditioneaza folosirea manipularii la rezolvarea unor probleme importante de viata.

5. Ce strategii putem folosi in lupta cu marii manipulatori din viata noastra?

Specialistii buni pot recunoaste dupa anumite trasaturi verbale si neverbale, lupta cu sine sau incordarea si cursul gandirii care se petrece in mintea celui care manipuleaza. Oamenii de rand au mecanisme de aparare impotriva inselarii. Va recomand cateva principii de recunoastere a minciunii si a inselarii. Daca intrati in interactiune cu cineva si nu stiti daca va manipuleaza sau nu, incercati sa intelegeti ceea ce auziti si ceea ce vedeti. Verificati ceea ce vi se spune. Ca sa intelegeti catre ce sunteti impins in realitate, nu-l ascultati pe vorbitor si nu-l priviti in ochi, ci fiti atent la ce anume va roaga sa faceti. Trebuie sa nu-l credeti pe cuvant. Daca vedeti ca el vorbeste foarte bine, convingator, argumentat, cu pasiune despre ceva ce este, in fond, negativ sau opus principiilor dumneavoastra morale, de afaceri si intelectuale, intrerupeti contactul imediat! Daca nu reusiti prin orice mijloc sa va retrageti, cereti un timp de gandire. Intrerupand contactul, analizati totul inca o data, la rece, si nu faceti nimic!

6.  Cum recunoastem, inca de la inceput, ca avem de-a face cu o astfel de personalitate?

Puteti invata cum sa recunoasteti un manipulator, sa ii evitati capcanele si sa le dejucati planurile. De cele mai multe ori mintea noastra ne trimite semnale cand avem de-a face cu un manipulator. Atunci cand nu constientizati declansarea alarmei ar fi bine sa evitati sa aveti relatii cu persoane care: incearca prin metode neortodoxe de a pastra o relatie in ciuda respingerii dumneavoastra; isi minimalizeaza abilitatile si punctele tari pentru a atrage salvatori; pozeaza in victima in multe situatii in care sunteti implicat; se folosesc de vinovatie pentru a obtine cooperarea sau ajutorul familiei sau al prietenilor; promit sa coopereze pentru a atinge un scop comun, iar apoi neaga; ameninta ca parasesc relatia pentru ca sa obtina ceea ce-si doresc; profita de dorinta celorlalti de a fi de ajutor sau de a se simti importanti; se folosesc de manie pentru a intimida; se simt indreptatiti si cer mai multa atentie decat le oferiti; ii acuza pe ceilalti de greselile lor; mint pentru a atinge scopuri sau a calma apele tulburi; le spun oamenilor ce vor sa auda ca sa-i simpatizeze; se agata de ceilalti ca si cum ar fi in pericol de a se ineca; se prefac bolnavi pentru a fi ingrijiti sau scutiti de efort; pot sa-si aleaga foarte usor emotiile atunci cand asta ii ajuta sa-si atinga scopurile. Daca tineti cont de aceste aspecte inseamna ca v-ati pus centura de siguranta.

7. Suntem in luna decembrie, poate cea mai frumoasa din an si, totodata, cea mai incarcata de sensuri. Cu atatea „masti” pe fata, manipulatorii traiesc vreodata sentimente de vinovatie, remuscare pentru comportamentul aplicat fata de ceilalti? Ce fel de sentimente predomina viata manipulatorilor?

Persoanele manipulatoare au o nepasare crasa fata de sentimentele celorlalti; au o atitudine persistenta si grava de iresponsabilitate si desconsiderare fata de normele, regulile si obligatiile sociale; au incapacitatea de a mentine relatii de durata, desi nu au dificultati in a le initia; au toleranta scazuta la frustrare si un prag scazut al descarcarii agresive, inclusiv al violentei; au incapacitatea de a simti vinovatie sau de a invata din experienta, mai ales din pedeapsa; au o inclinatie proeminenta de a da vina pe ceilalti sau de a oferi rationalizari plauzibile pentru comportamentul care l-a adus pe manipulator in conflict cu societatea. Unele trasaturi si comportamente sunt benefice si adaptative daca nu sunt duse la extrem. Ele aduc beneficii manipulatorilor, caci astfel nu ar mai fi folosite, insa fac parte din latura intunecata a umanitatii.

