Rinoplastia este o procedura din domeniul chirurgie plastice care schimba forma nasului, fie din motive cosmetice, fie din motive medicale, cum ar fi imbunatatirea respiratiei.

Intrucat portiunea superioara a nasului este formata din os, iar cea inferioara din cartilaj, in timpul unei rinoplastii chirurgul se poate axa doar pe o anumita regiune sau pe amandoua, in functie de caz.

Daca esti o candidata buna pentru aceasta interventie, discuta cu medicul specialist despre pretul rinoplastiei si despre etapele procedurii, dar si despre procesul de vindecare. Chiar daca vei obtine toate aceste informatii de la chirurg, este indicat totusi sa citesti in continuare acest articol pentru a avea o idee mai buna despre procedura, inainte de consultatia initiala!

6 etape principale ale interventiei

Deoarece procedura este mai complexa, interventia necesita mai multe etape. De la inceput, pana la sfarsit, acestea sunt cele 6 etape descrise pe scurt:

  1. anestezia – pentru a preveni orice nivel de disconfort, vei fi anesteziata pe tot parcursul procedurii. Medicul specialist va alege anestezia corespunzatoare in functie de fiecare caz in parte.

  2. realizarea inciziei – rinoplastia se poate realiza fie prin procedura inchisa, care va ascunde toate inciziile in interiorul nasului, fie prin procedura deschisa efectuata la nivelul columelei (portiunea care conecteaza baza nazala cu varful nazal).

  3. schimbarea structurii nasului – de cele mai multe ori, aceasta etapa implica inlaturarea unei portiuni de os sau cartilaj pentru a reduce din marimea nasului. Cu toate acestea, exista insa si cazuri cand poate fi necesara introducerea unei grefe de cartilaj.

  4. corectarea septului deviat – daca este vorba de o deviatie de sept, in timpul procedurii acesta va fi indreptat si vor fi reduse protuberantele din interior, pentru a imbunatati respiratia.

  5. inchiderea inciziei – dupa ce structurile nazale au fost schimbate in forma dorita, pielea si tesutul nazal vor fi aplicate inapoi peste incizia initiala, pentru a o inchide.

  6. rezultatele – timp de cateva zile nasul va fi mentinut in atele si  bandaje pentru a-i asigura sustinerea in pozitia corespunzatoare. Timpul necesar vindecarii difera in functie de caz si de prodedura realizata.

Pregatirea pentru o rinoplastie

Pentru a determina daca esti o candidata buna pentru aceasta interventie, medicul specialist va programa o consultatie initiala in care se vor verifica anumite aspecte legate de sanatatea generala, problemele prezentate si asteptarile tale de la aceasta procedura. Cateva puncte importante ale acestei consultatii includ:

Verificarea istoricului medical

Dupa stabilirea obiectivului tau si a motivelor pentru care alegi aceasta procedura, medicul specialist se va interesa si de sanatatea ta generala, pentru a afla daca suferi si de alte probleme medicale sau daca iei un anumit tip de tratament.

Este posibil sa nu fi eligibila pentru rinoplastie daca suferi de anumite tulburari de sange cum ar fi hemofilia, problema caracterizata prin incapacitatea sangelui de a se coagula corespunzator.

Consultatia generala

In aceasta etapa a consultatiei medicul va efectua teste de laborator, va analiza trasaturile faciale si va verifica interiorul si exteriorul nasului.

Aceasta parte a consultatiei este importanta pentru a determina schimbarile nazale necesare si efectul pe care acestea il vor avea asupra aspectului si respiratiei.

Simularea rezultatului postoperator

Prin efectuarea mai multor poze din diferite unghiuri, medicul chirurg va putea crea o simulare a nasului postoperator, pentru ca tu sa poti observa rezultatul final al rinoplastiei.

Scopul simularii este de a evidentia clar diferentele pre si postoperatorii, stadiul nasului in diferite etape de vindecare si rezultatul final, permitand astfel o discutie despre opiniile tale referitor la indeplinirea obiectivelor stabilite.

Discutie detaliata despre asteptarile tale si ce implica rinoplastia

Este important ca medicul specialist sa inteleaga motivul pentru care doresti aceasta procedura, ceea ce inseamna ca trebuie sa fi cat se poate de sincera.

Acesta va explica in detaliu fiecare etapa a interventiei chirurgicale si va discuta despre perioada de vindecare, dar si despre potentialele riscuri asociate cu aceasta interventie.

Daca doresti sa iti schimbi forma nasului, fie din motive estetice, fie din motive de sanatate, intra in contact cu un specialist in acest domeniu pentru a primi atentia medicala necesara!

Referinte:

  1. “Rhinoplasty (Nose Job): Surgery, Recovery, before & After.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11011-rhinoplasty. Data accesarii: 15.02.2023

  2. Clark, Kaitlin, and Gabby Shacknai. “Rhinoplasty Procedure Steps.” American Society of Plastic Surgeons, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty/procedure. Data accesarii: 15.02.2023

  3. “Rhinoplasty.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532. Data accesarii: 15.02.2023