Vaccinurile sunt cea mai buna strategie de prevenire pe care o avem astazi pentru a evita imbolnavirile grave si pentru a realiza disparitia virtuala a unora dintre agentii patogeni care au facut cele mai multe ravagii de-a lungul istoriei noastre.

Vaccinurile, datorita unei serii de substante care, de altfel, sunt total sigure pentru sanatatea umana in ciuda incercarilor diferitelor grupuri de a ne face sa credem contrariul, ne fac sistemul imunitar sa devina imun, adica rezistent, la toate felurile de boli infectioase fara a fi nevoie sa treci mai intai prin acea boala.

Fara aceste medicamente, suntem complet „gori” impotriva atacului bacteriilor si virusilor. Dupa multi ani de cercetari, avem multe vaccinuri diferite care ne protejeaza de unele patologii foarte contagioase si/sau grave. Iar studiul si descoperirea acestora continua, avand in ultimii ani dezvoltate tehnologii foarte avansate in acest domeniu.

Din acest motiv, in articolul de astazi vom trece in revista principalele tehnici utilizate pentru obtinerea vaccinurilor , atat cele mai „traditionale”, cat si cele mai avangardiste, detaliand si exemple ale fiecaruia dintre ele.

Ce este un vaccin?

In linii mari, un vaccin este un medicament lichid care se administreaza intravenos, adica prin injectare directa in sange. Odata ce curge prin sistemul circulator, componentele vaccinurilor incep sa-si indeplineasca functia, care in acest caz nu este alta decat declansarea reactiilor imune care sa ne faca rezistenti la boala impotriva careia este conceput sa ne protejeze.

Acest lucru este posibil datorita faptului ca vaccinurile, pe langa substantele care stimuleaza sistemul imunitar, ii confera consistenta necesara, il impiedica sa se strice, ii confera stabilitate etc., au „bucati” mai mult sau mai putin complexe (vom analiza mai tarziu) a unei anumite bacterii sau virus. Si aceste „piese”, in domeniul imunologiei, se numesc antigene.

Antigenul ar fi ceva de genul principiului activ al vaccinului, adica componenta care permite cu adevarat vaccinului sa fie util. Antigenele sunt molecule, de obicei proteine, care sunt prezente pe suprafata celulara a oricarei celule si sunt foarte specifice speciei.

Si bacteriile si virusurile patogene nu fac exceptie. De asemenea, au propriile proteine ​​in membrana sau, respectiv, in capsula. Prin urmare, antigenele sunt „amprenta ta”. Prin urmare, ceea ce detecteaza sistemul imunitar atunci cand suntem atacati sunt aceste antigene, pentru ca acolo are informatii despre „cine” exact ne ataca.

Si datorita vaccinurilor, sistemul imunitar memoreaza cum este acel antigen, astfel incat, atunci cand soseste adevaratul agent patogen gata de infectat, recunoaste rapid antigenul si actioneaza mult mai rapid, eliminandu-l fara sa aiba timp sa ne infecteze. Acum spunem ca suntem imuni.

Cum actioneaza vaccinurile in corpul nostru?

Cand vaccinurile curg prin sangele nostru, sistemul imunitar vede imediat ca ceva ciudat se intampla, deoarece isi da seama ca un antigen despre care nu stia a intrat in organism. Si, prin urmare, incepe procesele cand suferim o infectie.

Celulele imune se deplaseaza rapid catre antigen si incep sa-l „analizeze” . Si din moment ce chiar crede ca este un adevarat agent patogen, de multe ori se declanseaza unele reactii, precum cateva zecimi de febra, cefalee, roseata… Dar asta nu pentru ca vaccinul ne dauneaza, ci pentru ca sistemul imunitar actioneaza. de parca ar fi fost o infectie reala. Din acest motiv, uneori trece printr-o versiune „usoara” a bolii.

Atunci cand celulele imunitare au analizat structura acestui antigen fara ca, evident, sa existe in orice moment riscul de a se imbolnavi, alte celule specifice sistemului imunitar incep faza cheie pentru a putea spune ca suntem imuni: producerea de anticorpi.

Anticorpii sunt molecule sintetizate de unele celule imune care, intr-un fel, sunt antagoniste ai antigenelor. Acesti anticorpi sunt proiectati de corpul nostru tinand cont de cum este antigenul care tocmai a intrat in corpul nostru, adica este fabricat pe baza cum este agentul patogen, astfel incat sa se „poda” cu el.

Iar potrivirea inseamna ca, de indata ce agentul patogen real ajunge gata sa ne infecteze si celulele imune intalnesc din nou acel antigen, ele vor alerta imediat celulele producatoare de anticorpi sa „sapeze prin fisierele lor” si sa inceapa sa produca in masa anticorpul specific. pentru acel antigen.

Odata ce au facut acest lucru, anticorpii vor calatori in zona de infectie si se vor lega de antigen. Odata ce s-au alaturat, celelalte celule imune care ucid germenii vor avea mult mai usor sa localizeze bacteria sau virusul si il vor elimina inainte ca acesta sa aiba timp sa ne provoace imbolnaviri. Aceasta este imunitatea pe care vaccinurile o trezesc in noi.

Care sunt principalele tipuri de vaccinuri?

In functie de cum este antigenul pe care il contin, de procesele utilizate pentru obtinerea lor si de tipul de agent patogen impotriva caruia ne protejeaza, vaccinurile pot fi de diferite tipuri. Mai jos le vom vedea pe fiecare dintre ele, atat cele mai „traditionale”, cat si cele mai inovatoare , vazand si exemple.

