Sanatate

Cum ne ferim de trichineloza?

 Trichineloza este boala cu declarare obligatorie (numeric) si de tratament obligatoriu, dar nu este necesara izolarea bolnavului.

Trebuie subliniat rolul deosebit al investigatiei epidemiologice efectuate de medicii abilitati (umani si veterinari), care, ca niste adevarasi detectivi, vor efectua ancheta epidemiologica pentru a elucida:

• sursa de infectie,

• traseul parazitului,

• gazdele parazitului (bolnavi sau purtatori),

• modul de raspandire a bolii,

• masurile ce trebuiesc luate fata de sursa de boala, fata de bolnav, de colectivitate (umana si animala) si fata de mediu.

Gravitatea formelor clinice de boala determinate de parazitul Trichinella spiralis este modulata de mai multi factori:

• doza infectanta (este de aproximativ 50-75 larve),

• doza letala/ kg.corp – in valoare absoluta, este de 5.800 larve,

• existenta unei imunitati anterioare ingestiei de paraziti.

Receptivitatea populatiei fata de infectarea cu acest parazit NU este corelata cu rasa, sexul, varsta sau ocupatia.

Expunerea la infectie este in functie de:

• intensitatea infectarii animalelor,

• obiceiurile culinare ale oamenilor,

• starea de cultura si igiena a populatiei,

• respectarea legislatiei sanitare de control al carnii de porc.

Porcii (mistretul sau porcul domestic) se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand carne infestata, nesterilizata, din urmatoarele surse:

• resturi de carne de porc domestic date spre consum de catre proprietar,

• sobolani (vii sau cadavre),

• cadavre infestate de caini si pisici,

• cadavre si resturi de animale salbatice infestate.

La animale (inclusiv la porc) boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cat si larvele lui nu se vad cu ochiul liber, ceea ce poate deruta proprietarii sau cumparatorii de asemenea animale.

Profilaxia imbolnavirilor omului prin Trichineloza este dependenta de masurile sanitar-veterinare specifice, inclusiv de controlul carnii si al produselor de carne supuse abatorizarii pentru consum.

Pentru a se preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci, prin legislatie, au urmatoarele obligatii a caror neaplicare este drastic sanctionabila:

• efectuarea actiunilor de deratizare in mod repetat,

• in toate cazurile cand pentru consum familial/public se taie/sacrifica animale (porc, mistret, urs, nutrie), daca se suspicioneaza infestarea animalului, se va face aceasta operatie cu anuntarea prealabila a medicului sanitar de zona in vederea efectuarii:

• examenului sanitar veterinar – pentru inceput,

• urmeaza examenul trichineloscopic – se repeta, in mod obligatoriu, pentru carnea si produsele de carne de porc, mistret, urs si nutrie aduse in piete sau alte locuri autorizate, indiferent daca au fost sau nu examinate la locul de origine,

• carnea, organele si subprodusele provenite de la animale infestate cu Trichinella spiralis se interzic a fi date in consum,

• distrugerea larvelor din carnea infestata – se poate obtine prin una din metodele de mai jos:

• refrigerare rapida la -35°C,

• congelare si pastrare pentru 3 luni la -18 °C,

• iradierea carnii cu raze gamma,

• prepararea termica suficienta (metoda foarte sigura daca temperatura din interiorul carnurilor ajunge sa fie de mimim +77°C): prin fierbere sau frigere.

Populatia va fi informata pentru a evita consumul de carne (cruda, afumata, mezeluri) obtinute din taieri necontrolate de organele veterinare.