Stiati ca pe data de 15 mai a fiecarui an este Ziua Internationala a Familiei? Obiectivul acestei zile nu este altul decat constientizarea rolului fundamental pe care il joaca familiile in educatia societatii, incepand cu proprii copii.

Vrei sa stii importanta Zilei Familiei? In aceasta postare va spunem mai multe despre aceasta zi importanta. 

Importanta Zilei Familiei

Ziua Internationala a Familiei este o zi de sarbatoare in care se justifica efortul de a incerca sa transmita valorile reprezentative ale celui mai important nucleu al societatii noastre, care este familia. 

Pentru aceasta sunt implicate diverse sectoare, de la mass-media la guvern, trecand prin colegii si universitati, institutii si asociatii de mame si tati, printre altele. 

Sarbatorirea Zilei Internationale a Familiei a fost o initiativa a Natiunilor Unite, care considera familia ca unitatea de baza a societatii. 

In ceea ce priveste importanta Zilei Familiei, trebuie remarcat faptul ca aceasta sarbatoare la nivel mondial ofera posibilitatea de a recunoaste, identifica si analiza diverse probleme sociale, demografice si economice care afecteaza dezvoltarea si evolutia familiilor. 

Aceasta este o oportunitate perfecta de a sensibiliza societatea cu privire la relevanta problemelor legate de familie, precum si de a afla despre situatia familiilor din diferite parti ale lumii si modul in care acestea sunt afectate de procesele economice, sociale si demografice in pe care se gasesc.

De ce se sarbatoreste Ziua Internationala a Familiei?

In septembrie 1993, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat ziua de 15 mai drept Zi internationala a familiei, asa ca prima zi a fost sarbatorita a fost 15 mai 1994. 

Motivul acestei sarbatori, asa cum am mentionat, este justificarea. Este vorba despre apararea importantei rolului familiei in evolutia societatii, intrucat este locul cresterii si educatiei.  

Sarbatorirea Zilei Internationale a Familiei arata importanta pe care comunitatea internationala o acorda figurii familiei, ca unitate de baza a societatii si loc privilegiat de educatie si crestere, in care fiintele umane isi gasesc securitate si protectie. 

Contextul familial este esential in cresterea persoanei , asa cum au recunoscut diverse studii. In acelasi mod, legaturile de securitate care se creeaza in familie sunt cheie pentru dezvoltarea fizica si psihologica a oamenilor. 

Daca relatiile de familie sunt apropiate si bazate pe respect si iubire, oamenii vor creste simtindu-se iubiti si sprijiniti , aspecte cheie pentru a construi increderea in sine si stima de sine. De fapt, familia in care am crescut determina in mare masura felul in care ne comportam in societate. 

Cum se sarbatoreste Ziua Familiei?

Sarbatorirea Zilei Familiei a inspirat de-a lungul anilor o serie de acte si evenimente de constientizare, care au acordat o mare importanta acestei zile, deoarece a devenit o oportunitate de a aborda diferite probleme de interes pentru familii. 

Astfel, in a doua saptamana a lunii mai au loc conferinte, cursuri, emisiuni de radio si televiziune, precum si diverse evenimente culturale.

In fiecare an se alege o tema principala pe care se dezvolta actele si activitatile acelei zile, care in 2022 a fost impactul noilor tehnologii asupra bunastarii familiilor. 

Evolutia conceptului de familie

Conceptul de familie a evoluat foarte mult in ultimii ani. S-ar putea spune ca familia este un grup de oameni, uniti prin legaturi consanguine si afective care, in general, traiesc impreuna. 

Dar societatea a fost transformata si odata cu ea are si conceptul de familie. In prezent exista diferite tipuri de familii, astfel incat o definitie stricta a familiei nu se potriveste unei realitati pline de particularitati din fiecare grup familial. 

A crescut numarul familiilor monoparentale care, dupa cum reiese din Ancheta Continua a Gospodariilor INE, in 2020 au fost 1.944.800, ceea ce reprezinta o crestere cu 3% fata de anul precedent. 

In plus, potrivit datelor provizorii de la INE, numarul copiilor a scazut, ajungand la 1,18 copii pe femeie in 2020, ceea ce reprezinta o scadere cu 5,9% fata de 2019. 

Conform anchetei continue INE pe gospodarii mentionate anterior, in anul 2020 54% dintre gospodarii erau formate din cupluri, cu sau fara copii, ceea ce inseamna ca in 46% din cazuri gospodariile erau formate din alte tipuri de familii. 

In 10,4% din cazuri era vorba de o gospodarie monoparentala, 4,3% erau familii cu alte persoane si 2,3% erau gospodarii cu mai mult de un nucleu familial. 26% erau gospodarii de o singura persoana si 3% erau persoane care nu formau un nucleu familial. 

Cele mai semnificative schimbari in evolutia conceptului de familie sunt familiile formate din cupluri de facto, mame singure si casatorii homosexuale, cu sau fara copii.

Idei pentru a sarbatori Ziua Familiei

Dorim sa profitam de acest articol pentru a aduce planuri de agrement pentru tot felul de familii. De Ziua Internationala a Familiei ies in evidenta evenimentele organizate de institutiile locale si nationale, precum jocuri, activitati si conferinte despre educatie si predare. 

Daca vrei sa te bucuri cu planuri mai adaptate stilului tau, iti recomandam sa petrecem ziua impreuna acasa, cu jocuri pentru copii sau retete de facut cu copiii. 

Pe scurt, Ziua Familiei este o zi cu totul speciala pentru a arata dragoste familiei tale si a petrece timp impreuna , intotdeauna foarte valoros, si pe care uneori, datorita rutinei zilnice, uitam sa-l impartasim.