Suntem prizonieri ai trecutului, ai fricii si ai propriilor minti. Dar putem sa ne eliberam daca invatam sa le infruntam si, cu ajutorul Cuvantului, rupem „juguli spaimelor ce ne imbolnavesc. Insistasem destul de mult ca s-o conving sa ne intalnim. „Nu-mi doresc publicitatei, se justifica Ana Pricop, femeia despre care stiam doar ca are o… varsta si ca vorbeste despre lucruri interesante celor care sunt dornici sa afle despre puterile miraculoase ale cuvantului care vindeca. Intr-un tarziu am convins-o si iata-ma aici, in fata Casei Cartii din Iasi.

Ce ai dumneata vine de la suflet

Apare, punctuala, emanand o energie debordanta pentru cei aproape 75 de ani pe care-i are. Urcam la etajul unde se afla sala in care au loc de obicei intalnirile grupului pe care-l pastoreste,iInvent Terra Novai. Dar mai e aproape o ora pana se vor aduna toti membrii, timp de care vreau sa profit ca sa inteleg mai multe despre Ana Pricop si felul in care vede ea lumea, viata, inaltarea spirituala si tamaduirea sufletului si fizicului. S-a nascut in 1932, in Basarabia, si avea doar 8 ani cand a plecat de-acolo, stabilindu-se cu parintii in Romania-mama. „Nici nu m-am mai intors vreodatai, imi spune fara nostalgii in glas. A fost economista de profesie, dar destinul i-a scos in cale intamplari si praguri care i-au revelat si o alta menire. „Totul a inceput pe cand aveam 35 de ani. Ma imbolnavisem grav. Ma topeam pe picioare – la 1,70 m inaltime abia de mai aveam 45 de kilograme -, eram doborata de migrene, insomnii, colita. Nici apa nu puteam sa beau, iar medicii nu reuseau sa-si dea seama ce aveam si ma suspectau de toate bolilei. Sansa a luat chipul unui medic care i-a spus direct: iCe ai dumneata vine de la suflet si nu vei putea gasi remedii in ceea ce se gaseste prin spitalei. Asa a ajuns la doctorul Darmanescu din Brasov unde, aproape miraculos, a scapat de toate problemele dupa doar o sedinta de acupunctura. Iar lucrul acesta i-a sunat in minte ca un mare semn de intrebare, deschizandu-i apetitul pentru cunoastere. „Am vrut sa aflu mai multe, sa fac eu acupunctura, pe mine insami. Prima oara am citit o carte de-a profesorului Ionescu-Targoviste si n-am inteles nimic. Dar nu m-am lasat, pentru ca simteam ca acolo e Ceva. Ceva ce trebuie sa intelegi. A recitit cartea, a priceput-o, a facut rost de ace. Dar, inainte de a trece la practica, a cautat sa afle si mai multe de la doctorul Puscasu din Iasi, care avea o biblioteca burdusita cu lucrari de specialitate si adunase in jurul sau un grup de persoane pasionate de medicina alternativa. „Ajusesem sa umblu cu acele la mine, iar cand vreun coleg de serviciu avea probleme, dureri, crize de diskinezie biliara, ii saream in ajutor. Era ceva nou pentru toti si multi spuneau: i.

