Starile de indispozitie afectiva, desi au fost privite de generatiile trecute ca fiind doar un capriciu feminin, astazi isi gasesc explicatia psihologica si tratamentul adecvat.

Asa cum stim, reactiile la stres se manifesta foarte diferit de la barbati la femei indiferent de etapa de varsta. Barbatii tind sa devina interiorizati sau agresivi cu tendinte de refugiu in alcool, droguri sau sex, pe cand femeile, manifesta o multitudine de stari afective

printre care: neliniste, tristete persistenta, ingrijorare irationala sau tulburari de apetit. Nu se cunosc motivele concrete, pentru care barbatii si femeile reactioneaza atat de diferit, dar cercetarile in domeniu au gasit diverse ipoteze privind psihologia feminina. Desi se vorbeste tot mai mult despre egalitatea intre sexe sa acceptam totusi ideea ca barbatul si femeia sunt structuri diferite, cu o fiziologie complexa si un ritm biologic specific fiecaruia in parte. Pana la urma, oamenii sunt unici si reactioneaza diferit la acelasi tip de stres in contexte identice de viata – fapt ce se reflecta si in natura emotional-afectiva.

Sa intelegem ca anxietatea se manifesta ma intai ca o stare de neliniste si tristete, ce apare ca reactie la un stres real sau imaginar. Anxietatea e caracterizata printr-un sentiment generalizat de tensiune interioara si teama, de multe ori fara o cauza anume, ce se manifesta mai apoi pregnant la nivel comportamental.

Cauzele anxietatii sunt: stresul fizic sau psihic prelungit, abuzul de cofeina, de anumite medicamente (antidepresive ciclice), alimentatia insuficienta sau dezechilibrata.

Simptomele in cazul anxietatii se prezinta prin stari de neliniste si tensiune emotionala care dureaza mai mult de sase luni, insotite de multe ori de dureri de cap, greata sau ameteala.

Un alt gen de anxietate este atunci cand persoana trece prin episoade bruste si repetate de panica coplesitoare, frica inexplicabila, uneori senzatia de sufocare, lipsa de coordonare in miscari, tremuraturi, accese de plans.

Primul pas spre echilibrarea emotionala este consultarea unui psihiatru in vederea unei evaluari clinice pentru un tratament adecvat si mai apoi a unui psihoterapeut, care in functie de gravitatea starilor dumneavoastra poate combina psihoterapia cu sedinte de hipnoza clinica si tehnici de relaxare.

Vindecarea emotionala se poate produce prin: adoptarea unei gandiri realiste si mai adaptative in situatii stresante; implicarea in activitati care aduc satisfactie; centrarea pe avantajele starii de comfort mental, avantaje care pot fi pasi spre recastigarea echilibrului interior si dobandirea unei vieti armonioase.