Sunt dietele restrictive sanatoase? Exista si alte modalitati de a pierde in greutate? Poate ca nu stiti, dar o schimbare adecvata a obiceiurilor in viata de zi cu zi va poate ajuta mai mult decat credeti. 

Traiesti in polaritatea continua de a fi sau nu la dieta? Simti ca ti-ai petrecut jumatate din viata asa si nu te poti simti bine? Incepi o dieta restrictiva si dupa putin timp percepi ca te inunda sentimente negative precum vinovatia sau frustrarea?

In continuare, va oferim cateva instrumente pentru a intelege ce se afla in spatele culturii dietei si cum puteti distinge dietele miraculoase populare de obiceiurile unui stil de viata sanatos. A-ti lua ramas bun de la dietele restrictive si a alege sa ai grija de tine este primul pas in intreruperea acestui ciclu nesfarsit. 

Ce se afla in spatele culturii dietei?

Etimologic, sensul cuvantului „ dieta provine din greaca dayta si poate fi definit ca „setul de alimente pe care o persoana le mananca in mod regulat”.

De-a lungul anilor, acest cuvant a mers mult mai departe: a devenit un concept nu numai legat de alimentatia noastra, ci si de un mod de a trai care, uneori, se indeparteaza de o viata sanatoasa si are un impact negativ atat asupra sanatatii fizice, cat si asupra sanatatii mentale. .

Este usor de observat cum cuvantul „dieta” influenteaza direct starea noastra emotionala . La nivel cultural, sensul ei s-a construit sub forma polaritatii: „ daca sunt la dieta imi interzic si daca nu o fac, mananc cum vreau ”.

Aceasta polaritate, desi a fost impusa de mass-media si cultura dietei, poate avea un impact negativ asupra emotiilor si calitatii vietii noastre, impiedicandu-ne sa putem schimba si mentine obiceiuri alimentare bune, precum si un stil de viata sanatos. Acum de ce?

A avea grija de tine este mult mai mult decat a alege alimente sanatoase

A avea grija de tine nu inseamna doar alegerea alimentelor sanatoase, implica si integritate, armonie si imposibilitatea de a separa aspectele fizice si emotionale ca elemente independente atat in ​​general, cat si atunci cand ne schimbam obiceiurile alimentare.

De exemplu, atunci cand o persoana este supraponderala si doreste sa slabeasca, instinctiv, primul lucru pe care il va face este sa restrictioneze mancarea pentru ca crede ca cu cat este mai putina cantitate, cu atat mai repede isi va atinge scopul. Totusi, respectarea unei diete restrictive, pe langa faptul ca este daunatoare sanatatii, nu tine cont de aspecte importante ale propriei persoane precum emotiile.

Totusi, diverse studii actuale arata ca, in cazurile de slabire, se obtin rezultate mai bune atunci cand elementele psihologice sunt integrate cu un model alimentar decat atunci cand se lucreaza exclusiv si exclusiv cu o dieta restrictiva.

Astfel, in cadrul programelor combinate se observa o imbunatatire nu doar a nivelului stimei de sine, ci si a perceptiei imaginii corporale si a autoeficacitatii (Villalba, 2016), imbunatatind si nivelurile de motivatie si aderenta la procesul de schimbare.

Caracteristicile mentalitatii dietei

Pentru a pune capat acelei credinte gresite care reduce pierderea in greutate la restrictia alimentara, primul lucru pe care trebuie sa-l stim este cum functioneaza cultura dietei, precum si setul de ganduri si emotii negative pe care le poate provoca, adica ce sunt Caracteristicile mentalitatii de dieta. Iata cele mai generale:

 • Afisati datele de inceput si de sfarsit.
 • Presupune restrangerea, eliminarea sau interzicerea consumului anumitor alimente, ceea ce duce la generarea de stari de anxietate si sentimente negative precum vinovatia sau frustrarea.
 • Incompatibilitate cu evenimentele sociale . Fiinta umana este o fiinta sociala. Orice plan alimentar care nu este compatibil cu o viata sociala va actiona ca un plasture si nu poate fi sustinut pe termen lung.
 • Promoveaza pierderea rapida in greutate , nu echivalenta cu grasimea corporala, ci cu alte aspecte ale corpului, cum ar fi masa musculara.
 • Este eficient pe termen scurt.
 • In multe ocazii, dieta care este efectuata are un efect de rebound .
 • Greutatea corporala este singurul indicator al progresului.
 • Provoaca sentimente negative si autoeficacitate scazuta prin faptul ca nu se poate atinge scopul impus , in general o anumita greutate intr-un interval scurt de timp.

De la dieta restrictiva la obiceiuri sanatoase

Cu ceva timp in urma conceptul de sanatate a incetat sa mai fie considerat ca absenta bolii si a devenit o stare globala de bine atat fizic, cat si psihologic. Urmand aceasta linie, putem defini un obicei sanatos ca fiind acel model de comportament pe care ni-l asumam ca fiind al nostru si care, repetat in timp, produce un efect pozitiv asupra sanatatii noastre.

Astfel, principalele caracteristici care definesc obiceiurile sanatoase in domeniul alimentar sunt urmatoarele:

 • Ele se bazeaza pe obiective reale care ajuta la evaluarea micilor realizari realizate.
 • Ele implica schimbari treptate in alimentatie si stil de viata.
 • Ele presupun o pierdere progresiva in greutate , aceasta fiind inca o consecinta si nu singurul obiectiv.
 • Nu exista restrictii sau impuneri ale alimentelor, dar tocmai prin invatarea in sine, incetul cu incetul, criteriul creste la alegerea alimentelor.
 • Acestea permit atingerea unor obiective benefice pentru sanatate care se mentin in timp.
 • Nivelurile de bunastare fizica si psihologica sunt crescute.
 • Sentimentele de vinovatie sau frustrare nu sunt predominante.
 • Sunt compatibile cu viata sociala.

Odata ce principalele diferente dintre caracteristicile culturii dietei si schimbarea obiceiurilor alimentare au fost revizuite, este obisnuit sa apara indoieli cu privire la timp si imediate . Este important sa retineti ca schimbarea obiceiurilor necesita timp; Prin urmare, inainte ca goana sa capete putere si sa se reia orice dieta restrictiva, este convenabil sa reflectam la cati ani am investit in acel ciclu de incepere, oprire sau terminare si reincepere.

Este posibil sa avem grija de noi concentrandu-ne doar pe ceea ce vedem, pedepsindu-ne cu interdictii si cicluri infinite de diete restrictive care nu pot fi mentinute in timp si care ne afecteaza stima de sine? Raspunsul este clar: nu, cel putin nu intr-un mod sanatos. Acum, ce zici sa schimbam focalizarea? Ce se intampla daca investim in ceva diferit, cum ar fi sa invatam sa avem grija de noi fara diete?