Calea spre Eul suprem

Vorbeste rapid si apasat, fara niciun fel ezitari. Ceea ce stie, ceea ce crede nu poarta umbra niciunei indoieli, rosteste raspicat concluzii ferme: „Pana la 20 de ani esti plin de ceea ce nu esti Tu, educatie, scoala. Pana la 40 ai datorii fata de societate: serviciu, familie, copii. Dar daca nici dupa 60 de ani nu te trezesti, nu intelegi ca trebuie sa mai fie ceva dincolo de realitatea concreta a vietii, atunci nu mai e nimic de facut. Faci si de-ale lumii, dar nu poti neglija sufletul la infinit. De aceea multi imbatranesc atat de urat, de-aia avem batrani atat de rai si de neintelegatori. Nu din fuga se aprinde o lumanare sau se spun rugaciunii. Cuvintele sale parca au o sonoritate aparte, dar ii si simt hotararea din voce. Treptat, Ana Pricop si-a creat propriul grup in care discuta si experimenta lucruri ce puteau trece cel putin stranii pentru societatea de dinainte de ’89: scriere mecanica, argiloterapie, apa solarizata, dar si descoperirea si inaltarea spre Absolut a sufletului. Iar intr-o seara… un spirit le-a batut in geam. Aveau musafiri. De atunci, acel spirit-maestru din Astral avea sa-i calauzeasca si pasii Anei Pricop in descoperirea acelor adevaruri esentiale pentru ceea ce ea si grupul sau considera a fi Calea spre Eul suprem. „Trebuie iesit din imperiul mintii, al inchipuirii. Caci ce inseamna aceasta , ce inseamna atunci cand ne ceva? Inseamna ca punem chipul nostru peste chipul lui Dumnezeu, acoperindu-l cu ceea ce mintea noastra, rupta de Divinitate, a creat si creeaza. Iar daca nu-l cunosc pe Dumnezeu, cum pot ajunge sa-l recunosc?i. Discutia nu e deloc linistita, pentru ca toate raspunsurile Anei Pricop vin dupa ce eu imi exprim tot felul de rationamente si retineri. De fapt, nu fac decat sa-mi „inchipuii, dar incerc astfel sa aflu cat mai multe. Iar glasul femeii atinge incandescenta, in timp ce degetul ei imi impunge bratul accentuand aproape fiecare silaba, cu o vigoare dezarmanta pentru o doamna de 75 de ani. Ajungem si la calatoria ei in SUA, din 1988, si imi pomeneste despre dianetica, stiinta creata de L. Ron Hubbard. O tehnica deosebita, bazata pe puterea cuvantului, care arata cat rau poate face mintea trupului, dar si cum te poti elibera de toate spaimele si „inchipuirilei vietii de-acum, dar si de cele purtate in tine din toate vietile anterioare. Numele imi suna cunoscut, le mai auzisem candva, dar abia mai tarziu aveam sa fac legatura intre dianetica, Hubbard si scientologie. Ron Hubbard este si creatorul filosofiei ce sta la baza Bisericii Scientologice, atat de controversata astazi, extrasa si dezvoltata din dianetica pe care a elaborat-o la inceputul anilor ’50.

Mesaje ascunse din apa

Ana Pricop imi vorbeste despre „apa din noii, de „apa viei creata de Dumnezeu pentru om si de „apa moartai, creata de om pentru om. „Puterea cuvantului e imensa. Totul in noi rezoneaza altfel daca spunem ori daca spunem . Apa vie se gaseste in fantana din interiorul sufletului, dar trebuie reumpluta. Citeste cartea lui Masam Emoto, . Acolo vei vedea clar, demonstrat stiintific, cat de urata devine apa cand vorbim urat si cat de superb arata cand vorbim frumos, cand binecuvantam. De aceea, si cand te confrunti cu Raul trebuie sa-l binecuvantezi, eliberandu-te, nu sa lupti cu el. E scris si in Biblie, in povestea lui Cain: . Raiul este aici, dar noi, oamenii, transformam totul in iad. Daca nu este bun ceea ce creezi, atunci se transforma in Raui. Ana Pricop se dezlantuie vorbindu-mi despre trierea gandurilor – „daca ma hranesc cu moarte, cu ganduri rele, dau informatia aceasta glandelor pineala si pituitarai- sau despre respiratia holotropica – „noi nu dam atentie respiratiei, nu stim sa respirami- in timp ce incaperea se umple incet-incet de oameni. Ma privesc curiosi, nestiind prea bine cu cine discuta atat de aprins conducatoarea grupului lor. Sala e plina pe jumatate cu barbati si femei de felurite varste, dar asta doar din cauza faptului ca am nimerit in perioada de vacanta, iar astazi au venit numai cei care au acceptat sa fie prezenti la intalnirea cu un ziarist. Sunt invitat sa raman pentru a asista la ceea ce urmeaza: Ana Pricop tine un adevarat curs, o conferinta plina de verva, in timpul careia umple tabla din spatele ei cu scheme, desene si cuvinte. Parca e un preot care isi tine slujba in fata enoriasilor.

