A fi narcisist nu este acelasi lucru cu a fi sociopat. Desi avem tendinta de a crede aceste cuvinte ca sinonime, chiar nu sunt. Un narcisist nu trebuie sa fie un sociopat, dar toti sociopatii sunt narcisisti. Ambii folosesc manipularea pentru a se face superiori celorlalti.

Cu toate acestea, narcisistii, in general, nu au nevoie sa aiba control asupra vietii altor oameni. Vor doar atentia celorlalti pentru ca sunt egoisti. Pe de alta parte, sociopatii folosesc manipularea pentru ca vor control.

Este uimitor cat de capabili sunt acesti oameni sa manipuleze. Sunt atat de buni incat multi oameni nu realizeaza ca au de-a face cu un sociopat sau narcisist si incep sa-si reconsidere propriile principii despre anumite lucruri datorita influentei lor.

Cum poti recunoaste un sociopat sau un narcisist? Acestea sunt cateva dintre expresiile pe care le folosesc pentru a se face superiori si a prelua controlul.

1. « Urasc drama «

Chiar daca spun asta, poti fi sigur ca nu vorbesc serios. De fapt, ei sunt cei care provoaca toata drama, dar ajung intotdeauna sa para nevinovati in cele din urma. Le place sa lupte, desi repeta de mai multe ori ca evita. Le place chiar si cand alti oameni se lupta.

Cand se cearta, invinuiesc mereu pe celalalt si il acuza ca orchestreaza drama, chiar si atunci cand celalalt vorbeste despre problema cu calm.

Oricat de sustinute sunt declaratiile lor, probabil ca vor castiga in cele din urma datorita manipularii. In cele din urma, celalalt se simte mereu vinovat.

2. « Tu esti… «

… exagerat de dramatic, paranoic, gelos. Scopul lor este sa te faca sa te simti prost cu tine si sa-ti pierzi increderea in sine. Dupa ceva timp, adversarul incepe sa creada cuvintele manipulatorului.

Ei vor sa incepi sa crezi acuzatiile lor si sa te simti prost. Asa preia controlul asupra ta. Este mult mai usor pentru ei sa te faca marioneta lor daca esti vulnerabil si nu ai incredere.

3.« Esti atat de emotionat «

Similar cu propozitia anterioara, manipulatorul vrea sa te simti prost cu tine insuti. Apoi, vor incepe sa te critice atunci cand esti singur si in fata celorlalti.

Daca ii confrunti in vreun fel, ei iti vor spune calm ca esti prea emotional si exagerati. Iti testeaza limitele doar in acest fel.

4. « Nu m-ai inteles «

Narcisistii si sociopatii vor minti pentru a avea dreptate. Te vor invinovati si te vor critica, dar o vor nega si daca ii acuzi.

Nu vor admite niciodata ca au gresit, indiferent cat de mult ai incerca. In cele din urma, vor fi atat de persistente incat vei incepe sa te indoiesti de tine si vei ajunge sa-ti ceri scuze din nou.

5. « Nu esti nimic fara mine «

Aceasta este etapa finala a intregului proces. Dupa ce te vor face sa te indoiesti de tine insuti si sa preia controlul asupra tot ceea ce faci, se vor simti suficient de increzatori incat sa-ti spuna ca nu poti trai fara ei si ca vei crede asta.

Increderea ta scazuta si sentimentul de nesiguranta vor intari sentimentul ca ai nevoie de el in viata ta. Asa ca chiar si atunci cand te hotarasti sa-l inchei, ei iti vor spune ca ai nevoie de ele si vei fi de acord pentru ca vei fi sigur ca este adevarat.

O astfel de relatie poate dura ani de zile daca victima nu este suficient de puternica pentru a o pune capat. Izolarea de ei poate fi de ajutor, dar la fel poate fi o conversatie sincera cu cineva in care ai incredere.