Yoga este o practica care aduce sanatate si stabilitate, atat corpului, cat si mintii noastre, iar postura cainelui este una dintre cele mai caracteristice.

In cadrul acestei discipline ancestrale, exista diverse pozitii sau „asane” si fiecare dintre ele ne ofera beneficiile sale. In acest articol va vom spune despre postura cainelui cu fata in sus din Yoga, una dintre cele mai de baza si care ne ofera cele mai multe avantaje.

Care este pozitia cainelui cu fata in sus in yoga?

Numele sau in sanscrita este Urdhva Mukha Svanasana , dar il cunoastem dupa traducerea sa in engleza: poza de caine cu fata in sus. Este una dintre cele mai frecvente asane in cadrul practicilor de yoga si obiectivul sau principal este de a intinde intregul spate al corpului : gat, spate, solduri, fese si chiar picioare. De asemenea, serveste la odihna burticii si a capului.

Pentru a indeplini aceasta postura a cainelui Yoga cu fata in sus, trebuie sa ne intindem pe saltea si sa ne intindem bine picioarele in timp ce ne sprijinim burtica . Apoi asezam palmele mainilor la inaltimea pieptului si le intindem complet.

In acest fel spatele va fi adus inapoi si burta si pelvisul vor fi ridicate de pe covoras. Nu uitati ca capul este tinut drept, cu ochii in fata si umerii relaxati.

In orice moment picioarele sunt lasate intinse, iar tapoanele indreptate in jos, desi cele care exercita cea mai mare presiune asupra solului sunt degetele de la picioare.

Impingeti putin cu mainile si picioarele, astfel incat corpul (cu exceptia celor doua parti) sa fie suspendat in aer. Atentie sa nu hiperextindeti coatele -ca nu sunt in afara- pentru ca poate provoca dureri. Deschide-ti larg degetele pentru a te sustine cat mai mult posibil.

Respirati adanc in timp ce va ridicati de pe sol si, in timp ce expirati, arcuiti-va spatele putin mai inapoi, astfel incat partea inferioara a spatelui sa se extinda. Tineti apasat cateva secunde si coborati.

Cum ne avantajeaza postura de caine cu fata in sus din Yoga?

Aceasta asana are mai multe beneficii, cum ar fi imbunatatirea circulatiei sangelui, lucrul asupra fortei bratelor si a spatelui, intinderea coloanei vertebrale, mentinerea unei pozitii corecte si activarea muschilor feselor si soldurilor.

Aceasta postura stimuleaza si organele abdominale, revigoreaza organismul (ne ofera multa energie, motiv pentru care este recomandata atunci cand ne simtim obositi) si previne contracturile gatului, atat de frecvente astazi.

Celelalte doua posturi ale cainelui in Yoga

Pe langa postura de caine cu fata in sus din Yoga, putem gasi si alte doua asane legate de acest animal. Si cel mai bine, pot fi combinate pentru rezultate mai bune!

Pozitia cainelui cu fata in jos este una dintre cele mai comune in practica acestei discipline ; numele sau in sanscrita este Adho Mukha Svanasana si se interpreteaza dupa cum urmeaza:

Mai intai, intra intr-o pozitie patrupeda, cu spatele drept, cu mainile sprijinite pe pamant la inaltimea umerilor si cu genunchii pe saltea formand o linie imaginara cu soldurile.

Ridicati genunchii in timp ce va indreptati picioarele si ridicati soldurile cat de sus puteti, talpile picioarelor si palmele mainilor fiind singurele contacte cu podeaua . Pune-ti capul intre umeri si priveste-ti buricul. Ideea este ca formezi un V inversat cu corpul tau si spatele tau este complet extins.

Cealalta poza de caine ( Eka Pada Adho Mukha Svanasana sau caine cu trei picioare) este similara cu cea anterioara, dar putin mai dificila. Odata ce v-ati ridicat soldurile si sunteti echilibrat, ridicati piciorul drept si lasati-l sa se intinda, de parca ati fi vrut sa atingeti tavanul cu degetele de la picioare. Dupa cateva secunde, coboara incet si repeta cu piciorul stang.