Cele mai multe dintre noi cred ca stiu suficiente lucruri despre protectia solara, cu atat mai mult cu cat la inceputul fiecarei veri suntem asaltate de ultimele gaselnite ale laboratoarelor de produse cosmetice.

In ciuda acestui fapt, nu ne dam inapoi sa aplicam la nevoie si leacuri din popor, care nu sunt neaparat si cele mai bune. Uita de iaurturi intinse pe pielea arsa sau de aplicarea cremei de protectie dupa expunere! Si sa nu iti inchipui ca poti sta cat vrei la soare, doar pentru ca vei „repara” cu lotiune dupa plaja. Nimic mai gresit !Iata cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte de a pleca intr-o vacanta insorita:

1. Daca in timpul copilariei te-ai expus pentru un timp indelungat la soare, este posibil ca celule aflate sub piele sa fie deja afectate, dar sa se afle intr-o stare latenta. O expunere neprotejata la soare si fara masura poate declansa la maturitate activitatea celulelor canceroase.

2. Indicele SPF masoara protectia impotriva razelor UVB (ultraviolete B), care afecteaza doar epiderma. Adevaratii inamici sunt razele UVA (ultraviolete A), mult mai puternice, care penetreaza pielea in adancime. Cercetatorii au demonstrat ca razele UVA sunt vinovate de aparitia cancerului de piele, care afecteaza in mare masura structura ADN-ului, prin urmare, cea mai buna varianta este sa alegi un produs care ofera protectie impotriva razelor UVA si UVB. Cand alegi crema protectoare, nu te zgarci la SPF-uri. In principiu, cu cat factorul este mai mare, cu atat mai bine – insa alegerea trebuie sa fie conditionata de tipul de piele. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare, cu atat factorul de protectie trebuie sa fie mai mare.

3. Daca esti posesoarea unei epiderme deschise la culoare sau daca ai in familie cazuri de cancer de piele, este indicat sa folosesti in fiecare zi a anului o crema de protectie care sa aiba un factor SPF de minim 20, mergand spre 50 in zilele calduroase de vara. Pentru pielea inchisa este acceptata si o crema cu un factor mai mic de protectie. Indiferent de culoare, orice piele imbatraneste, prin urmare folosirea regulata a cremelor cu factor de protectie solara protejeaza impotriva imbatranirii timpurii si a depigmentarii.

4. Creme cu ecran total nu exista! Nici o crema nu poate oferi protectie 100%, asa cum nici hainele nu te protejeaza in totalitate. Un tricou ofera o protectie echivalenta cu un SPF 5. Desigur, cu cat materialul este mai gros, cu atat esti mai in siguranta. Cel mai bine esti protejata de soare in interiorul unei case. Daca ai o piele foarte sensibila, nu te expune la soare in orele fierbinti ale amiezii.

5. In cazul cremelor de fata zilnice sau a produselor de machiaj care promit protectie SPF, lucrurile nu sunt inca foarte bine reglementate. Nefiind dedicate special acestui scop, Ministerul Sanatatii nu cere dovedirea factorului de protectie. Lucrurile stau altfel in cazul cremelor speciale pentru plaja. Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana cer firmelor producatoare de cosmetice sa certifice factorul de protectie inscris pe ambalaj. Alege produse recunoscute pe piata pentru eficacitatea lor. Cand mergi intr-o vacanta in afara tarii, asigura-te ca ai deja crema in bagaje.

6. Multe dintre produsele folosite dupa expunerea la soare contin antioxidanti si vitamine, insa in realitate nu au capacitatea de a repara daunele produse deja. Unele dintre ele, cum ar fi cremele de noapte, pot lucra la refacerea tesuturilor, insa nu te astepta la o minune.

7. Aparatele de bronzat cauzeaza daune ireparabile. Un studiu a demonstrat ca o singura sedinta de bronzat artificial, avuta inaintea varstei de 35 de ani, creste riscul dezvoltarii unui melanom cu 98%. Persoanele tinere sunt mai vulnerabile, deoarece mecanismul lor de aparare nu este inca complet dezvoltat, iar pielea este mult mai susceptibila de modificarea ADN-ului.

8. Pielea deja arsa trebuie tinuta departe de lumina solara. Daca epiderma a suferit arsuri, orice protectie naturala este complet indepartata, prin urmare, la o viitoare expunere vei fi complet lipsite de aparare.

Bucura-te de soare, dar in doze sanatoase si cu precautie maxima!