Mersul pe jos este una dintre activitatile sportive pe care majoritatea dintre noi le avem la indemana. Pana la urma, nu trebuie sa uitam ca corpurile noastre sunt concepute pentru a se misca si tocmai acea abilitate ne incurajeaza sa adoptam sau sa urmam un stil de viata mult mai activ si da, sanatos .

Exista o gama larga de motive care te vor incuraja sa-ti inseli pantofii de drumetie (sau bocancii de drumetie) perfecti si sa faci miscare; Cercetarile au aratat ca mersul pe jos si pierderea in greutate maresc efectiv consumul de energie si calorii in timp.

La sfarsitul zilei, trebuie sa ne amintim ca studiile au indicat ca mersul pe jos de rutina este cel mai util pentru reducerea bolilor cardiovasculare, imbunatatirea cognitiei unei persoane si chiar reducerea simptomelor de anxietate.

Acum, expertii au hotarat mereu si au sfatuit ca important este sa ajungi la aproximativ 10.000 de pasi pe zi , o cifra care poate fi nerealista pentru multi si ca, in acest moment, vei avea noroc; Noile cercetari indica faptul ca este posibil sa se obtina beneficiile mentionate mai sus mergand mult mai putin zilnic.

Meta-analiza, a extras date din saptesprezece studii pe termen lung cu peste 226.000 de participanti din intreaga lume. Cercetatorii au analizat numarul zilnic de pasi si relatia acestuia cu mortalitatea, luand in considerare toate cauzele posibile si diversi factori.

Astfel, cercetarea a constatat ca exact 3.867 de pasi pe zi ar trebui parcursi pentru a incepe sa se reduca riscul de mortalitate din orice cauza. In plus, a face aproximativ 2.337 de pasi pe zi ar putea ajuta la reducerea riscului de a muri din cauza bolilor de inima pentru ambele sexe, indiferent de zona in care traiesc.

Dar, cel mai important, studiul a constatat ca, in esenta, cu cat mergi mai mult, cu atat mai bine: fiecare 1.000 de pasi suplimentari a fost asociat cu o scadere cu 15% a riscului de a muri din orice cauza, iar doar 500 de pasi zilnici suplimentari au fost stabilite ca procentul de moarte din cauza bolilor de inima a fost chiar mai mica.

Cum se pune capat unei vieti sedentare?

Niciodata nu este prea tarziu pentru a incepe un program de mers pe jos: cu atat mai mult cand tinem cont de faptul ca studiul a constatat beneficii la toate varstele . Desigur, acolo unde s-au gasit cele mai multe beneficii au fost la cei sub 60 de ani, asa ca este important sa ne amintim ca, cu cat incepi mai devreme mersul pe jos, cu atat mai repede poti beneficia de aceste avantaje care au un impact extraordinar asupra sanatatii.

Expertii nostri in fitness recomanda sa incepeti cu sesiuni de mers pe jos de aproximativ 15 minute intr-un ritm moderat timp de trei pana la cinci zile pe saptamana, in functie de nivelul de fitness. Puteti creste incet durata si frecventa in timp, pana la sesiuni de mers pe jos de 30 de minute cinci zile pe saptamana. Tot ce ai nevoie este o pereche de pantofi de mers de buna calitate; Nu aveti nevoie de niciun echipament suplimentar de antrenament elegant, ceea ce este un plus major.

Cum imi pot creste numarul zilnic de pasi?

O adevarata rutina de mers pe jos va va permite sa petreceti timp neintrerupt ramanand activ. Dar orice plimbare pe care o faci in timpul zilei iti va ajuta pasii zilnici. Daca intampinati dificultati in a gasi timp pentru plimbarea zilnica, incercati sa o integrati intr-o rutina. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de termogeneza fara activitate fizica (cunoscuta si sub numele de NEAT), in esenta energia pe care o cheltuim pentru orice altceva decat mancat, dormit sau exercitii formale (ganditi-va la mersul pe jos la serviciu, gradinarit si chiar scris).

Puteti incepe sa va maximizati NEAT-ul zilnic, de exemplu, luand scarile in loc sa luati liftul si sa parcati mai departe de intrarile in magazine, birouri si restaurante, in loc sa parcati mai aproape. Tineti o intalnire pe jos in timp ce vorbiti la telefon sau ajungeti din urma cu prietenii si familia la telefon in timp ce va plimbati in aer liber. Chiar si renuntarea la livrarea de produse alimentare online si la cumparaturile in persoana poate creste acel numar de pasi zilnici pe masura ce navigati pe culoare si transportati alimente la masina.

Mersul pe jos este una dintre cele mai usoare moduri de a ramane activ si de a misca. Studiile anterioare au legat mersul regulat pe jos cu riscul redus de boli de inima, o mai buna cunoastere si multe altele. Noile cercetari arata ca pot fi obtinute beneficii din mersul a aproximativ 2.300 de pasi pe zi pentru a reduce riscul de boli de inima si putin sub 4.000 de pasi pe zi pentru a incepe sa reduca riscul de a muri din toate cauzele. Dar beneficii suplimentare au fost observate cu 500 pana la 1.000 de pasi suplimentari pe zi, indiferent de varsta sau sex – cu atat mai mult motiv pentru a te incinge si a te misca!