8. Manipularea se indreapta, cu precadere, catre o anumita categorie de oameni?

Fiecare dintre noi a fost sau s-a simtit manipulat cel putin o data in viata. Insa unii pot fi o prada usoara daca au urmatoarele convingeri si trasaturi: sunt siguri si au incredere in intentiile celor din jur; incearca sa ocroteasca persoanele neajutorate; cred ca sunt capabili si raspunzatori pentru rezolvarea oricarei probleme; isi asuma responsabilitatea pentru lucruri asupra carora nu au putere sau sunt situatii imposibile; cred ca ceilalti nu s-ar descurca daca nu ar interveni pentru a-i ajuta; practica profesii de asistent, salvator, vindecator; le este dificil sa delege sarcinile; le este greu sa renunte la ceva ce se dovedeste a fi rau; au tendinta spre dependenta.

9. Ce le lipseste, de fapt, manipulatorilor?

Manipularea este o boala contagioasa si periculoasa si poate dura o viata intreaga. Daca am fi crescut intr-o familie in care manipularea domina ca tehnica principala de supravietuire, in care nu am fi invatat sa fim hotarati, cinstiti si deschisi, nu am vedea manipularea ca un tertip murdar. Nu conteaza daca manipularea a fost invatata cu mult timp in urma sau daca este o molipsire de la cei din jur, fiindca ea limiteaza viata in mod radical. Persoanele manipulatoare simt de obicei nevoia de a-si controla viata, situatia si pe oamenii pe care-i cunosc.

Prin intermediul siretlicurilor atrag in cercul de apropiati persoane sensibile emotional, salvatori, oameni care se simt datori, responsabili sau vinovati de traiul altora. Un om care are impresia ca este puternic, nu simte nevoia sa-i controleze sau sa-i manipuleze pe ceilalti. Increderea in sine, mentinerea unei perspective optimiste, puterea interioara si acceptarea ei, pacea interioara, curajul, iertarea si impacarea, oferirea dragostei, sanatatea psihica si emotionala lipsesc sau sunt in cantitati infime in personalitatea manipulatorului.

10. Sunt manipulatori care doresc sa se schimbe in bine, recurgand la diverse terapii?

Manipularea este considerata de catre multi practicanti ca fiind o combinatie de tehnici de supravietuire si de adaptare in conditiile moderne complexe sau singura cale de a ajunge in varful piramidei. Nu intamplator trasaturile personale ale unui individ legate de tendintele de a-i manipula pe alti oameni si de a folosi diferite forme ale minciunii in viata de zi cu zi si in relatiile de afaceri au fost numite „machiavelism”, dupa numele filosofului care justifica orice mijloace pentru atingerea telului propus.

Credinta lor ca oamenii pot fi manipulati ii ajuta sa insele cu iscusinta, fara sa incerce remuscari.Functia distructiva a manipularii are repercursiuni asupra celor inselati. Daca escrocheria va fi insotita de moartea sau distrugerea celor din jur, putem face presupunerea ca pentru unii manipularea este ceva bun, iar pentru altii ceva rau. Pescarului ii este bine in urma pacalirii pestelui, dar pestele dupa ce e prins, cum ii este in tigaie? Insa, intr-o relatie in care binele unuia primeaza in defavoarea celuilalt se naste un dezechilibru de forte.

Mai devreme sau mai tarziu are loc o reglementare si o sistematizare a comportamentului si a gandirii oamenilor spre incredere si siguranta, iar cei care manipuleaza decad in ochii oamenilor. Indepartarea celor din jur, pierderea prieteniilor, respingerea de catre ceilalti a relatiilor afective, pot fi semne de avertizare pentru un manipulator care nu-si mai poate stapani „viciul”.Dar, manipulatorii nu vin sa ceara ajutor din proprie initiativa, nu vin singuri si nu recunosc ca atitudinea sau comportamentul lor este o problema. Daca ii intalnesc in cabinet este fiindca cei apropiati – parteneri, parinti, copii – vor sa-si salveze relatia cu ei sau vor sa-i convinga sa se schimbe.

Slabe sanse sa convingi un om sa se schimbe atat timp cat lui ii merge bine.Vin in terapie persoane distruse, care nu pot iesi din relatiile toxice, care sunt dependente de suferinta provocata de ceilalti, care nu stiu cum sa se fereasca de inselatorii, cum sa practice asertivitatea, cum sa-i evite pe subjugatori sau vin sa invete cum functioneaza si care sunt efectele influentei negative. Si sunt binevenite, pentru ca schimbarea lor va influenta direct „bunul mers” al strategiilor manipulatorilor.