Ai impresia că, oricât de bine te-ai organiza înainte de a-ți face bagajul de vacanță, tot ajungi să uiți ceva? Nu îți face griji, se întâmplă mai des decât te-ai aștepta. Mai mult, mereu pare că entuziasmul vacanței te face să îți concentrezi atenția pe lucruri aparent importante, însă ulterior observi că uiți fix anumite articole esențiale. Nimic mai simplu – fă-ți o listă și, în top, asigură-te că notezi următoarele articole care nu trebuie să îți lipsească din bagajul de vacanță, indiferent de destinație!

1. Documente importante

Lista ta trebuie să înceapă cu acestea și, dacă este nevoie, verifică chiar de 2-3 ori să te asiguri că nu îți lipsesc documentele personale: pașaport, buletin, carnet de conduce (plus actele mașinii, după caz). Asigură-te că ai la îndemână, dar puse bine și orice bilete de transport necesare (avion, tren, autobuz). Iar fie pe telefon sau imprimate, nu uita de confirmările rezervărilor de la hotel sau pensiune.

2. Medicamente

Este important să ai un portfard micuț în care să incluzi atât medicamentele uzuale (analgezice sau specifice unor anumite afecțiuni), cât și altele în caz de urgență (în special pentru disconfortul digestiv). Poți adăuga și diverse unguente (pentru bătături, pentru mușcături de insecte) sau plasturi și soluție antiseptică în caz de răni ușoare.

3. Aparatele electronice

Telefonul este nelipsit, însă asigură-te că iei și un cablu USB bun, plus o baterie externă. În funcție de preferințe și necesități, verifică să ai cablu de încărcare și pentru alte aparate, precum laptopul, tableta, camera foto sau video, căștile sau GPS-ul.

4. Îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate

Acestea trebuie să fie potrivite destinației, prognozei pe următoarele 5-7 zile, dar și confortabile – în special încălțămintea. Și chiar dacă este vară și temperaturile sunt crescute peste tot, pentru o vreme mai răcoroasă, ia și o jachetă sau un pulover subțire. Și nu uita de șapcă sau pălărie!

5. Articole pentru igiena personală

Aici lista poate fi lungă și complexă, în funcție de preferințele individuale. Însă următoarele nu trebuie să lipsească din niciun bagaj: periuță și pastă de dinți, șampon (și balsam), gel de duș, deodorant pentru femei, produse pentru îngrijirea și/sau demachierea tenului. Iar extra dacă mergi într-o zonă călduroasă, chiar dacă ține mai mult de îngrijirea personală: nu uita loțiunea SPF!

6. Articole pentru confort

În special dacă ai de parcurs un drum lung cu trenul, avionul, autobuzul sau mașina, trebuie să ai la tine o pernă de gât pentru un plus de confort. Iar dacă ești o persoană friguroasă, poți lua și o pătură subțire, de vară. Iar pentru a-ți relaxa mintea, ia mereu cu tine o carte.

7. Articole pentru siguranță

Pentru bagaj, nu trebuie să își lipsească lacătul sau cureaua de siguranță și nici dispozitivul GPS pentru urmărirea bagajului. Iar pentru siguranța personală, în special dacă ai în plan să călătorești singură, îți recomandăm să ai la tine un dispozitiv cu alarmă care să sune în caz de urgență, un spray cu piper și o încuietoare portabilă pentru ușa de la camera de hotel.

8. Echipament specific vacanței

Aici poți să îți faci o listă separată, în funcție de destinația ta. De exemplu, dacă mergi la plajă, nu uita geanta de plajă care să conțină un prosop, loțiune SPF, pălărie, ochelari de soare și altele. Dacă ai în plan o drumeție, nu trebuie să îți lipsească, printre altele, pantofii speciali, accesoriile (pălărie sau căciulă, mănuși, ochelari de soare), lanterna, o mică trusă de prim ajutor, busola sau un mic GPS. Iar dacă pleci cu cortul, pe lângă cort și sac de dormit, nu uita de vasele de gătit și mâncat, arzătorul portabil, un scaun pliabil, spray anti-insecte și produse esențiale de igienă personală, precum șervețelele umede sau gelul dezinfectant pentru mâini.

Deja parcă s-a mai dus din stresul asociat organizării bagajului, nu crezi? Începe-ți lista incluzând cât mai multe din articolele menționate în acest articol și te vei bucura din plin de o vacanță în care nu vei duce lipsă de nimic esențial!