A fost o perioada in istoria civilizatiei noastre cand femeile puteau sa poarte nestingherite sanii dezgoliti atat timp cat picioarele nu erau descoperite. In timp, limita decentei s-a schimbat, picioarele putand fi lasate in vazul lumii fara sa contrarieze pe nimeni. Sanii fac parte, insa, in zilele noastre din ecuatia frumoasa a seductiei pe care o poate exercita un decolteu bine ales al unei rochii.

Decolteul este croiala din jurul gatului care pune in relatie 3 elemente ale corpului tau: gatul, umerii si sanii. Iti prezint in continuare principalele tipuri de decolteuri intre care poti opta in momentul in care doresti sa-ti cumperi o rochie care sa-ti flateze silueta:

Bateau

Acesta este decolteul clasic de care iti amintesti cu siguranta daca te gandesti la Jacqueline Kennedy Onassis si Audrey Hepburn. Multe dintre rochiile pe care le-au purtat erau taiate in zona gatului pe linia claviculei, in genul bluzelor de marinar. Modelul este potrivit pentru femeile care au silueta in forma de para deoarece reface echilibrul dintre jumatatea superioara a corpului si cea inferioara. Este potrivit pentru femeile cu gatul subtire de asemenea.

Jewel

Decolteul acesta este adunat la baza gatului, lasand umerii dezgoliti. Rochiile cu un asemenea decolteu sunt potrivite pentru siluetele zvelte deoarece au o croiala care urmeaza linia corpului. Un asemenea decolteu este contraindicat femeilor cu umerii lati sau bratele groase. Decolteul permite atragerea privirilor pe o bijuterie care sa atarne la cativa cm sub linia gulerului sau a unor accesorii aplicate in acea zona (pietre, metal, paiete).

Halter

Acest tip de decolteu se formeaza din doua triunghiuri care pornesc de la baza sanilor pentru ca apoi sa fie prinse in spatele gatului sau dintr-un singur triunghi care este sectionat pentru a permite prinderea lui peste umar. Decolteul lasa la vedere scobitura dintre sani, ceea ce inseamna ca pentru un look decent este recomandat femeilor al caror bust are cel mult, o marime medie.

Sweetheart

Acest decolteu este cheia succesului oricarui tip de silueta deoarece baza inimii conduce in scobitura dintre sani iar acest lucru face o tinuta sa para extrem de sexy. In plus, linia decolteului creea iluzia unor sani mai mari – o veste buna pentru cele care isi doresc acest lucru.

Empire

Acest decolteu lasa la vedere o mare parte din ‘imperiul’ bustului tau asa incat e recomandat sa fie purtat doar in cazul in care sanii tai au o dimensiune medie. Nu este recomdat celor cu sanii mici deoarece atrage atentia chiar asupra acestui aspect iar celor cu sanii mari le creeaza imaginea unor sani gata sa se reverse. Taietura orizontala a decolteului ajuta femeile cu gatul scurt deoarece alungeste.

Queen Anne

Acest decolteu serveste perfect femeilor cu sanii mici si cu umerii ingusti. Asa cum o pata alba pe un fond inchis creeaza iluzia ca are o suprafata mai mare decat in realitate, tot asa si decolteul Queen Anne este responsabil de marirea zonei bustului. Uneori este folosit pentru a masca portiuni de piele cum este cazul femeilor care au cateva ‘pliuri’ formate in zona axilei.

TIpul de fata oval permite purtarea oricarui tip de decolteu. O fata lunga si ingusta va fi indulcita de un decolteu curbat. Viceversa este valabila, pentru o fata rotunda decolteul este potrivit doar daca este construit pe verticala pentru a creea iluzia alungirii.

Femeile cu umerii lati vor arata mai bine in rochii al caror decolteu este dispus vertical in timp ce pentru femeile cu umerii ingusti solutia vine de la decolteurile dispuse orizontal.