1. Vaccinuri impotriva bacteriilor fractionate

Pentru bacteriile patogene, cu cateva exceptii, procesul de obtinere este intotdeauna acelasi. Conceptul de „fractionat” se refera la faptul ca, in vaccin, din bacterii ramane doar antigenul. Adica bacteriile au trecut printr-un proces de fragmentare in care au fost colectate doar proteinele membranare.

Cu aceasta este suficient sa se declanseze reactiile de imunizare si, in plus, fiind doar aceste proteine ​​(fara nicio capacitate patogena), nu exista riscul sa ne imbolnavim de la inocularea lor. Exemple de acest tip de vaccin sunt cele obtinute pentru imunizarea impotriva tusei convulsive, HIB sau pneumococ.

2. Vaccinuri impotriva virusilor fractionati

Acest tip de vaccin se bazeaza pe acelasi principiu ca si precedentul dar, in acest caz, pentru virusi. In vaccin exista doar antigenul specific al unei anumite specii de virus. Este alegerea preferata, desi nu intotdeauna se poate obtine un vaccin functional in acest fel, asa ca, dupa cum vom vedea, exista si alte vaccinuri pentru virusuri. Oricum ar fi, acest tip de vaccin nu are risc de a trece printr-o forma de boala si este cel folosit pentru virusul papiloma uman (HPV) si hepatita B.

3. Vaccinuri impotriva virusilor„vii” atenuati

Spunem „in viata” pentru ca, din punct de vedere tehnic, virusii nu sunt lucruri vii. Oricum ar fi, acest tip de vaccin se bazeaza pe faptul ca virusul „intreg” se gaseste in lichid, adica nu numai antigenul este introdus in organism, ci si structura completa a agentului patogen. Dintre toti, evident ca a trecut prin manipulari genetice pentru a suprima toate procesele patogene si ca nu exista riscul de a se imbolnavi.

Cu alte cuvinte, am reusit sa facem virusul, in ciuda faptului ca este viu in felul sau, „pasnic”. Da, pot aparea unele simptome usoare, deoarece sistemul imunitar crede ca este adevaratul virus, dar nu exista riscul unor probleme grave. Vaccinurile impotriva gripei, varicelei, rujeolei sau oreionului sunt de acest tip.

4. Vaccinuri impotriva virusilor „morti”.

Din nou, spunem „morti” pentru ca nu au fost niciodata in viata. Oricum ar fi, acest tip de vaccin se bazeaza pe faptul ca, in ciuda faptului ca virusul introdus este „intreg”, nu este ca noi l-am slabit, ci ca este direct inactiv. Adica l-am „omorat”. Vaccinurile impotriva rabiei, poliomielitei, hepatitei A si a unora dintre gripe sunt de acest tip.

5. Vaccinuri toxoide

Exista boli precum difteria sau tetanosul pe care nu le suferim de o infectie bacteriana in sine, ci de toxinele pe care aceste bacterii le produc. Prin urmare, pentru a ne proteja impotriva acestor patologii, este mai profitabil sa incercam sa facem organismul imun la aceste toxine decat la bacterii. Din acest motiv, vaccinurile cu toxoid contin toxina, care este inactivata datorita diferitelor tratamente chimice. In acest fel, organismul poate proiecta anticorpi pentru a detecta si ataca toxina in cazul in care apare o intoxicatie reala. Vaccinurile impotriva tetanosului si difteriei sunt de acest tip.

6. Vaccinuri combinate

Termenul „vaccin combinat” se refera practic la faptul ca in vaccin exista mai multe antigene de la diferiti agenti patogeni, care sunt introdusi in acelasi timp. Atunci cand este posibil, este una dintre cele mai bune alegeri, deoarece aceeasi imunitate se obtine cu mai putine injectii si reprezinta o economie semnificativa pentru serviciul de sanatate. MMR (protejarea simultana impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului) si DTaP (protejarea impotriva difteriei, pertussis si tetanos) sunt exemple de acest tip.

7. Vaccinuri recombinate

Vaccinurile recombinante, alaturi de vaccinurile ADN pe care le vom vedea mai jos, sunt cele mai avangardiste. Si este ca vaccinurile recombinate sunt cele care se obtin datorita ingineriei genetice, care permite obtinerea „a la carte” de agenti patogeni. Consta in generarea de microorganisme intr-un laborator prin luarea de „parti” de agenti patogeni impotriva carora dorim sa ne protejam.

Aceasta alegere a genelor inseamna ca, spre deosebire de cele anterioare si mai traditionale, riscul de a trece prin boala este de 0%. Datele sunt foarte incurajatoare si se lucreaza pentru a obtine vaccinuri pentru boli precum Zika, Ebola, chikungunya si exista chiar si un vaccin recombinant care a demonstrat o anumita eficacitate impotriva HIV. Fara indoiala, viitorul vaccinurilor merge in acest sens.

8. Vaccinuri ADN

Foarte recent dezvoltate, vaccinurile ADN au revolutionat conceptul de vaccin. Si este ca in acestea, in ciuda faptului ca sunt inca in faza de dezvoltare, deoarece nu este inca clar daca sunt inofensive pentru sanatatea umana, nu este introdus un antigen patogen. Materialul tau genetic, adica ADN-ul tau, este introdus. Cu aceasta, se cauta ca, odata intrat in noi, acest ADN sa produca proteine, iar sistemul imunitar sa dezvolte anticorpi.

Cu alte cuvinte, antigenele sunt sintetizate in interiorul nostru. Rezultatele par sa indice ca imunitatea obtinuta este mult mai eficienta si, daca poate incepe sa fie comercializata pe scara larga, costurile de productie ar fi mult mai mici. Impreuna cu cele anterioare, aceste vaccinuri pot revolutiona complet medicina, deoarece ne-ar permite sa devenim imuni la boli pentru care, de astazi, nu avem inca un vaccin.