Ginecomastia – Cauze, Diagnostic și Tratament

Ginecomastia este o afecțiune care se caracterizează prin dezvoltarea excesivă a țesutului mamar la bărbați. Această problemă poate afecta atât adolescenții cât și bărbații de orice vârstă, cauzând disconfort fizic și emoțional. În acest articol, vom explora cauzele, diagnosticul și opțiunile de tratament disponibile pentru ginecomastie.

Cauzele Ginecomastiei

Ginecomastia poate fi declanșată de mai mulți factori, inclusiv:

  1. Dezechilibru hormonal: Modificările nivelurilor de hormoni sexuali, cum ar fi estrogenul și testosteronul, pot duce la dezvoltarea ginecomastiei. Aceasta poate apărea în timpul pubertății, când nivelurile hormonale suferă fluctuații semnificative, sau la bărbații mai în vârstă, în special pe măsură ce producția de testosteron scade odată cu înaintarea în vârstă.
  2. Medicamente: Unele medicamente, precum anumite medicamente pentru hipertensiune arterială, antidepresive, steroizi anabolizanți, și alte substanțe pot afecta echilibrul hormonal și contribui la ginecomastie.
  3. Boli și afecțiuni medicale: Ginecomastia poate fi o consecință a unor afecțiuni medicale precum cancerul testicular, hipotiroidismul sau boala hepatică.
  4. Factori genetici: Uneori, predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea ginecomastiei. Dacă există istoric familial de această afecțiune, riscul de a dezvolta ginecomastie poate fi crescut.
  5. Consumul de alcool și substanțe narcotice: Abuzul de alcool sau droguri poate afecta echilibrul hormonal și, astfel, poate contribui la ginecomastie.

Diagnosticul Ginecomastiei

Diagnosticul ginecomastiei presupune o evaluare medicală și istoric detaliat. Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele sale și va efectua un examen fizic pentru a evalua dimensiunea și consistența țesutului mamar.

 De asemenea, se pot recomanda teste de laborator pentru a evalua nivelurile hormonale și imagistică medicală, cum ar fi ecografia sau mamografia, pentru a exclude alte afecțiuni mamare.

În cazul în care ginecomastia este cauzată de un medicament, medicul poate sugera schimbarea tratamentului sau ajustarea dozelor. Dacă afecțiunea este legată de o altă boală sau afecțiune, aceasta trebuie tratată în mod corespunzător.

Tratamentul Ginecomastiei

Opțiunile de tratament ginecomastie depind de severitatea afecțiunii și cauza sa subiacentă. Iată câteva dintre modalitățile comune de tratament ginecomastie:

  1. Monitorizarea: În cazul adolescenților, ginecomastia poate rezolva de la sine pe măsură ce nivelurile hormonale se stabilizează. Prin urmare, medicul poate recomanda doar monitorizarea atentă a evoluției stării de sănătate.
  2. Modificarea medicamentelor: Dacă ginecomastia este cauzată de anumite medicamente, medicul poate recomanda schimbarea sau întreruperea administrării acestora, sub supraveghere medicală.
  3. Chirurgia: În cazul ginecomastiei severe și persistente, chirurgia este o opțiune. Ginecomastia poate fi tratată chirurgical printr-o procedură numită mastectomie. Aceasta implică îndepărtarea excesului de țesut mamar și poate fi combinată cu proceduri de liposucție pentru a obține un rezultat estetic mai bun.
  4. Terapia hormonală: Uneori, medicul poate prescrie terapie hormonală pentru a restabili echilibrul hormonal în cazul ginecomastiei legate de dezechilibre hormonale (tratament ginecomastie)

Este important să subliniem că fiecare caz de ginecomastie este unic, iar tratamentul ar trebui să fie personalizat în funcție de cauza și severitatea afecțiunii. De aceea, este crucial să consultați un medic pentru o evaluare și recomandări specifice.

În concluzie, ginecomastia este o problemă medicală care poate afecta atât adolescenții cât și bărbații de orice vârstă. Cu diagnosticul corect și opțiunile de tratament potrivite, majoritatea persoanelor cu ginecomastie pot găsi soluții eficiente pentru a gestiona această afecțiune și a recăpăta încrederea în aspectul lor fizic.

Pentru tratament ginecomastie puteti programa o consultative la clinica Zone medical Estet din Bucuresti.

Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica-estetica, doctor in medicina, va informeaza cu privier la toate optiunile de tratament pe care le aveti.

www.clinicaestet.ro