Numim lentigine simple sau senile micile pete si pigmentari, in general asociate cu varsta, care apar in zonele pielii care au acumulat o expunere mai mare la soare, precum fata si mainile.

Lentigo simplu este benign si reprezinta doar o problema estetica. Poate avea insa o varianta maligna care este, de fapt, una dintre formele de prezentare a melanomului, un cancer de piele periculos care trebuie depistat la timp pentru a fi vindecat.

Lentigo, ar trebui sa-mi fac griji? Iata ce ar trebui sa stii.

  • Lentigo poate fi benign, deci reprezinta doar o problema estetica, sau malign, care este un cancer de piele periculos care trebuie depistat la timp pentru a fi vindecat.
  • Apare de obicei in aceleasi zone ca si cele benigne, dar de obicei sunt mai mari si au o forma neregulata, si in interior diverse nuante de culoare. In plus, cresterea sa este continua.
  • Ele sunt legate de acumularea de soare pe piele de-a lungul anilor.

Cum sa distingem un lentigo benign de unul malign?

Lentiginele benigne sau simple sunt petele solare clasice pe care barbatii si femeile le prezinta peste 50 de ani. De obicei sunt distribuite pe dosul mainilor, pe tample sau pe obraji, deoarece sunt zone care au fost atinse de soare de-a lungul vietii. Sunt pete care variaza in culoare de la maro deschis la negru, dar au, in general, o forma regulata, cu margini bine delimitate si o culoare uniforma.

Persoanele care au fost supuse unei expuneri mai intense la soare, fie din motive de munca (muncitori in constructii, marinari, muncitori la ferma), fie din motive de agrement (fani de plaja, sporturi in aer liber sau plimbari cu barca, de exemplu), pot prezenta mai multe lentigine, iar in mai multe zone ale pielii.

La randul sau, lentigo maligna apare de obicei in aceleasi zone ca si cele benigne, dar de obicei sunt mai mari si au o forma neregulata si in interior diverse nuante de culoare. In plus, cresterea sa este continua.

Ce este testul de diagnosticare?

Daca banuiti lentigo maligna, ar trebui sa consultati un dermatolog. In multe ocazii, lentigo maligna poate fi suspectat pe baza formei si culorii petei, dar diagnosticul poate fi confirmat doar prin efectuarea unei biopsii sub anestezie locala.

Cum pot fi prevenite?

Atat lentiginele simple, cat si cele maligne sunt legate de acumularea de soare pe piele de-a lungul anilor. Prevenirea consta, asadar, in protectia solara. Soarele trebuie evitat in orele centrale ale zilei si folositi creme de protectie solara suficient de mari pentru fiecare tip de piele (in general factor 30 sau mai mare). In plus, nu trebuie uitata utilizarea masurilor fizice, precum sepci, viziere, tricouri, ochelari de soare si umbrele.

Cum poate fi tratat lentigo simplex benign?

Primul aspect ar trebui sa fie ca tratamentul se poate face doar cu un diagnostic bun. Daca doriti sa eliminati lentiginele, un dermatolog trebuie mai intai sa le exploreze pentru a exclude ca oricare dintre ele ar putea fi un melanom.

In cazul in care se confirma ca este vorba de lentigine simple sau benigne, acestea pot fi tratate prin aplicarea de substante chimice (Peeling), laser, lumina intens pulsata sau crioterapie.

Dar lentigo maligna?

Lentigo maligna este o forma de melanom, un cancer de piele care se poate raspandi, provocand metastaze si chiar moartea. Tratamentul trebuie sa fie precoce, cand faza de invazie nu a fost atinsa. In general, se face prin interventie chirurgicala, indepartand petele cu o marja de siguranta adecvata. Biopsia serveste pentru a asigura diagnosticul si indepartarea completa.