Nu este necesar sa enumeram proprietatile usturoiului pe care le cunoastem deja cu totii, atat la nivel nutritional, cat si la nivel medicinal si gastronomic.

Astazi vom vorbi pur si simplu despre uleiul de usturoi medicinal si nutritiv, uleiul din bulb numit stiintific Allium sativum si care ofera mari beneficii pentru sanatate.

Proprietatile uleiului de usturoi

Uleiul de usturoi concentreaza multe dintre proprietatile usturoiului si de aceea este atat de important. Catei de usturoi cruzi pot fi tari de consumat, dar uleiul, unde sunt concentrate multe dintre proprietatile sale, il face mai placut si mai digerabil.

Dintre proprietatile sale nutritive, trebuie mentionat faptul ca este o sursa enorma de vitamine, in special vitamina B6 si vitamina C.

In ceea ce priveste vitamina B6 sau piridoxina, usturoiul crud contine cantitati enorme, cu 95% din cantitatea zilnica recomandata pentru o persoana adulta la 100 de grame. Dar sincer, nimeni nu va manca 100 de grame de usturoi crud fara a suferi vreun efect advers. Acesta este motivul pentru care uleiul de usturoi este atat de important.

Vitamina B6, prezenta in usturoi intr-un mod mult mai mare decat in ​​orice alt aliment, este, ca si ceilalti nutrienti clasificati in cadrul asa-numitelor vitamine B, foarte importanta pentru stabilizarea sistemului nervos central si pentru absorbtia nutrientilor din care obtinem. alte alimente.

In plus, printre particularitatile acestei vitamine se numara faptul ca participa la formarea acidului clorhidric si a hemoglobinei si este foarte benefica pentru intarirea sistemului imunitar.

Apropo de sistemul imunitar, o alta dintre vitaminele gasite din abundenta in usturoi este vitamina C (52% din cantitatea zilnica recomandata la 100 de grame), care serveste la intarirea sistemului imunitar, precum si la sinteza hormonala, formarea de tesuturile si lupta impotriva asa-numitilor radicali liberi.

Intr-o masura mai mica, dar si in cantitati bune, sunt vitamina B3 sau niacina si vitamina B5 sau acidul pantotenic.

In ceea ce priveste mineralele pe care le putem gasi in proprietatile uleiului de usturoi si usturoiului in general, trebuie mentionat ca acest bulb este o sursa excelenta de calciu, fier, fosfor si zinc , iar intr-o masura mai mica de magneziu si sodiu .

Beneficiile uleiului de usturoi

Pe langa beneficiile nutritionale ale uleiului de usturoi, datorita vitaminelor si mineralelor sale, trebuie remarcat faptul ca acesta contine proprietati antibacteriene, regenerative, antivirale, antiparazitare si antimicrobiene.

Datorita proprietatilor sale medicinale, uleiul de usturoi este foarte bun pentru combaterea afectiunilor pielii, cum ar fi acneea, cosurile, furunculele si porii infectati.

De asemenea, este foarte util pentru eliminarea parazitilor intestinali. Datorita principiilor sale antiparazitare, usturoiul ajuta la expulzarea viermilor din intestin si la curatarea organismului de acest tip de agent.

Si daca nu ar fi de ajuns, este un supliment foarte puternic pentru a elimina colesterolul „rau” sau LDL din organism, pe langa faptul ca aduce beneficii sistemului circulator.

ulei de usturoi pentru par

Uleiul de usturoi poate beneficia foarte mult de sanatatea parului. Ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a scalpului, combate matreata, ciupercile si eventualii microbi, precum si vindeca si dezinfecteaza ranile.

Continand cantitati bune de vitamina C, ajuta la regenerarea tesutului parului si la intarirea sanatatii parului.

Cum se gaseste uleiul de usturoi?

Uleiul de usturoi este disponibil comercial sub forma de capsule. Utilizarea lui este strict medicinala, avand in vedere concentratia sa. Dar o putem face si noi insine.

Ulei de usturoi capsule

Perlele de ulei de usturoi se gasesc de obicei in magazinele de medicina naturista, in fitoterapie sau in plante medicinale si sunt capsule de glicerina vegetala umplute cu ulei macerat intr-un raport de 1:1. Acest ulei este pur medicinal si doza sa recomandata este de 2 capsule, de 3 ori pe zi, sau ceea ce este aceeasi 6 capsule pe zi, distantate in trei doze pe parcursul zilei.

Cum se face ulei de usturoi?

Dar ne putem face si uleiul nostru medicinal de usturoi. Pentru aceasta vom avea nevoie de:

  • 2 capete medii de usturoi
  • Un litru de ulei de masline extravirgin
  • Un borcan mare de sticla (cel putin un litru) cu capac ermetic

Sa vedem cum se face ulei de usturoi, explicat pas cu pas:

  • Curatam capetele si fiecare catei de usturoi pe care ii taiem la mijloc si ii asezam intr-un borcan mare de sticla (peste un litru) de capacitate, adaugam litrul de ulei de masline.
  • O lasam la loc uscat si racoros, dar nu la frigider, ci o camara sau un dulap.
  • Lasam la macerat o luna sau 30 de zile.
  • La fiecare doua zile ar trebui sa mutam borcanul si sa deschidem usor.

Dupa 30 de zile, avem deja uleiul nostru medicinal de usturoi gata de folosit pentru afectiuni ale pielii, pentru par sau pentru orice alta utilizare pe care o consideram necesara. Daca vrei si ele sa fie 100% organice, iti recomandam sa incepi sa plantezi usturoi in gradina sau in curtea ta!

Contraindicatii ale uleiului de usturoi

Producatorii de capsule de ulei de usturoi sau capsule de glicerina nu recomanda sa depasiti 6 capsule zilnic. Consumul lui nu este recomandat copiilor mici, cel putin in format capsula.