Suntem prizonierii mintii noastre

Inteleg ca multe dintre lucrurile pe care le aud sunt rostite special pentru mine, pentru a intelege mesajul si forta ideilor respective. Si inteleg ca, daca treci peste spaimele tale, mai ales peste cele blocate in inconstient, in „mentalul reactivi ce te manipuleaza, te poti elibera si vindeca de orice boala, fie ea psihica ori somatica. Inteleg ca frica e pastrata in rinichi, facand apoi posibila instalarea tuturor bolilor, ca gelozia duce la boli de oase sau ca mania cauzeaza afectiunile ficatului si splinei. Trebuie doar sa-ti reamintesti acele momente si intamplari neplacute din istoria ta, sa le resimti constient, cu orice risc, apoi sa gasesti Cuvantul eliberator, care va desface „juguli, blocajul emotional nascut in tine de acele evenimente. Si nu sa-l gasesti, de fapt, ci sa-ti fie dat – printr-o meditatie in timpul careia iti „rumegii toate spaimele si problemele – de insusi Duhul Sfant, care ti l-ar oferi ca pe o cheie, o parola ce desface legaturile suferintei, oricare ar fi aceasta, eliberand incarcatura negativa. Daca scapi de frici, poti vindeca multe lucruri, aproape orice, caci mintea ne tine „prizonierii. Fiecare om ar trebui sa-si inteleaga viata, cu toate spaimele si neputintele, tocmai pentru a le depasi si a accede intr-un plan spiritual superior, dincolo de care se afla doar Absolutul si Tu cel adevarat, de la inceputul inceputurilor. Dupa aproape o ora si jumatate, ma ridic sa plec. „Nu ramaneti si la meditatie ?i, intreaba cu o bunavointa ironica una dintre participante. „Trebuie sa mai las ceva mister si pentru data viitoare, sa am un motiv pentru a ma intoarcei, raspund si cobor in hol, unde ma opresc sa-mi aprind o tigara. O femeie coboara in graba scarile si vine spre mine: „Sa stiti ca e extraordinar ce se intampla aici. Eu am avut o perioada grea, am trecut printr-o depresie severa si n-am gasit leac decat aici. Acum ma simt bine si puternica. Sa mai veniti, ca sa vedeti ca nu va minti. Ma indrept spre camera de hotel plin de intrebari. Dar poate e doar vina mea, a „inchipuirilori nascute de mintea mea, asezate ca un val peste chipul Divinitatii si al Adevarului. Poate ca ar trebui sa invat sa-mi redescopar si sa-mi infrunt spaimele, sa meditez si sa astept Cuvantul eliberator si vindecator din partea Duhului Sfant…

Dianetica, „mama scientologiei

Odata cu cartea „Dianetica – stiinta moderna a sanatatii mentalei, publicata in 1950 si vanduta in peste 20 de milioane de exemplare in toata lumea, Lafayette Ron Hubbard (1911-1986) a declansat o apriga controversa in jurul teoriei sale care s-a intrupat apoi in forma unei noi religii, cea scientologica – organizata ca Biserica in 1954 – al carei faimos exponent de azi e actorul Tom Cruise. Inspirat din scrierile lui Freud, dar adunand la un loc multe dintre ideile propavaduite de religiile majore ale umanitatii, Hubbard a tras concluzia ca „scientologia a atins telul religiei din toata istoria scrisa a Omului: eliberarea sufletului prin intermediul intelepciuniii. In esenta, dianetica se bazeaza pe o tehnica – dezvoltata in cadrul unor „audierii de tip psihanalitic – de recuperare, retraire si eliminare din inconstient a starilor emotionale negative, a impresiilor senzoriale, denumite „engramei, ce sunt depozitate in „mentalul reactivi al mintii umane si de unde nasc blocaje emotionale, traume afective, dar si afectiuni psihice si psihosomatice. Desi aceste imagini de memorie sunt retinute perfect, ele sunt inactive in creier pana ce evenimente similare le reactiveaza, le readuc la viata. Odata trezite, acestea determina un comportament conditionat al persoanei, care este supusa astfel traumelor emotionale, spaimelor declansate de intamplarea initiala. Adeptii scientologiei sustin ca prin dianetica putem ajunge direct la „engramelei noastre pentru a le „stergei si a deveni „curatii, nedependenti de o minte reactiva bolnava, ci stapani pe comportamentul nostru. Avand in vedere multitudinea de vieti anterioare, omul trebuie „azvarliti pentru a reexperimenta efectele daunatoare ale propriei vieti, nu doar in trecutul actualei existente, ci si in istoria nenumaratelor destine anterioare, pentru a se purifica de ceea ce il tine inlantuit si inspaimantat. Tinta: accesul la o libertate si cunoastere absolute, dar si constientizarea adevaratei identitati si naturi spirituale, asa cum era ea la origine.