Cuvantul “varicos” vine de la cuvantul latin “varix”, care inseamna “rasucit”. Venele varicoase sunt vene marite si rasucite, care sunt, de obicei, de culoare violet albastrui. Valvele mici din vene asigura ca sangele curge doar dinspre inima. La unele persoane, aceste valve devin slabite, iar sangele se aduna in vene, facandu-le sa se mareasca in mod anormal.

Venele varicoase apar cel mai frecvent pe picioare, deoarece venele picioarelor trebuie sa lucreze impotriva gravitației. Statul in picioare creste presiunea asupra venelor. Venele varicoase sunt o afectiune comuna in Statele Unite ale Americii. Pana la 25% din femei sunt afectate, iar barbatii in proportie de 15%. Deși, la unele persoane, venele varicoase pot fi un motiv de ingrijorare doar din punct de vedere cosmetic, la alte persoane, acestea pot provoca inflamare, dureri, disconfort, greutate sau dureri, sau pot fi un semn de boala de inima sau tulburari circulatorii. Daca sunt lasate netratate, varicele pot duce la complicatii grave, cum ar fi: flebita (inflamație a venelor), ulcere cutanate și cheaguri de sange.

Ce anume cauzeaza vene varicoase?

– Schimbarile hormonale din timpul sarcinii si menopauzei.

– Excesul de greutate, care creste presiunea asupra venelor.

– Statul pe scaun sau in picioare pentru mult timp, deoarece limiteaza circulatia și pune presiune pe vene.

– Constipația cronica

– Factorii genetici

– Imbatranirea

Tratamente naturale pentru venele varicoase

In continuare va prezentam cateva tratamentele naturale, care au fost analizate pentru venele varicoase. Se crede ca multe dintre ele functioneaza prin intarirea venelor, ceea ce reduce scurgerea lichidului prin peretii lor. In orice moment, daca varicele devin umflate, rosii sau sensibile și calde la atingere, sau daca exista rani, ulcere sau o erupție langa varice, consultati-va medicul de familie.

1) Extractul de castan salbatic

Castanul salbatic (Aesculus hippocastanum) este unul dintre tratamentele naturale cel mai des folosit pentru tratarea varicelor si a insuficientei venoase cronice, o afectiune conexa. Componenta activa din castanul salbatic este un compus numit esculina. Esculina pare sa blocheze eliberarea de enzime care deterioreaza pereții capilarelor.

In 2006, cercetatorii au revizuit mai multe studii care au implicat folosirea unui extract oral de castan salbatic si a unui placebo asupra persoanelor cu insuficienta venoasa cronica. Cercetatorii au descoperit o imbunatatire a semnelor și simptomelor insuficienței venoase cronice cu extractul de castan, in comparatie cu placebo. Extractul de castan salbatic a provocat o reducere semnificativa a durerii și umflarii picioarelor, in comparatie cu un placebo.

Efectele adverse au fost, de obicei, ușoare și rare. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in baza probelor, extractul de castan salbatic a fost un tratament pe termen scurt eficient și sigur pentru insuficienta venoasa cronica. Cu toate acestea, niciunul dintre studii nu a evaluat daca extractul ar putea reduce aparitia varicelor. Castanul salbatic intreg este considerat nesigur de Administratia Alimentelor si Medicamentelor si poate provoca greața, varsaturi, diaree, dureri de cap, convulsii, insuficiența circulatorie și respiratorie și chiar moarte. Ceaiul, frunzele, nucile si alte forme brute ale plantei castanul salbatic ar trebui sa fie, de asemenea, evitate.

Producatorii de produse pe baza de castan salbatic scot componenta toxica, esculina. Aceste produse par a fi sigure, pentru ca au existat doar cateva raportari de efecte secundare nocive, in ciuda folosirii pe scara larga in Europa.

Persoanele cu tulburari renale sau boli hepatice și sangerari ar trebui sa evite castanul salbatic. Siguranța castanului salbatic asupra femeilor gravide sau care alapteaza, sau asupra copiilor, nu a fost stabilita. Castanul salbatic nu ar trebui sa fie combinat cu aspirina, Plavix (clopidogrel), Ticlid (ticlopidina), Trental (pentoxifilina), Coumadin (warfarina) sau cu alte medicamente anticoagulante, decat sub supraveghere medicala, pentru ca aceste medicamente pot spori efectul medicamentelor.

2) Samburii de struguri si extractul de scoarța de pin

Extractele de samburi de struguri (Vitis vinifera) și de scoarța de pin (Pinus Maritima) conțin complexe oligomerice proantocianidine (OPC); antioxidanți care par a consolida structura țesutului conjunctiv a vaselor de sange si par a reduce inflamatia.

Studiile sugereaza ca OPC ajuta persoanele cu diferite tipuri de vene. Cele mai frecvente reactii adverse sunt: probleme digestive, cum ar fi greata, si stomac deranjat.

Persoanele cu boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, scleroza multipla si boala Crohn, nu ar trebui sa foloseasca extract de scoarta de pin sau extract de samburi de struguri, cu excepția cazului in care sunt sub supravegherea unui medic calificat, din cauza efectelor lor asupra sistemului imunitar. Siguranța extractului de scoarta de pin și a extractului de samburi de struguri asupra femeilor gravide sau care alapteaza, sau asupra copiilor, nu au fost stabilita.

Extractul de scoarta de pin sau extractul de samburi de struguri nu ar trebui sa fie combinat cu medicamentele care suprima sistemul imunitar sau cu corticosteroizi, cu excepția cazului in care sunteti sub supravegherea unui medic calificat.

3) Ghimpele paduret

Ghimpele paduret este o planta din familia crinului si este cunoscut si sub numele de ruscus. Acesta conține ruscogenini, constituenti care sunt considerati capabili de a consolida colagenul din peretii vaselor de sange si de a imbunatati circulatia. Se crede ca acest lucru poate intari venele slabite si largite, cum ar fi cele asociate cu varicele.

Efectele secundare ale ghimpelui paduret pot include probleme digestive, cum ar fi indigestia, sau greata. Persoanele cu hipertensiune arteriala sau hiperplazie benigna de prostata nu ar trebui sa foloseasca ghimpele paduret fara a consulta inainte un medic. Siguranța ghimpelui paduret asupra femeilor gravide sau care alapteaza, sau asupra copiilor, nu a fost stabilita.

Ghimpele paduret nu ar trebui sa fie luat cu medicamentele pentru tensiune arteriala crescuta, hiperplazie benigna de prostata sau cu inhibitori MAO, cu excepția cazului in care sunteti sub supravegherea unui medic calificat.

4) Reflexoterapia

Reflexoterapia este o forma de terapie care se concentreaza in principal pe picioare. Un studiu mic a comparat reflexoterapia si odihna pe 55 de femeile gravide. Reflexologia a redus in mod semnificativ umflarea picioarelor.

Femeile insarcinate ar trebui sa-si consulte medicul de familie inainte de a urma un tratament cu reflexoterapie. Unele surse spun ca reflexoterapia nu ar trebui sa fie facuta in timpul primului trimestru de sarcina.