Budismul este o doctrina filosofica si spirituala non-teista, deoarece nu crede intr-un Dumnezeu creator. Deriva din brahmanism, o religie de tranzitie intre vedism si hinduism si isi are originea in India intre secolele IV si V i.Hr. C. datorita Printului Siddharta Gautama, cunoscut mai tarziu ca Buddha Shakyamuni .

S-a raspandit in tot Orientul si a castigat o importanta deosebita, devenind una dintre principalele religii ale lumii. Exista diferite tipuri de budism, dar esenta lui este intotdeauna aceeasi: predarea Dhammei sau Dharmei , scopul nostru de viata.

Cine este Buddha si sensul sau?

Gautama Buddha sau Shakyamuni a fost fondatorul budismului , desi sensul cuvantului „ Buddha ” in sanscrita corespunde „cel care s-a trezit” sau „cel care s-a iluminat”.

Adica, nu exista un singur Buddha, iar budismul invata ca oricine are potentialul innascut de trezire spirituala, nirvana sau iluminare : o minte fara obstacole.

Buddha Shakyamuni a fost cel mai important intelept al vremii si cel care a transmis invataturile . Fiu de rege, s-a nascut in Kapilavastu, capitala Shakya, in sudul Nepalului. A locuit intr-un palat plin de luxuri la care a renuntat la 29 de ani pentru a cauta raspunsuri la preocuparile sale.

S-a angajat in practici ascetice de grup, traind ani de zile o viata saraca si auto-indulgenta. Astfel a sperat sa gaseasca solutia durerii sale, dar nu a functionat, i-a provocat slabiciune si a fost la un pas de moarte.

Dupa aceea, a decis sa abandoneze asceza si sa practice meditatia sub arborele Bodhi , unul dintre simbolurile budismului . El a scapat de orice distragere mentala si a gasit iluminarea, devenind Buddha Shakyamuni, cel iluminat .

El a decis sa calatoreasca si sa-si impartaseasca cunostintele, parasind astfel invataturile pentru ca noi, ceilalti, sa putem deveni iluminati, si a facut acest lucru prin invartirile „ rotii dharmei ”. La prima randuiala el a expus cele patru adevaruri nobile.

Credintele budismului: „Cele 4 adevaruri nobile”

 • Adevarul suferintei (dukkha) . Totul in viata este suferinta: nastere, batranete, moarte, foame, sete, a nu avea ceea ce ne dorim…
 • Adevarul cauzei (samudaya) suferintei . Originea suferintei este dorinta si atasamentul: a dori sau a dori placeri duce la nemultumire, nefericire si suferinta.
 • Adevarul incetarii (nirodha) dorintei . Suferinta poate fi eliminata prin detasare : renuntand la dorinta si astfel eliminand legaturile.
 • Adevarul caii (magga) a incetarii suferintei . Calea care te duce la capatul durerii, la nirvana . Este un ghid in opt ori, de 8 pasi sau coduri morale.

Cele 8 etape ale eliberarii sau calea optica sunt:

 1. Viziunea sau intelegerea perfecta . Studiati si intelegeti doctrina budista, cele patru adevaruri nobile si starea ciclica de reincarnare infinita in care ne aflam.
 2. Fiorul perfect . Decizie ferma de a duce la indeplinire invataturile budiste fara ura sau cruzime (dragoste, compasiune, generozitate, empatie, liniste…).
 3. El vorbeste perfect . Adevarat, afectuos si pozitiv, care este de acord cu armonia si uniunea.
 4. Actiunea perfecta . Aveti intentii etice si morale, fara interese egoiste pentru a genera karma pozitiva.
 5. Subzistenta perfecta . Castiga-ti existenta conform principiilor tale si fara a-i face rau altora.
 6. Efortul perfect . Starile psihice trebuie sa fie abil, sa lucreze cu perseverenta, rabdare si efort pentru a obtine rezultate bune.
 7. Ingrijirea perfecta . Mentine atentia constienta in tot ceea ce facem pentru a o indrepta catre scop (constientizarea fata de lucruri, de noi insine, de ceilalti, de realitate…).
 8. Samadiul perfect . Viziunea perfecta, legata de o stare de meditatie si de calm mental si spiritual. In acest ultim pas se realizeaza iluminarea.

Alte principii budiste conform filozofiei budiste

Indiferent de ramura budista care este practicata, principiile filozofice sunt de obicei comune:

 • Tri Laksana : Cele trei caracteristici ale naturii lumii sunt trecatoarea (anitya) , insubstantialitatea sinelui (anatman) si suferinta (dukkha) .
 • Karma : orice actiune are consecintele ei. In functie de natura actiunii, karma va fi buna sau rea si va avea unele efecte sau altele.
 • Samsara : Spre deosebire de conceptia occidentala despre lume, in care timpul este liniar si la sfarsitul vietii va exista o pedeapsa sau o recompensa, budismul crede ca timpul este circular si se repeta la infinit intr-un ciclu de nastere, suferinta si reincarnare in care suntem prinsi ( roata samsarei ).
 • Nirvana : Iluminare spirituala la care aspira orice budist . Odata realizat, cercul reincarnarii este rupt si se realizeaza eliberarea de samsara .

Budismul si yoga 

Pentru toate cele de mai sus, originea yoga este legata de budism , exista diferente si asemanari intre ambele filozofii si nu sunt intotdeauna legate, deoarece nu sunt aceleasi.

Printre asemanari se numara:

 • Origini din hinduism, ei folosesc sanscrita pentru concepte si se prezinta ca forme de viata , bazele lor fiind atei.
 • Pranayama sau respiratia este recurenta in ambele ca element esential in meditatie (in yoga si in posturi).
 • Ambele ating echilibrul corpului si mintii prin practicile lor constante.
 • Accepta karma si renasterea derivate din suferinta.
 • Au principii comune, cum ar fi ahimsa , non-violenta sau o dieta vegetariana .
 • Ele asigura o viziune distorsionata a realitatii in care apar emotii negative precum atasamentul , mania, mandria, ego -ul …
 • Trebuie sa intelegem cum este cu adevarat realitatea si sa antrenam mintea pentru a ajunge la fericirea deplina .
 • Pentru a calma mintea complet trebuie sa ajungem la samadhi.
 • Pentru a atinge samadhi trebuie sa urmam o serie de pasi. In yoga corespunde yoga sutrelor lui Patanjali.