Ultimul castel de pe Valea Loarei despre care va povestesc este Castelul Chambord, „cel mai special” dintre „cele mai speciale” :). Si nu spun asta pentru ca e probabil cel mai frumos castel de pe Valea Loarei, castelul cel mai folosit pentru imagini de fundal de pus pe ecran, ci pentru ca, haha, deja ati ras pe tema asta, aici ne-am pierdut o geanta cu acte. Cum? N-ati ras insa? Cititi aici

“Qu’est ce que c’est ca?” si un pic de istorie 

Castelul Chambord se afla pe Valea Loarei, la 180 de km de Paris, inconjurat de un imens domeniu cu o suprafata cat Parisul din interiorul Bulevardului Periferic. Daca asta nu e un domeniu imens, atunci nu stiu ce e

Cea mai controversata chestie legata de Castelul Chambord este ca nimeni nu poate sa bage mana in foc pentru cine a fost arhitectul acestei minunatii. Exista cateva ipoteze care spun ca s-ar putea sa fi fost Domenico da Cortona, alte spun ca s-ar putea sa fi fost Philibert Delorme, si mai mult de at atat, se spune si ca Leonardo da Vinci ar fi  responsabil pentru proiectul initial, mai ales ca faimoasa scara in spirala dubla din interiorul castelului ii este atribuita aproape fara nici un dubiu.

Pare un pic ciudat ca nu se stie cine a fost „autorul” unui castel atat de frumos si reprezentativ pentru arhitectura renascentista franceza, insa macar se stie pentru cine a fost construit. Prin secolul 16, Domnul Rege Francois I si-a dorit un castel pe care sa-l foloseasca atunci cand mergea la vanatoare, dar mai ales pentru a fi mai aproape de amanta sa, care era sotia unui nobil care avea un castel in apropierea locului unde se afla acum Chambord. Ce va ziceam eu ca toate castelele astea au legatura cu amantele regilor?

Vizita Castelului Chambord

O treaba foarte buna la Castelul Chambord este ca, spre deosebire de Chaumont si Chenonceau, exteriorul poate fi admirat si fara a plati biletul de intrare. Asa ca daca sunteti cumva pe fuga, puteti sa va bucurati de fatadele extrem de fotogenice ale castelului si sa petreceti cateva clipe pe bancutele amplasate chiar in fata castelului, special pentru asa ceva. Dar incercati sa nu, repet NU va uitati pe acolo gentile

In orice caz, eu va sfatuiesc din suflet sa nu porniti cu ideea asta sa vedeti acest castel doar pe dinafara, pentru ca si interiorul castelului merita, poate cel mai mult din toate castelele pe care le-am vazut. Despre camere, toate incaperile si cotloanele castelului care pot fi vizitate nu va mai povestesc, dar scara dubla in spirala este ceva cu adevarat deosebit, care nu trebuie ratat, iar despre plimbarea pe terasa castelului nu va spun decat ca va veti simti ca si cum ati fi niste pitici pe o coroana regala

La fel, maretul domeniu care inconjoara castelul poate fi explorat la picior sau, si mai bine, cu ajutorul unor carturi (ca de golf) care pot fi inchiriate. Nu-mi imaginez multe lucruri mai relaxante decat o plimbare in tihna pe acolo, pe la umbra copacilor. Atentie insa la cerbi si mistreti

Chestii interesante despre Castelul Chambord

Desi castelul a fost construit pe post de locatie pentru vanatoare, regele Francois I n-a stat aici nici macar 2 luni in total, adunand toate reprizele de vanatoare. Si fiindca nu era deloc practic ca cineva sa locuiasca acolo permanent, castelul era complet gol si de fiecare data cand regele venea la vanatoare, tot, dar absolut TOT ce era nevoie in castel (mobila, tablouri, covoare, oale, tacamuri, etc) era adus aici special, cu mari eforturi. Va dati seama cata logistica?

De asta si mobila din acea perioada era construita pentru a fi usor dezasamblata (un fel de ikea!?) pentru a fi usor de transportat.

