Cu totii am experimentat acel sentiment de a fi indragostiti la un moment dat. Acele momente care sunt asociate cu nervii, fluturii in stomac si o dorinta incontrolabila de a fi continuu cu acea persoana care ne place atat de mult. Cand suntem indragostiti, starea noastra de spirit se schimba radical. Ne simtim mai fericiti, mai relaxati. Mai mult, cadem intr-o anumita idealizare a celeilalte persoane, pe care o percepem ca fiind acel suflet pereche fara defecte.

Iubirea este o nevoie umana, desi nu incetam sa fim surprinsi de felul in care poate transforma oamenii. Cand incepem o relatie romantica cu cineva, experimentam ceea ce se numeste faza lunii de miere. In acest moment, simtim ca nimic rau nu se poate intampla si ne dorim sa fim pentru totdeauna alaturi de acel partener care pare facut pe masura pentru noi. Apare un atasament prin care simtim ca nu putem ramane separati de celalalt prea mult timp.

Probabil ati auzit ca dragostea creeaza dependenta. Iar dependentele si relatiile romantice pot avea puncte in comun . In acest articol vom vorbi tocmai despre ele.

Ce se intampla in corpul nostru cand ne indragostim?

Despre dragoste s-a vorbit de nenumarate ori de la inceputul existentei noastre. Cu toate acestea, adevarul este ca inca nu exista o certitudine completa cu privire la motivul pentru care ne indragostim si ce se intampla atunci cand se intampla acest lucru.

In general, se pare ca indragostirea implica nu doar variabile psihologice si culturale, ci si biologice. In spatele linistii, bucuriei si sperantei pe care dragostea pentru cineva o trezeste in noi, par sa existe cateva corelatii fiziologice importante. Poate ca asta ar putea explica de ce ne putem prinde de o alta persoana ca si cum ar fi un drog puternic.

Unii hormoni si neurotransmitatori intra in joc atunci cand ne simtim atrasi de cineva . In special, protagonistii acestui vartej sunt:

  • Oxitocina: Ii datoram euforia tipica primelor etape ale indragostirii, care ne face sa cautam proximitatea fizica.
  • Serotonina: Acest neurotransmitator ne influenteaza in principal starea de spirit, facandu-ne sa ne simtim mai deschisi, incurajati si fericiti.
  • Dopamina: Acest neurotransmitator este strans legat de raspunsul de placere, motiv pentru care se ridica la niveluri importante atunci cand suntem in mijlocul indragostirii. In plus, este unul dintre principalele motive pentru care avem relatii sexuale.
  • Noradrenalina: Daca observi ca atunci cand vezi acea persoana inima ta bate si rosesti, ar trebui sa stii ca norepinefrina este responsabila.

Trebuie remarcat faptul ca acest vartej din corpul nostru este ceva pur temporar. Desi la inceputul unei relatii s-ar putea sa simtim asa, este o chestiune de timp pana sa ne obisnuim cu ea si sa castigam incredere in celalalt. Astfel, indragostirea in cele din urma ajunge sa lase loc unor sentimente mai calme care se adapteaza la realitate.

Ce se intampla in corpul nostru cand dezvoltam o dependenta?

Cand o persoana foloseste droguri, acestea afecteaza direct circuitul de recompensa al creierului . Dopamina este principalul neurotransmitator, care, asa cum am mentionat mai sus, este asociat cu raspunsul de placere. Cand gasim ceva placut, dorinta noastra de a-l repeta in viitor creste.

Acest circuit al placerii poate fi stimulat in mod natural atunci cand mancam, petrecem timp cu familia sau ne indragostim. Cu toate acestea, atunci cand acest circuit este suprastimulat prin utilizarea substantelor, persoana experimenteaza o stare neobisnuita de euforie. Acest exces de dopamina obliga organismul sa caute homeostazia prin reducerea naturala a dopaminei sau prin reducerea capacitatii unora dintre celule de a reactiona la acest neurotransmitator. Aceasta are ca rezultat o toleranta crescuta la medicament, obligand persoana sa-si mareasca doza pentru a obtine aceleasi efecte ca la inceput.

Ce au in comun dependenta si relatiile romantice?

Vom discuta cateva puncte comune care exista intre dependente si relatiile romantice.

1. Stimularea circuitului placerii

Pe baza celor discutate, un punct de coincidenta intre dragoste si dependente consta in acel sentiment de placere legat de cresterea nivelului de dopamina .

Cand ne indragostim, avem acel „shot” de energie care ne face sa credem ca putem face orice, ca lucrurile vor merge bine si ca acea persoana este cea potrivita.

Cand cineva foloseste un drog, acel mare este mult mai intens pentru ca rezulta dintr-un proces artificial, dar exista.

2. Cauta stimulare placuta

Cand ne simtim atrasi de cineva, cautam o modalitate de a petrece timpul cu acea persoana, de a o gasi si de a repeta intalnirile cu ea.

Cand cineva foloseste un drog, experimenteaza si dorinta de a-l repeta , de a cauta acea substanta din nou si de a face tot ce este necesar pentru a o obtine.

3. Gandire obsesiva despre elementul placut

In ceea ce priveste gandirea noastra, in faza de a ne indragosti cu totii am trait acel sentiment de a nu reusi sa ne scoatem acea persoana din minti. Totul se invarte in jurul ei si restul lumii pare sa fi incetat sa mai existe.

Cand cineva incepe sa consume droguri, acea substanta devine, treptat, centrul vietii persoanei . Treptat, abandoneaza alte sfere ale vietii sale, deoarece consumul este pozitionat ca prioritate de varf.

4. Impulsivitate

Impulsivitatea joaca un rol important in dependente. Acesta este considerat un factor de risc pentru consumul de substante . In plus, atunci cand cineva este un consumator, impulsivitatea acestuia poate creste din cauza efectelor drogului in sine. Acest lucru explica multe decizii care sunt de neinteles pentru mediu, precum si comportamente pe care persoana nu le-ar indeplini altfel.

In cazul iubirii, oamenii pot savarsi si acte impulsive si aparent „nebunesti”. Cand iubim pe cineva, facem de neconceput sa pastram acea legatura cu persoana respectiva si sa ne aratam sentimentele.