Actorul Sir Michael Gambon a murit la varsta de 82 de ani, a anuntat familia sa. El a fost cel mai bine cunoscut pentru rolul profesorului Albus Dumbledore in sase dintre cele opt filme Harry Potter. Starul nascut in Dublin a lucrat in televiziune, film, teatru si radio de-a lungul carierei sale de sase decenii. A castigat patru Bafta. Vaduva lui Lady Gambon si fiul Fergus au spus ca „iubitul sot si tata” lor au murit linistit in spital, alaturi de familia lui, in urma unei crize de pneumonie.

Familia lui Sir Michael se mutase la Londra cand era copil, dar el a facut primul sau spectacol pe scena in Irlanda, intr-o productie de Othello din Dublin in 1962.

Cariera sa a inceput cand a devenit unul dintre membrii originali ai companiei de actorie a Teatrului National din Londra a lui Laurence Olivier. A continuat sa castige trei premii Olivier pentru spectacole in productiile Teatrului National.

„Smecher magnific”

A jucat rolul detectivului francez Jules Maigret in serialul ITV Maigret si a fost, de asemenea, cunoscut pentru rolul lui Philip Marlow din filmul The Singing Detective, de Dennis Potter.

Sir Michael a preluat rolul lui Dumbledore – director al scolii de vrajitori Hogwarts – in seria de succes Harry Potter, bazata pe romanele lui JK Rowling, dupa moartea lui Richard Harris in 2003.

Fiona Shaw, care a interpretat-o ​​pe Petunia Dursley in filme, a declarat ca: „Si-a variat remarcabil cariera si nu a judecat niciodata ce face, doar a jucat”.

Ea a spus ca se va gandi intotdeauna la el „ca un smecher, doar un smecher genial, magnific”, adaugand: „Cu text, nu era nimic ca el. El putea face orice”.

Jason Isaacs, care l-a interpretat pe Lucius Malfoy in serial, a scris pe retelele de socializare: „Am aflat ce ar putea fi actoria de la Michael in The Singing Detective – complex, vulnerabil si complet uman.

„Cel mai mare fior de a fi in filmele Potter a fost ca imi stia numele si mi-a impartasit simtul sau neinfricat si murdar de distractie.”

Dame Eileen Atkins, o prietena de lunga durata a lui Sir Michael, a declarat ca este „un actor grozav, dar s-a prefacut intotdeauna ca nu ia asta foarte in serios” si ca are o prezenta uimitoare pe scena.

„A trebuit doar sa urce pe scena si a comandat imediat intregul public”, a spus ea. „Era ceva foarte dulce la el, acest om urias care putea arata foarte infricosator – dar era ceva incredibil de dulce in interiorul lui Michael.”

Ea a adaugat: „Imi voi aminti mereu de acel barbat”.

„Marele Gambon”

Celelalte lucrari ale sale cinematografice includ adaptarea pe marele ecran a filmului Dad’s Army, Gosford Park si King’s Speech, in care l-a portretizat pe regele George al V-lea, tatal balbaitului rege George al VI-lea.

A fost nominalizat la premiile Emmy pentru rolul sau in rolul domnului Woodhouse intr-o adaptare dupa Emma a lui Jane Austen in 2010 si pentru rolul presedintelui Lyndon B Johnson in Path to War in 2002. De asemenea, a primit o nominalizare la Tony in 1997 pentru un rol din David Hare. juca Skylight.

A fost numit cavaler pentru serviciile oferite industriei divertismentului in 1998. Desi este nascut in Irlanda, devenise cetatean britanic in copilarie.

Actorul, cunoscut sub numele de „Marele Gambon” in cercurile actoricesti, a aparut ultima oara pe scena in 2012, intr-o productie londoneza a piesei lui Samuel Beckett, All That Fall.

Taoiseach (prim-ministrul irlandez) Leo Varadkar a adus un omagiu, spunand: „Un actor grozav. Fie ca a jucat in Beckett, Dennis Potter sau Harry Potter, a dat totul pentru fiecare reprezentatie”.