Multi oameni viseaza sa aiba un partener cu care sa calatoreasca, sa creasca impreuna, sa faca o echipa buna, sa se casatoreasca si sa imbatraneasca impreuna pentru tot restul vietii, dar daca aveti un partener, atunci va vom spune cum sa stiti daca esti cu dragostea vietii tale.

Gasirea iubirii vietii tale nu este o sarcina usoara si acest concept poate avea semnificatii diferite pentru fiecare persoana, dar conform stiintei exista o modalitate de a sti daca partenerul tau actual este dragostea vietii tale.

Cum sa stii daca partenerul tau este iubirea vietii tale ?

Cercetatorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au analizat emotiile si mecanismele neuronale si comportamentale pentru a descoperi unde se simte dragostea sau unde corpul experimenteaza sentimente in functie de tipul de iubire. 

Cercetatorii au creat o harta a locurilor in care sunt resimtite diferite tipuri de iubire in corp si cu ce intensitate sunt traite. Prima descoperire a fost ca tipurile de iubire asociate relatiilor apropiate sunt similare in felul in care se simt si sunt cele mai experimentate.

Cum a fost efectuata cercetarea?

Echipa a chestionat participantii despre modul in care au experimentat 27 de tipuri diferite de dragoste , cum ar fi dragostea romantica, dragostea in timpul intimitatii, dragostea de parinti si dragostea pentru prieteni, straini, natura, Dumnezeu sau ei insisi. Echipa a intrebat participantii unde au simtit diferite tipuri de dragoste in corpurile lor si cat de intens a fost sentimentul fizic si mental.

Pentru a construi harta, oamenii de stiinta au adunat date de la sute de participanti printr-un sondaj online in care participantii au fost rugati sa picteze o silueta corporala pentru a demonstra unde au simtit fiecare tip de dragoste. Ei au fost intrebati, de asemenea, cum s-au simtit diferitele tipuri fizic si mental si au fost rugati sa evalueze gradul de apropiere dintre tipurile de dragoste.

Toate tipurile au fost simtite puternic in cap , dar difera in restul corpului: unele se extindeau doar pana la piept , in timp ce altele erau simtite peste tot. Formele mai puternice de iubire au fost resimtite mai larg in tot corpul.

„Dragostea intre oameni este impartita in sexuala si non-sexuala. Cele mai apropiate tipuri de iubire sunt cele care au o dimensiune sexuala sau romantica. A fost, de asemenea, interesant de gasit o puternica corelatie intre intensitatea fizica si mentala a emotiei si placerea ei. Cat de mult „Cu cat un tip de iubire este simtit mai puternic in corp, cu atat este mai puternic simtit in minte si cu atat este mai placuta”, a spus Parttyli Rinne, care a coordonat studiul.

Echipa a fost intrigata de faptul ca toate tipurile diferite de dragoste se simt in cap. In timp ce atunci cand treci de la o iubire mai experimentata la un tip de iubire mai putin experimentat, senzatiile din zona pieptului slabesc. 

Ce iubiri provoaca cele mai multe sentimente in corp?

Cele mai pozitive si sincere sentimente medii au fost pentru dragostea sexuala, romantica, reciproca, adevarata si pasionala . In medie, cel mai scurt timp in care s-a simtit experienta iubirii a fost iubirea de natura, iar cel mai lung timp a fost iubirea de Dumnezeu.

Intre timp, tipurile de iubire legate de sexualitate (sexuala, pasionala, romantica) au avut sentimente corporale puternice si au fost cele care s-au simtit cel mai mult in toate partile corpului, de la cap pana la stomac si cu o intensitate mai mare. Aceste trei tipuri de iubire au fost, de asemenea, cele mai apreciate tipuri de iubire in ceea ce priveste asocierea lor cu contactul corporal; cu pana la 27 de stimuli inruditi.

In general, cele mai distincte zone de activare corporala resimtita subiectiv in diferite tipuri de dragoste sunt pieptul si capul, indicand probabil modificari ale ritmului cardiac, respiratiei si expresiilor faciale, inclusiv posibila inrosire. Pe de alta parte, sentimentele asociate cu tipurile mai slabe de iubire tind sa se concentreze in cap. Acest lucru se poate datora faptului ca subiectii asociaza concepte mai abstracte, cum ar fi intelepciunea sau moralitatea, cu creierul si cu functiile cognitive superioare.

Asa ca daca ai multe senzatii in corpul tau din cauza partenerului cu care esti, probabil ca esti alaturi de iubirea vietii tale.Totusi, retine ca acest lucru este foarte subiectiv si ca fiecare persoana are senzatii diferite.