Putini oameni ar indrazni sa nege ca broccoli este mai hranitor decat jujube. Cu toate acestea, multe alte alimente cad intr-o zona gri. Unii chiar au un fel de aura de sanatate care ii face sa atribuie virtuti nutritionale, in ciuda realitatii mai putin glorioase pe care lista lor de ingrediente si tabelul cu valori nutritionale o pot dezvalui.

Iata zece exemple:

1. Iaurt dulce

In general, 250 ml (1 cana) de iaurt aromat contin 30 de grame (7½ lingurite) de zahar, care este la fel de mult ca un baton de ciocolata! Unele zaharuri sunt prezente in mod natural in iaurt, dar cele mai multe sunt adaugate. Solutia? Depaseste zaharul facand propriul amestec. Incepeti cu iaurt simplu grecesc si adaugati fructe proaspete.

2. Briose au son

Asociem rapid cuvantul „al” cu o idee de sanatate, dar sa nu mergem atat de repede! Briosele cu tarate vandute in mod obisnuit in cafenele contin aproape 400 de calorii, 36 de grame (9 lingurite) de zahar si doar patru grame de fibre. Solutia? Faceti-va propriile briose si congelati-le pentru a va ajuta in diminetile aglomerate.

3. Sushi

Pestele este, in sine, un aliment sanatos. Cu toate acestea, odata invelit intr-un strat gros de orez alb si scufundat in sos de soia, se transforma intr-o masa bogata in carbohidrati rafinati si sodiu. Pentru o farfurie echilibrata, alegeti sushi care contine in principal peste si putin orez alb (sau alegeti orez brun, daca este posibil), cum ar fi sashimi, si asigurati-va ca aveti o portie de legume pe langa. Folositi sos de soia cu moderatie, inclinandu-va mai mult spre wasabi pentru a imbunatati aroma rulourilor.

4. Gustari cu fructe jeleate

Ori de cate ori „concentrat de suc de fructe” apare pe o lista de ingrediente, presupuneti pur si simplu ca este zahar. Jeleurile cu aroma de fructe sunt facute din fructe care au fost supuse unui proces de prelucrare pentru a izola zaharurile. Sunt departe de a fi echivalente cu un fruct proaspat bogat in fibre si nutrienti! In schimb, mancati fructe proaspete.

5. Tartinata cu alune si ciocolata

In ciuda aurei sale de sanatate, trio-ul lapte-cacao-alune este compromis de ingredientele care il insotesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca zaharul si uleiul de palmier sunt ingredientele principale in acest tip de tartine si niciunul nu este hranitor. Mai mult, se gasesc in cantitati aproape identice in glazura de ciocolata. In schimb, alege unt traditional de arahide sau migdale.

6. Batoane de legume

Atentie, aici nu vorbesc de legume crude! Vorbesc despre acele gustari prajite sau coapte pe care le gasesti pe culoarul cu chipsuri de cartofi. Aceste batoane crocante sunt facute din faina de porumb si amidon de cartofi si stropite cu spanac sau pudra de sfecla rosie pentru culoare. Ar trebui sa stiti pana acum: nu conteaza ca o portie de legume. Satisface-ti foamea cu un platou de legume adevarate, pregatind batoane de castravete, ardei si morcov.

7. Apa vitaminica

Apa este esentiala pentru viata, la fel ca si vitaminele. Cu toate acestea, atunci cand aceste doua elemente sunt amestecate cu colorant alimentar si zahar, ajungi la o bautura inutila din punct de vedere nutritional. Bea apa plata sau aromatizeaza-o cu lamaie proaspata sau menta. Puteti obtine toate vitaminele de care aveti nevoie din dieta dumneavoastra. Daca este necesar, multivitaminele pot umple golurile nutritive si nu contin zahar!

8. Fulgi de ovaz dulci

Ovazul este un cereal integral hranitor, dar este mai putin atunci cand este insotit de 15 grame (3 lingurite) de zahar. Fereste-te de pungi de fulgi de ovaz de artar sau zahar brun si fa-ti propriul amestec adaugand un mar ras, nuca de cocos, piure de banane sau fructe de padure proaspete la fulgi de ovaz simplu.

9. Batoane de cereale

In spatele acestei imagini de batoane de cereale integrale cu o mie de beneficii, batoanele de cereale sunt adesea doar delicii ultra-dulci. Nu lasati cativa ovaz sa va pacaleasca, mai ales daca sunt lipiti de marshmallows sau chipsuri de ciocolata. Daca nu poti trai fara acest tip de gustare, cauta batoane care sa contina sase grame de zahar sau mai putin si, daca este posibil, putine fibre.

10. Covrigei

In aceasta epoca in care alimentele cu continut scazut de grasimi sunt populare, covrigii sunt regii gustarilor. Dar, acum ca stim ca fainurile rafinate si sarea sunt la fel de daunatoare pentru sanatatea inimii tale ca si grasimea, este timpul sa relegi covrigii in randurile junk food. Daca vrei sa pui un pic de crunch in gura, opteaza pentru porumb cu aer cald.

Fii sigur: nu trebuie sa condamni aceste alimente. Cu toate acestea, este important sa aruncati o privire critica asupra a ceea ce mancati. Tine cont de regula 80:20: daca mananci sanatos 80% din timp, iti poti permite sa devii celelalte 20%.