Nodul in gat, fluturii in stomac, noptile nedormite… Majoritatea dintre noi, de mai multe ori in viata noastra, am experimentat toate cele de mai sus. Cand ne indragostim, emotiile sunt intense si chiar ne putem simti coplesiti. Cu totii am auzit povesti de dragoste, de momente in care putem chiar sa pierdem controlul. Unii dintre noi le-am trait pe propia piele, altii inca viseaza sa traiasca o dragoste de film.

Dar, in ce masura este dragoste si cand incepem sa vorbim despre obsesie? Unde tragem linia? Simti ca poate mergi prea departe? Crezi ca este posibil sa fii obsedat de partenerul tau? In acest articol, va spunem mai multe despre asta.

Diferenta dintre dragoste si obsesie

Frecvent, in cultura populara, cand vorbim despre dragoste , ne referim la oricare dintre fazele care merg de la noua si coplesitoare preocupare pentru o persoana de interesul nostru, pana la legaturile mai stabile formate printr-o relatie de lunga durata. Totusi, este in stadiile initiale cand aceasta situatie este traita mai intens, astfel incat persoana experimenteaza ganduri recurente despre „obiectul sau de dragoste”, isi subliniaza calitatile pozitive, simte mari dorinte de reciprocitate si o parte din starea sa de incurajare depinde de modul in care raspunzi tu.

Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu acest lucru si am experimentat-o ​​una sau mai multe ori in viata noastra. Cu toate acestea, multi oameni trec limita, devenind patologici si angajandu-se in comportamente precum obsedarea, spionajul, urmarirea si chiar comiterea de crime in numele iubirii. Cand putem vorbi despre dragoste si cand despre obsesie?

Faptul ca este dificil de stabilit aceasta linie consta in faptul ca oamenii au tendinta de a categoriza, adica de a pune in „cutii” tot felul de evenimente: oameni, comportamente, credinte etc. Cu toate acestea, complexitatea problemei in discutie ne face sa mergem mai departe si, in loc sa vorbim despre categorii inchise, este mai corect sa vorbim despre o dimensiune cu niveluri de severitate. In acest fel, iubirea si obsesia ar fi situate pe un continuum cu doua extreme, iar fiecare persoana si comportament ar fi situate in puncte diferite ale acestuia. Astfel, este important sa tinem cont de frecventa si grad: vorbim de un apel pe zi sau de o suta de mesaje pe robotul telefonic?

La un capat al continuum -ului eforturilor de zi cu zi de a stabili contacte si initiative de curte: e-mailuri si mesaje text, apeluri telefonice si incercari de a stabili sau de a reconcilia o relatie. Pe de alta parte, ne-am indeparta de „normalitate” si am aborda extrema patologica cu incercari de supraveghere , fie online, fie personal (acasa, serviciu, locurile frecventate de persoana careia i se adreseaza). Ar merge la extrem cu orice comportament care contravine libertatii celeilalte persoane : intrarea ilegala in locuinta sa, amenintari, constrangere si violenta. In acest moment, „nu exista dragoste”, deoarece acestea au ca scop ranirea persoanei .. Astfel, aceste comportamente sunt inacceptabile, atat din punct de vedere moral, cat si juridic.

A fi obsedat de cineva inseamna ca nu poti trai fara acea persoana si fericirea ta depinde de ea . Cu toate acestea, atunci cand iubesti pe cineva, in loc sa ai nevoie de el, il vrei. A fi obsedat de cineva inseamna sa vrei sa ai persoana intr-o cusca pentru a o avea mereu aproape oricand vrei. Pentru a iubi este necesar sa o eliberezi si sa fii cu ea pentru ca amandoi ati ales asta, nu pentru ca trebuie sau ar trebui.

Obsesia pentru o persoana: simptome

Termenul de „obsesie” este folosit foarte frecvent in limbajul de zi cu zi, ceea ce duce uneori la utilizarea gresita a acestuia si poate provoca confuzie. Esti cu adevarat obsedat?

Sunt obsedat?

Psihologii definesc ideile obsesive ca fiind ganduri persistente, imagini si impulsuri care sunt traite ca intruzive, adica nu sunt experimentate voluntar, ci invadeaza constiinta persoanei care le experimenteaza. In acest fel, au o natura ego-distonica marcata, adica provoaca niveluri ridicate de anxietate si angoasa. Simptomele de a fi obsedat de o persoana pot include:

 • Ganduri obsesive despre persoana.
 • Atractie cu experienta coplesitoare.
 • Gelozie extrema fata de alte interactiuni interpersonale. O poti verifica cu testul de gelozie.
 • Necesitatea de a poseda persoana.
 • Stima de sine scazuta si/sau sentiment subiectiv de inferioritate.
 • Toleranta scazuta la respingere si incertitudine.
 • Incercari constante de abordare: mesaje recurente, e-mailuri si apeluri telefonice.
 • Nevoia de a controla persoana si incearca sa o monitorizeze.

Sunt obsedat de iubitul meu/de un barbat: ce fac?

Daca te simti reflectat in unul sau mai multe dintre punctele mentionate mai sus, nu te alarma: are o solutie. Ai facut deja primul pas, recunoscand ca exista o problema si asta te va ajuta sa o rezolvi. Ce sa faci cu o obsesie? Iata 5 sfaturi de care trebuie sa tii cont daca simti ca esti obsedat de iubitul tau, iubita sau cineva.

Obsesia dragostei: cum sa o depasesti?

 1. Taiati contactul: fiecare conversatie, gest, intalnire, mesaj, postare etc. ajuta la mentinerea si chiar la cresterea frecventei cu care gandurile ajung la constiinta.
 2. Tolerati disconfortul: este important sa invatati sa tolerati angoasa in loc sa faceti ceva ce ati putea regreta.
 3. Nu te lasa ghidat de impulsivitate: poti crede ca trebuie sa faci tot ce-ti sta in putere pentru a urmari obiectul iubirii tale. Cu toate acestea, aceasta idee este contraintuitiva: nu numai ca te va instraina si mai mult de acea persoana, dar iti va provoca si mai mult disconfort.
 4. Dezasamblati fantezia: iubirea care nu este traita intr-un mod sanatos este foarte puternica deoarece reprezinta o lume idealizata in care se materializeaza cele mai profunde dorinte si fantezii. Totusi, aceasta nu este o pozitie realista, asa ca in cele din urma va trebui sa renunti la ea. Cu cat o faci mai tarziu, cu atat lovitura va fi mai dureroasa.
 5. Cere ajutor: daca obsesia ta pentru un barbat afecteaza unul sau mai multe domenii ale vietii tale, nu esti singur. Exista multe abordari terapeutice si profesionale care te pot ajuta sa identifici si sa schimbi aceste idei dezadaptative, astfel incat sa poti avea o relatie sanatoasa si fericita.