„Cele 7 obiceiuri ale familiilor extrem de eficiente” este un ghid filozofic si practic pentru a rezolva tot felul de probleme cu care se confrunta comunitatile si familiile puternice, indiferent daca problemele sunt mici, mari, banale sau extraordinare.

Cartea ofera sfaturi si sugestii utile despre schimbarea rutinei obisnuite, subliniind in acelasi timp importanta respectarii promisiunilor, aratand nevoia intalnirilor de familie, sugerand modalitati de a echilibra eficient nevoile familiei si individuale si aratand in acelasi timp cum sa treceti de la dependenta la interdependenta. timp.  

Despre Stephen R. Covey

Fiind tata a 9 copii, Covey credea cu tarie in importanta pastrarii si protejarii integritatii unei familii de problemele si practicile societale-culturale fara precedent cu care se confrunta si astazi.

In aceasta lume dura si provocatoare, Covey ofera speranta familiilor care doresc sa construiasca si sa adopte in mod eficient o cultura diferita – o cultura de familie puternica si frumoasa.

Cele 7 Obiceiuri 

1. Fii proactiv

A fi proactiv poate fi definit pur si simplu ca bazarea actiunilor tale pe valorile si principiile tale, mai degraba decat bazarea pe circumstante sau emotii. Acest obicei pune accent pe simplul fapt ca toti suntem agenti ai schimbarii.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa faceti un bilant al trasaturilor voastre umane unice, care va permit sa alegeti si sa va bazati actiunile pe valorile si principiile voastre. In al doilea rand, trebuie sa identificati si sa va determinati cercul de influenta si cercul de ingrijorare.

A fi proactiv include, de asemenea, infiintarea unui cont bancar emotional cu sotul/sotia, copiii si cei dragi, facand si tinandu-si promisiunile, fiind loial, cerandu-ti scuze si practicand alte acte de iertare

2. Incepeti cu sfarsitul in minte

Urmand principiul primului obicei, al doilea obicei se concentreaza pe importanta construirii unei declaratii eficiente de misiune a familiei, care ar trebui sa includa principii si valori precum compasiunea, caritatea si iertarea.

Acest principiu ajuta la acordarea unui sentiment de prioritate adecvata tuturor celorlalte. Totusi, determinarea si identificarea acestor principii directoare ale familiei este o sarcina destul de dificila, care nu se intampla peste noapte.

In carte, Covey explica ca pana si principiile familiei sale au fost pregatite, reelaborate si apoi rescrise de mai multe ori de-a lungul anilor, cu sugestiile si contributiile fiecarui membru al familiei. 

3. Pune lucrurile pe primul loc

Cel mai dificil obicei de adoptat este practica de a-ti pune familia pe primul loc in toate lucrurile.

Cartea abordeaza in mod stralucit intrebarile dificile ale echilibrului dintre viata profesionala si viata privata, mamele care lucreaza cu norma intreaga si gradinitele cu tact si adevar.

Covey spune ca este important sa ne amintim ca nu munca este nenegociabila, ci familia este nenegociabila.

Covey explica in continuare ca nimeni altcineva nu poate creste un copil asa cum poate un parinte, ceea ce subliniaza si mai mult importanta de a pune familia pe primul loc.

Cartea ofera, de asemenea, un sfat eficient – ​​timpul saptamanal in familie.

Timpul in familie poate fi folosit pentru a discuta si a planifica, pentru a asculta si rezolva problemele celuilalt, pentru a preda si, cel mai important, pentru a se distra.    

Covey vorbeste, de asemenea, despre importanta timpului unu-la-unu cu partenerul tau si cu fiecare membru al familiei.

Aceasta este o parte importanta a construirii relatiilor, care este un pas integral in a pune lucrurile pe primul loc. 

4. Gandeste-te „castig-castig”

Covey descrie urmatoarele trei obiceiuri ca radacina, traseu si fruct.

Obiceiul 4 sau radacina se concentreaza pe acorduri de beneficii reciproce in care ambele parti sunt multumite. O abordare de ingrijire si ingrijire, daca este dezvoltata in mod consecvent si corespunzator, poate deveni radacina din care cresc urmatoarele obiceiuri. 

5. Incearca mai intai sa intelegi, apoi sa fii inteles

Urmand obiceiul 4, acest obicei este abordarea, metoda sau calea pentru interactiunea profunda. Fiecare membru al familiei tanjeste sa fie inteles si acest obicei ne incurajeaza sa iesim din propria noastra zona de confort si sa imbratisam inima si picioarele celeilalte persoane cu empatie si intelegere. 

6. Sinergizati

In cele din urma, sinergizarea sau fructul este rezultatul tuturor eforturilor depuse mai sus.

Covey explica ca alternativa a treia cale la drumul tau sau al meu este cel mai bun mod de a continua. Prin practicarea acestui obicei, compromisul si intelegerea devin un mod de a iubi si de a trai zilnic.

Este esential sa invatati si sa incercati sa lucrati impreuna, astfel incat sa puteti construi o relatie puternica si o familie fericita care sa realizeze mai mult. 

7. Nu uitati de importanta traditiilor

Ultimul capitol al cartii se concentreaza pe importanta reinnoirii familiei in cele patru domenii cheie ale vietii: social, spiritual, mental si fizic. Covey vorbeste despre importanta culturilor si traditiilor si explica modul in care acestea sunt secretul pentru construirea si mentinerea unei intruchipare sanatoasa a acestor domenii cheie.