Prietenele tale sunt cele carora le poti impartasi toate secretele, care te inteleg si te sustin de fiecare data atunci cand esti trista si deprimata. Prietene cu adevarat bune nu se gasesc la orice colt de strada, iar pentru o adevarata relatie de prietenie este nevoie de multa munca si comunicare. Insa specialistii sunt de parere ca exista si prietene de care trebuie sa te feresti.

Prietena dependenta. Si nu ma refer la dependenta de alcool sau de droguri, ci la o dependenta de tine. Aceasta persoana are nevoie de tine in orice moment si se asteapta sa iti lasi balta orice promisiune doar ca sa ii sari in ajutor. Prietena dependenta are nevoie de atentia si aprecierea celor din jur, insa isi va lega mai greu prietenii adevarate din cauza dependentei de afectiune. Cel mai probabil, a suferit in copilarie abuzuri sexuale, fizice sau psihice, care a indepartat-o de familie, iar acum este in cautarea alteia.

Aceasta prietena nu va sti cand sa se opreasca, de aceea este foarte important ca tu sa stabilesti anumite reguli, cu care va fi de acord, intr-un final. Spune-i ca nu te poate deranja la serviciu, in toiul noptii sau atunci cand esti intr-o intalnire importanta. Daca nu ai grija de viata ta, o va acapara.

Prietena deprimata. Aceasta prietena este tot timpul trista, suparata si ti se plange de lucrurile care nu merg asa cum isi doreste in viata. Nimeni nu spune ca nu trebuie sa fii alaturi de o prietena atunci cand trece prin momente dificile, insa daca starea ei nu se imbunatateste deloc, te poate aduce si pe tine in pragul depresiei. Chiar daca nu sunt problemele tale, cel mai bine ar fi sa o asculti si sa incerci sa ii dai cateva sfaturi.

Daca vezi ca starea de depresie continua, este momentul sa te gandesti si la ajutor specializat, chiar daca la inceput prietena ta nu va fi de acord. Nu uita ca depresia este o boala reala si poate declansa reactii emotionale foarte severe in cazul pacientilor (dorinta de a muri, in special).

Prietena materna. De fiecare data cand va intalniti iti da sfaturi mai ceva ca mama ta si are grija de tine oriunde v-ati duce. De obicei, aceste prietene au fost surori mai mari, care au avut grija de fratiorii mai micuti si care simt nevoia sa te corecteze daca faci ceva gresit. Sfaturile sunt oricand binevenite, insa nu si daca nu sunt cerute sau contravin ideilor tale.

Nu trebuie sa te superi pe prietena ta ca iti vrea binele, insa ar trebui sa ii spui ca esti si tu destul de matura incat sa iti porti singura de grija.