Destul de frecvent, atunci cand e vorba de relatie si de cuplu, apar in ecuatie si cele 2 cuvinte: iubirea si gelozia. Gelozia este o traire afectiva care poate ajunge la intensitati foarte ridicate si care de multe ori are manifestari la fel de intense, de genul: anxietate, teama, furie. Iubirea este, de asemenea, un sentiment puternic, care se manifesta in diverse feluri, in functie de fiecare persoana si de modul in care cuplul functioneaza.

Dar oare exista o legatura intre ele? Si daca da, care este ea? De multe ori am auzit ca nu exista iubire adevarata fara gelozie. Sau ca ea apare din dragoste. Si totusi care sunt fundamentele geloziei? Ce o provoaca si cum se amplifica ea?

Cauzele geloziei

Una dintre cauzele geloziei este nesiguranta. Atunci cand unul dintre parteneri nu se simte in siguranta in cuplu, cand nu il simte suficient de sigur si stabil pe celalalt, poate incepe sa simte gelozie.Daca esti nesigura pe tine, daca nu ai incredere in tine sau in partenerul tau, atunci nu te vei simti confortabil in relatie si mai mult ca sigur se vor naste sentimente de gelozie, mai ales daca vei percepe o alta prezenta feminina „mai atragatoare” decat esti tu pentru el.

Dar aceste trairi sunt ale tale, iar tu porti aceasta lupta launtrica cu tine, nu cu partenerul de viata. Ati putea sa imi spuneti ca exista si posibilitatea ca partenerului de cuplu sa ii placa sa flirteze sau sa aveti motive serioase de indoiala vizavi de fidelitatea lui. Dar chiar si asa, as reveni si as spune ca tot de noi tine gelozia, mai mult decat de el.De ce? Pentru ca daca situatiile mai sus mentionate nu ne fac bine, avem posibilitatea sa alegem sa iesim din ele. Ce ne face sa ramanem in acea relatie in care nu ne mai simtim confortabil?

Sentimentul de posesiune in cuplu

O posibila cauza este sentimentul de posesiune. Daca credem ca el ne apartine si, implicit, ne apartinem unul altuia, este posibil ca in orice moment sa ni se para ca putem pierde acest „ceva” care este numai al nostru. Iata un motiv bun pentru a mentine permanent sentimentul de gelozie, chiar daca acesta nu este generat de cauze reale.

Totusi, este posibil ca un om sa apartina unui alt om? Da, sunteti intr-o relatie. Da, aveti sentimente unul pentru celalat. Da, aveti o legatura care a fost si formalizata. Este de la sine inteles ca sunteti unul in posesia celuilalt?

In realitate, alegem sa daruim o parte din noi si din viata noastra celuilalt si atunci sentimentul de posesiune de fapt este un fals sentiment, venit poate din dorinta de siguranta sau de apartenenta.Atunci cand iti pasa de cineva, cand iubesti si te simti bine in relatia pe care o ai, pot fi ocazionale momente in care sa apara teama de a nu pierde ceea ce ai, de a nu aparea ceva sau cineva care sa perturbe ceea ce traiesti si astfel se pot naste si sentimente de gelozie.

Firesc ar fi ca aceste sentimente sa nu se amplifice. Sa ne dam seama cand ele nu sunt fondate sau sunt doar suspiciuni imaginate. Mai mult decat atat, important e sa ne uitam la noi si in noi pentru a vedea de unde vin aceste sentimente. Ce le genereaza si ce le amplifica.

Gelozia poate sa devina o problema atunci cand ne blocam in aceste suspiciuni. Atunci cand incercam sa gasim dovezi pentru a ne asigura ca avem motive sa fim geloase. Toate astea pot sa fie si mai daunatoare pentru relatia noastra daca incepem sa ne acuzam partenerul sau sa il pedepsim pentru ceva ce credem ca a facut.

E important sa stim ca aceste trairi, sentimente sunt in primul rand legate de noi. De modul in care noi ne vedem pe noi insine si cum ne raportam la ceilalti si mult mai putin cu partenerul nostru. Revin la problema comunicarii in cuplu: este foarte important sa vorbim unul cu celalalt despre toate astea. E important sa ii spui ce simti, ce iti place si ce nu, pentru ca el sa stie ce se intampla cu tine si, eventual, sa gasiti impreuna o solutie.

Toate acestea se aplica in aceiasi masura si lui. Asa ca, doamnelor, ganditi-va ce se intampla cu iubitii vostri atunci cand sunt gelosi si incercati sa treceti peste eventualul „Dar nu are motiv sa fie” si sa vedeti ce il face intr-adevar sa aiba aceste sentimente.