Actorul Sophie Turner l-a dat in judecata pe starul pop Joe Jonas pentru intoarcerea celor doi copii mici ai lor in Anglia, spunand in dosar ca Jonas nu va preda pasapoartele copiilor. Perechea si-a anuntat despartirea dupa patru ani de casnicie. Documentele judecatoresti, spun ca cei doi copii, nascuti in 2020 si 2022, au fost tinuti pe nedrept in New York in „resedinta lor obisnuita” din Anglia. 

Petitia spune ca Turner, starul „Game of Thrones”, si Jonas, cantaretul Jonas Brothers, si-au facut din Anglia casa lor permanenta in aprilie, dupa multe discutii, deoarece doreau ca copiii lor sa mearga la scoala acolo.

Ei s-au mutat intr-o inchiriere pe termen lung in mai si au incheiat contracte de cumparare a unei locuinte in iulie, cu un plan de a se muta acolo in decembrie, se arata in dosar.

Dar relatia cuplului a fost aparent tensionata de aranjamente complicate de calatorie pe parcursul verii.

Ei au decis ca, pe masura ce Turner a inceput sa filmeze un nou serial drama in Marea Britanie, in mai, copiii vor calatori cu Jonas si o dadaca in timp ce acesta isi incepe turneul cu Jonas Brothers in SUA la sfarsitul lunii iulie, potrivit petitiei.

Planul, se spune in petitie, era ca copiii sa ramana cu Jonas si familia lui extinsa pana cand Turner va termina filmarile, iar ea sa calatoreasca la New York la jumatatea lunii septembrie si sa se intoarca in Marea Britanie cu copiii. 

Apoi a venit divortul. 

Petitia spunea ca cuplul s-a certat pe 15 august ziua de nastere a lui Jonas si ca „in sau in jurul datei de 1 septembrie” Jonas a depus divortul in Florida. Turner nu a aflat despre cererea de divort pana pe 5 septembrie prin mass-media, se spune in petitie. 

Petitia spune ca dosarele de divort ale lui Jonas au sustinut in mod incorect ca copiii au locuit in Florida timp de sase luni inainte de cererea de divort.

Turner si Jonas s-au intalnit duminica pentru a discuta despre separarea lor, iar Turner si-a reiterat acordul ca copiii sa se intoarca in Anglia in acea saptamana, se spune. 

Petitia spune ca Jonas avea pasapoartele copiilor, dar a refuzat sa le predea si sa le trimita cu Turner inapoi in Anglia.

Petitia a fost depusa dupa ce Jonas ar fi refuzat sa-i lase pe copii sa plece cu mama lor, ceea ce „este o incalcare a dreptului mamei de custodie conform legislatiei engleze, Anglia fiind resedinta obisnuita a copiilor”.

Petitia spune ca copiii, care au dubla cetatenie, sunt „pe deplin implicati si integrati” in viata de zi cu zi din Anglia, copilul mai mare mergand la scoala si ambii implicati in intalniri si activitati culturale. 

Turner a cerut intoarcerea copiilor ei in Anglia si si-a depus cererea de returnare la Autoritatea Centrala pentru Anglia si Tara Galilor si ea spune ca „nu a consimtit niciodata sau nu a acceptat indepartarea copiilor din Anglia”, se arata in documentele instantei.

Copiii sunt cu Turner in New York, scrie dosarul.

Petitia a fost depusa prin clauzele de rapire a copiilor din Conventia de la Haga – un tratat international adoptat de mai mult de 100 de tari, inclusiv SUA – care are ca scop obligarea returnarii copiilor luati de un parinte din tarile lor de „resedinta obisnuita”.

Un reprezentant al lui Jonas a declarat ca „dorinta” lui Jonas este ca Turner „sa-si reconsidere pozitia juridica dura si sa avanseze intr-o maniera mai constructiva si mai privata”.

„Singura lui preocupare este bunastarea copiilor sai”, se spune in comunicat.

Declaratia a contestat, de asemenea, afirmatia lui Turner ca ea nu stia ca Jonas cere divortul. Declaratia a spus ca instanta din Florida la care a fost depusa actele de divort „restrictioneaza ambii parinti de la mutarea copiilor” si ca Turner cunostea aceasta ordin.

Turner si Jonas au avut o intalnire „cordiala” duminica la New York, cand a zburat acolo pentru a fi cu copiii, a spus reprezentantul.

„Impresia lui Joe despre intalnire a fost ca au ajuns la o intelegere ca vor lucra impreuna pentru o configuratie amiabila de co-parenting”, se spune in declaratie. 

„La mai putin de 24 de ore mai tarziu, Sophie a sfatuit ca vrea sa duca copiii definitiv in Marea Britanie”, a continuat declaratia. „Dupa aceea, ea a cerut prin intermediul acestui dosar ca Joe sa predea pasapoartele copiilor, astfel incat sa le poata scoate din tara imediat. Daca se conformeaza, Joe va incalca ordinul Curtii din Florida”.

Declaratia spunea ca Jonas cauta sa fie parinte in comun cu copiii si „desigur ca este de acord cu copiii crescuti atat in ​​SUA, cat si in Marea Britanie”.

Declaratia a condamnat folosirea unui limbaj precum „rapirea”, numindu-l „in cel mai bun caz inselator si, in cel mai rau caz, un abuz grav al sistemului juridic”.

„Copiii nu au fost rapiti”, se spune in declaratie. „Sophie face aceasta afirmatie doar pentru a muta procedura de divort in Marea Britanie si pentru a elimina definitiv copiii din SUA.”

Clauza de rapire a copiilor din Conventia de la Haga este aplicata in principal impotriva mamelor, mai degraba decat a tatilor, ceea ce face ca petitia lui Turner impotriva lui Jonas sa fie notabila.

In cazurile de la Haga depuse in 2015, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, mamele reprezentau 73% dintre parintii care si-au dus copiii in alte tari. Tatii reprezentau mai putin de un sfert dintre parintii care si-au luat copiii in acel an, in timp ce restul de 3% erau bunici, alte rude sau institutii, arata datele.

„Este scandalos ca Sophie incearca sa mute copiii in Anglia”, a spus o sursa apropiata lui Jonas. „Joe crede ca este o mama grozava, dar el este cel care a avut grija de copii in timp ce ea a lucrat in strainatate”.

Cuplul vedeta s-a intalnit in 2016. Au fugit in Las Vegas in 2019 si au avut o ceremonie intima o luna mai tarziu la Chateau de Tourreau, in sudul Frantei. Turner a nascut primul lor copil, o fiica pe nume Willa, in iulie 2020, iar al doilea copil s-a nascut doi ani mai tarziu.

Jonas a spus ca casatoria a fost „rupta iremediabil” in dosarul sau de divort luna aceasta.

Turner si Jonas au spus ca „au decis de comun acord sa puna capat casniciei noastre pe cale amiabila” in declaratii comune pe conturile lor de Instagram pe 6 septembrie.

„Exista multe naratiuni speculative cu privire la de ce, dar, intr-adevar, aceasta este o decizie unita si speram sincer ca toata lumea poate respecta dorintele noastre de confidentialitate pentru noi si copiii nostri”, au spus acestia.