Dupa moartea lui Francois, castelul nu a fost folosit aproape un deceniu, a fost lasat in paragina si era cat pe ce sa se duca de rapa. Si asta ar fi fost maaare pacat! Noroc cu fratele regelui Ludovic al XIII, care a inceput un mare proces de restaurare, ca altfel nu mai avea Cristi unde sa-si piarda geanta cu actele in zilele noastre

Cum ajungi la Castelul Chambord

Aici pot sa spun ca sunt experta! Cand am aflat ca trebuia sa ne ducem personal inapoi la Chambord pentru a recupera geanta pierduta, n-am avut incotro si am sapat dupa aceasta informatie. Ce am gasit nu prea mi-a placut dar.. fara masina personala / inchiriata cam asa sta treaba:

Tren de la gara Austerlitz din Paris pana la Blois (mai exista si cu legaturi, dar nu cred ca are rost) si apoi autobuz din gara Blois pana la Chambord. Detalii despre trenuri, pe www.raileurope.com si detalii despre autobuz, aici.

Unde te cazezi

Fix langa Castelul Chambord exista un singur hotel, pe care il gasiti aici. Nu stiu insa ce preturi are dar imi imaginez ca nu poate fi foarte ieftin. In rest, pe booking.com  vad ca sunt cateva hoteluri si B&B-uri la care o camera dubla costa pe la 60 de euro pe noapte, dar care sunt pe o raza de 7 km distanta de Chambord. Pentru o calatorie low budget, exista in zona si cateva campinguri, pe care le puteti vedea pe aceasta harta.

Utile

Preturi vizita la Castelului Chambord:

Adulti: 9.5 euroGratuit pentru cetateni europeni intre 18 si 25 de ani si pentru cei sub 18 ani insotiti de parinti

Aici la casa am fost complet uimiti de faptul de ne-a intrebat de unde suntem si ne-a dat brosura in limba romana!!! Pe urma mi-am dat seama ca e posibil si la Chenonceau sa fi fost brosura in limba romana dar sa nu fi observat eu cand am luat-o de pe stand pe cea in engleza.

Program: intre 2 ianuarie si 31 martie: zilnic intre 10 si 17

Intre 1 aprilie si 30 septembrie: zilnic intre 9 si 18

Intre 1 octombrie si 31 decembrie: zilnic intre 10 si 17

Inchis pe 1 ianuarie si 25 decembrie. Pe 1 mai e deschis (probat!

Parcare: este amenajata pe domeniul castelului si costa 3 euro pe zi.

Daca va ziceam ca la Chenonceau ar merita sa stati si peste noapte, aici la Chambord e musai musai ca inainte de planificarea vizitei sa intrati pe site-ul castelului si sa vedeti ce evenimente puteti prinde.

In primul rand, ca orice castel de pe Valea Loarei care se respecta, seara pe perioada verii are loc un spectacol de lumini proiectat pe fatada nordica a castelului, care promite sa ne teleporteze in perioada Renasterii. Eu una tare as fi vrut sa o vad pe asta! Este o traditie la Chambord si se numeste „Chambord, Reve de Lumieres”.

Dar fiindca nu este doar un castel ca oricare altul, la Chambord se desfasoara si o gramada de alte evenimente si activitati, care mai de care mai tentante. Pe programul complet pentru tot anul se regasesc: spectacole muzicale,  spectacole ecvestre, Festivalul Chambord, vizitarea rezervatiei forestiere cu masini 4 x 4 si multe altele. Eu una sincer nu as sti la care sa ma duc mai repede

Ei, si cu asta gata, am incheiat seria castelelor de pe valea Loarei. Sa va arat insa harta pe care v-am promis-o la inceputul seriei. Cu rosu sunt marcate castelele pe care le-am  vizitat eu si despre care v-am povestit, la fiecare dintre ele fiind notat linkul catre articol, iar cu verde am mai pus alte cateva castele interesante in cazul in care sunteti atat de fascinati de ele incat vreti sa va planificati o vacanta mai lunga de 1-2 zile pe Valea Loarei.