Exista ceva in viata ta la care ai fi putut fi un expert pana acum, doar daca ai fi depus timp si efort pentru a-l stapani? Exista pasiuni pe care nu ai reusit sa le urmaresti, pur si simplu pentru ca ai lasat sa-ti stea in cale alte lucruri precum lenea sau plictiseala?

Iata cel mai mare lucru care ne impiedica sa stapanim ceea ce ne place: lipsa de concentrare.

Lumea moderna este plina de distrageri – telefoane inteligente, laptopuri, aplicatii mobile, emisiuni TV, muzica tare.

Oriunde te intorci, te poti pierde intr-un labirint de distrageri care pot consuma o alta zi pe care nu o vei mai recupera niciodata. Solutia este sa lupti impotriva distragerilor.

Iata 10 moduri prin care iti poti recupera concentrarea:

1) Depaseste-ti asteptarile de timp

Un motiv pentru care nu facem niciodata nimic este ca asteptarile noastre pentru gestionarea timpului sunt intotdeauna prea scazute. Credem ca putem incepe sa mergem la sala pur si simplu sacrificand o ora in programul nostru prea incarcat. Asa ca depaseste-ti asteptarile de timp – daca a-ti urma pasiunea dureaza o ora in fiecare zi, atunci elibereaza doua ore din programul tau.

2) Nu verifica e-mailul dimineata

Poate parea contraproductiv pentru ziua ta, dar acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi disponibile. Sa-ti verifici e-mailul dimineata inseamna ca incepi fiecare zi lent si neproductiv. Petreci o ora sau doua trimitand raspunsuri, doar ca sa simti ca nu ai realizat nimic pana la sfarsitul diminetii. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand te trezesti este sa realizezi ceva, iar raspunsul la e-mailuri nu este o realizare.

3) Renunta la multitasking

Multitasking inseamna ca nu dai niciodata totul. Toata concentrarea, toata atentia, toata energia. Ajungi prin a trece prin viata jucand pe jumatate totul, adica munca pe care o produci si experientele pe care le creezi nu sunt niciodata grozave. Asa ca renunta la multitasking astazi si bifeaza-ti sarcinile pe rand.

4) Urmareste-ti pasiunea inainte de orice altceva

Fiecare zi este o noua zi si o noua provocare. Cu cat amani sa-ti urmezi pasiunea in fiecare zi, cu atat este mai probabil sa o amani pentru maine. Asa ca nu iti permite sa esuezi. Fie ca e vorba de scris, de citit, de a incepe o afacere, de a picta, de a te antrena, nu conteaza: fa-o imediat ce te ridici din pat.

5) Alege 2-3 sarcini zilnice care trebuie efectuate

Avem atat de multe sarcini in viata noastra incat deseori ajungem sa fim coplesiti si sa nu facem niciuna dintre ele. Contracareaza acest lucru, evidentiind doua sau trei sarcini de baza pe care trebuie sa le faci in fiecare zi; daca aceste sarcini nu sunt indeplinite, atunci ziua ta nu este completa.

6) Ia-ti cateva zile de relaxare

Ne epuizam atunci cand programam o sarcina pentru fiecare ora a zilei. Este contraproductiv pentru ca ajungi sa te obosesti, simtindu-te ca o masinarie fara viata.

Asa ca invata sa-ti petreci cateva zile lucrand incet—programeaza jumatate din numarul de sarcini sau activitati pentru aceste zile, astfel incat sa poti experimenta zile in care poti pur si simplu sa respiri si sa te relaxezi in timp ce ramai productiv.

7) E-mail doar de doua ori pe zi

E-mailul este unul dintre acele lucruri mici pe care nu le luam niciodata in considerare atunci cand ne gandim la distragerile din viata noastra.

Dar ne conduce la un obicei prost – in loc sa ne ajute sa ne gestionam timpul, ne ia timpul, servind ca o oprire-pornire in mijlocul a ceea ce am putea face.

Nu raspunde la mesaje imediat ce le primesti; salvati-le pentru o ora stabilita si programata.

8) Dezactiveaza notificarile

Notificarile sunt nenorocirea lumii moderne. Chiar trebuie sa stii fiecare mica actualizare de indata ce se intampla? Pentru proiecte mai importante, atunci da, dar pentru orice altceva in viata? Desigur ca nu. Pune telefonul jos si revino la ceea ce faceai.

9) Stai departe de internet pana la finalizarea sarcinilor principale

Iti amintesti acele sarcini de baza? Dedica-te realizarii lor, in fiecare zi. Internetul si televizorul sunt cele mai mari distrageri care te impiedica sa indeplinesti aceste sarcini, asa ca renunta la ele pana cand sunt terminate. Foloseste-l ca recompensa, daca trebuie – cand sarcinile principale sunt finalizate, nu ezitati sa va verificati mesajele.

10) Identifica ce conteaza in viata ta

Punctul final si cel mai important: identificati ce conteaza in viata ta. Trebuie sa-ti acorzi timp sa te concentrezi asupra pasiunilor tale, dar asta inseamna si sa dai timp lucrurilor de care nu ai nevoie. Ce poti taia; ce nu conteaza in viata ta? Afla care sunt aceste lucruri si renunta la ele.