Angelina Jolie a acordat recent un interviu amplu revistei Vanity Fair in care a vorbit si despre cel mai nou proiect al sau, regizarea filmului „First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers“,  adaptat din memoriile lui Loung Ung, o drama biografica aparuta in anul 2000.

Actrita a explicat in timpul interviului procesul prin care a ales interpreta rolului principal, metoda la care a apelat avand ca scop starnirea emotiilor brute, copiii saraci fiind pusi sa joace o scena in care furau bani si inventau un motiv convingator pentru care au recurs la acest gest. In final, banii erau inapoiati directorilor de casting, iar din acest motiv, internautii s-au declarat socati si au considerat ca metoda la care a recurs Angelina Jolie a fost una cruda, extrema si inutila.

Iata cateva dintre reactiile negative la adresa Angelinei Jolie, citate de Business Insider si standard.co.uk:

„«Umanitara» Angelina Jolie (aluzie la faptul ca actrita este ambasador UNICEF, celebra pentru implicarea in numeroase actiuni umanitare – n.red.) a facut casting pentru noul ei film oferindu-le bani copiilor saraci din Cambodgia si apoi luandu-i inapoi.“ „Acest «joc» la care Angelina Jolie a supus copii saraci este monstruos si nu trebuie sa treaca neobservat.“ „Angelina Jolie este un monstru pro-imperialist, dar nu credeam ca va fi capabila sa tortureze copii la nivel personal.“ „Angelina Jolie si-a ales distributia noului film dupa ce a tachinat cu bani copii saraci.“

Jolie si producatorul Rithy Panh, supravietuitor al regimului condus de Khmerii Rosii (adeptilor Partidului Comunist din Kampuchea, partid care a condus Cambodgia intre 1975 si 1979), vin cu explicatii asupra acuzatiilor care le-au fost aduse.

“Sunt suparata ca un exercitiu de improvizatie dintr-o scena din film a fost tratat ca un scenariu real. Sugestia ca banii adevarati au fost luati de la copii in timpul auditiilor este falsa si suparatoare. As fi fost revoltata daca s-ar fi intamplat asa”, a declarat Angelina.

Actrita a spus ca parintii, gardienii si doctorii au fost prezenti zilnic pentru a avea grija de copii si “pentru a se asigura ca niciunul nu va fi ranit in vreun fel participand la recrearea unei asemenea parti dureroase din istoria tarii lor”.

De altfel, Panh a adaugat ca auditiile “au avut loc in cel mai senzitiv mod posibil”, procesul fiind explicat atat familiilor, cat si organizatiei non-guvernamentale, prin care copiii au inteles ca este vorba doar de o scena din film.

Rolul respectiv a revenit tinerei Srey Moch. „A fost singurul copil care s-a uitat mult, mult timp la bani. Cand a fost nevoita sa ii inapoieze, a fost coplesita de emotii. Intrebata mai tarziu pentru ce a luat banii, a spus ca bunicul ei a murit si ca familia nu avea suficienti bani pentru o inmormantare frumoasa“, a povestit Jolie.

Angelina Jolie, una dintre cele mai cunoscute actrite din lume, s-a implicat de-a lungul anilor in mai multe proiecte umanitare si sociale, precum cauza refugiatiilor, conservarea naturii, dreptul la educatie si drepturile femeilor. A devenit ambasador al bunavointei pentru ONU in 2001 si, dupa ce a vizitat peste 40 de tabere de refugiati din peste 30 de tari, pentru care a facut donatii consistente, ONU i-a acordat in 2012 titlul de Trimis Special al Inaltului Comisariat pentru Refugiati. De asemenea, trei dintre cei sase copii ai cuplului Jolie-Pitt sunt adoptati din orfelinatele din Cambodgia, Etiopia si Vietnam.