Tulburarile de dispozitie si mai ales depresia sunt, dupa tulburarile anxioase, cele mai frecvente in practica clinica.

Fiind o problema care afecteaza foarte mult bunastarea psihologica si emotionala, studiul si clasificarea diferitelor tipuri de depresie este de mare importanta. Una dintre clasificarile care au fost propuse de-a lungul istoriei este cea care se imparte in depresia endogena si reactiva, in functie de cauza sa este interna sau externa .

Desi astazi se considera ca impartirea depresiei in aceste doua grupe nu este de incredere, deoarece factorii externi vor afecta intotdeauna intr-un fel sau altul, s-a constatat ca exista un tip de depresie cauzata aparent de elemente simptome biologice care au o anumita grupare de simptome. . Cu alte cuvinte, prezenta depresiilor endogene, numite si depresie de tip melancolic , este considerata certa.

Depresia endogena: caracteristici si simptome distinctive

Ca regula generala, atunci cand vorbim despre depresie, de obicei ne referim la tulburarea cunoscuta sub numele de depresie majora. Aceasta tulburare este caracterizata in principal printr -o stare de spirit trista si depresiva , abulie si anhedonie si multe alte simptome. Aceste caracteristici sunt in general impartasite de toti oamenii depresivi.

Cu toate acestea, depresia endogena prezinta o serie de caracteristici proprii care o fac sa fie considerata un subtip diferit. In depresia endogena sau melancolica, simptomele prezentate de subiecti tind sa se concentreze pe elemente vegetative si anhedonice. Adica sunt simptome legate de lipsa de initiativa, de inactiune.

Caracteristica principala a acestui tip de tulburare depresiva este o anhedonie foarte accentuata sau lipsa de placere a stimularii la nivel general, alaturi de o pasivitate ridicata si lipsa de reactivitate. Desi anhedonia este, de asemenea, un simptom frecvent in depresia majora, este mult mai marcata in depresia endogena. Acesti indivizi nu isi identifica starea de spirit ca fiind trista sau deprimata, dar experimenteaza un sentiment diferit pe care nu il pot explica pe deplin, simtindu-se in general goale.

De asemenea, este obisnuit ca acestia sa prezinte o anumita intarziere psihomotorie , sub forma de incetinire atat fizica, cat si psihica, si o anumita agitatie si iritabilitate interna. Si este ca persoanele cu aceasta tulburare simt de obicei un nivel ridicat de angoasa si vinovatie, fiind unul dintre tipurile de depresie care prezinta un risc mai mare de sinucidere. De asemenea, este obisnuit ca acestia sa aiba probleme de somn, cum ar fi trezirile devreme.

Un alt element de luat in considerare este ca se prezinta de obicei cu un model sezonier, fiind mai frecvent in timpul iernii , iar, in general, episoadele depresive tind sa reapara recurent intr-o masura mai mare decat in ​​alte tipologii. In plus, exista de obicei o agravare dimineata a simptomelor si a dispozitiei.

Unele cauze pot fi de origine interna

Cand ne gandim la cineva deprimat, cineva care, din cauza unui eveniment dureros de-a lungul vietii sau a lipsei de intarire in diferite domenii vitale, ne vine de obicei in minte, dezvolta un model de gandire si comportament negativ care provoaca aparitia tulburarii depresive. Aceasta este o consideratie luata in considerare de majoritatea teoriilor care incearca sa explice originile depresiei.

Nu este cazul depresiei endogene. Desi este adevarat ca aspectele psihosociale vor afecta indirect starea psihica a individului , persoana cu depresie melancolica nu are o dificultate serioasa si nici nu este in general slab intarita. De fapt, este obisnuit ca aceste tipuri de indivizi sa se simta rau, dar nu stiu sau nu au un motiv. Acest lucru, printre alte elemente, face ca persoana sa se simta vinovata, ceea ce agraveaza starea subiectului si de fapt este o caracteristica frecventa a acestui subtip de depresie.

Cauza principala a acestei tulburari este biologica . Acum, prin biologic nu intelegem ca este produsul unei boli (ceea ce de fapt ar insemna ca diagnosticul nu ar putea fi depresie), precum infectii sau tumori. Problema s-ar regasi mai degraba la nivelul metabolismului cerebral, speculand prezenta factorilor genetici ca cauza a tulburarii. Astfel, in mod natural creierul ar avea probleme cand vine vorba de secretarea sau folosirea corecta a hormonilor precum serotonina.

Tratarea depresiei endogene

Cercetarile au aratat ca pacientii cu acest tip de depresie raspund bine la tratamentul medical . Acest fapt, impreuna cu efectul mai mic pe care placebo il are de obicei in acest tip de depresie, sustine ideea ca problema nu se datoreaza factorilor de mediu, ci celor interni.

Tratamentul de electie este utilizarea antidepresivelor, triciclicele fiind cele care par sa functioneze cel mai bine in cazul depresiei endogene sau melancolice. Acest tip de antidepresiv se caracterizeaza prin actionarea prin inhibarea recaptarii serotoninei si norepinefrinei la nivelul creierului, intr-un mod nespecific si care afecteaza alti hormoni precum dopamina.

Un alt tratament care pare a fi foarte eficient in depresia endogena este terapia electroconvulsiva, in care o serie de electrozi sunt plasati pe capul pacientului pentru a aplica ulterior o serie de socuri electrice. Desigur, este o interventie care nu are nimic de-a face cu socurile electrice puternice folosite in centrele de psihiatrie cu zeci de ani in urma. In prezent se folosesc descarcari nedureroase, de intensitate foarte scazuta.

Aceasta terapie este foarte eficienta in ameliorarea simptomelor depresive. Se aplica in cazurile in care este necesar un raspuns terapeutic rapid , cum ar fi cele asociate cu ideatie suicidara ridicata si depresie cu simptome psihotice, sau ca alternativa la farmacologie atunci cand acest tip de tratament nu este suficient de eficient.

Desi in mod traditional a fost vazuta ca un tip de terapie extraordinar de aversiv, astazi se efectueaza cu socuri de intensitate controlata si este nedureroasa (deoarece se aplica anestezie generala in prealabil) si sigura (sunt monitorizate si semnele lor vitale).

Din fericire, cu aceste tratamente, o mare parte dintre persoanele cu depresie endogena prezinta un nivel ridicat de imbunatatire, majoritatea avand o rata ridicata de recuperare.