Incepand cu ora 7:00 dimineata, aparatele de cafea din case incep sa functioneze neobosit. Este clar ca bautura prin excelenta pentru micul dejun continental este cafeaua, dar este sanatos sa bei cafea la micul dejun?

Proprietatile nutritionale ale cafelei

Cafeaua se remarca prin continutul de substanta activa fiziologic: cofeina. Aceasta substanta are efecte multiple asupra organismului nostru: actioneaza ca un stimulent pentru creierul nostru si exercita o actiune relaxanta asupra muschilor netezi . Muschiul neted este cel care se gaseste in arterele mari, muschii irisului ochilor sau cel care acopera viscerele precum stomacul, intestinele (deci este legat de efectul sau laxativ), uterul sau vezica urinara. . .

Cofeina este, de asemenea, o substanta vasodilatatoare care favorizeaza circulatia cerebrala, stimuleaza contractia inimii si are, printre alte proprietati, o actiune diuretica. Aceasta substanta, insa, nu este exclusiva cafelei si se gaseste si in substante stimulatoare similare precum mate, ceai (teina) sau ciocolata (teobromina).

Cafeaua contine, de asemenea, nutrienti precum magneziu, mangan si potasiu, precum si mai multe vitamine B, cum ar fi B1, B2, B3 si B5.

Modalitati de a bea cafea

Cafeaua este una dintre cele mai raspandite bauturi de socializare fara alcool din lume. In ciuda faptului ca este originar din Etiopia si Congo, si-a facut drum intre diferitele continente, de unde si diversitatea culturilor si varietatea in consumul sau. Cel mai traditional mod de a o consuma este cea infuzata, precum cafeaua turceasca, cafeaua filtru, espresso sau ristretto (chiar mai scurt decat espresso-ul), printre altele.

Cafeaua solubila sau cafeaua solubila, care poate fi dizolvata direct in apa sau in alte bauturi precum laptele, a fost lider in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial printre soldatii americani, deoarece putea fi consumata in pozitiile lor de lupta.

O alta varianta care a castigat multa acceptare in ultimii ani este cafeaua in capsule, care sunt deja produse de diverse marci de cafea care va ofera o portie specifica de cafea si va permit sa gustati foarte repede aceasta bautura. Pentru a folosi acest tip de capsule este esential sa achizitionezi un aparat de cafea pentru capsule si sa cumperi cateva capsule compatibile cu aparatul de cafea. De exemplu, daca optezi pentru o cafetiera Dolce Gusto, ar trebui sa alegi capsule Marcilla, sau orice capsula compatibila cu aceasta marca de cafetiera.

Cafeaua in capsule este noua modalitate care a aparut la mijlocul anilor 2000 si si-a facut loc pe piata cafelei si si-a castigat consumatorii. Aceste capsule va permit sa alegeti diferite doze de cofeina (espresso, lungo, ristretto, decofeinizat…etc.) si o mare varietate de arome sau arome precum vanilie, caramel sau cacao. In plus, cu capsulele care incorporeaza lapte praf sau smantana, te poti bucura de latte sau chiar cappuccino in cateva secunde. Este important de mentionat ca acestea din urma sunt adesea deja indulcite cu zahar, asa ca nu ar fi necesar sa-l adaugi atunci cand il consumi.

Doze sanatoase de cafea

Doza maxima de cofeina pentru un adult sanatos este de aproximativ 400 de miligrame pe zi, ceea ce ar reprezenta intre 4 si 5 cani de cafea. Cu toate acestea, exista o mare variatie interpersonala din cauza variabilelor genetice si a altor factori precum greutatea, ceea ce ar explica sensibilitatea la efectele cofeinei si viteza de asimilare a acesteia. In general, se recomanda sa nu se depaseasca 3 cani pe zi care contin intre 240 si 300 mg de cofeina.

Este important de mentionat ca continutul de cofeina intre o cafea sau alta difera in functie de factori precum originea, procesul de cultivare si prajirea boabelor de cafea.

Ce oameni ar trebui sa evite cafeaua?

In grupurile sanatoase precum copiii, adolescentii, femeile insarcinate sau care alapteaza, consumul acestuia este descurajat . In acelasi mod, persoanele care sunt tratate cu un medicament stimulant ar trebui sa-l evite datorita posibilului efect de interactiune cu cofeina.

De asemenea, se recomanda evitarea consumului acestuia la persoanele care sufera de patologii precum hipertensiune arteriala, reflux gastroesofagian, gastrita si/sau ulcere digestive (deoarece irita mucoasa gastrica) in insuficienta renala sau hepatica. De asemenea, consumul de cafea nu este foarte recomandat persoanelor care sufera de anxietate sau de un nivel ridicat de stres.

In plus, trebuie avut in vedere faptul ca la persoanele cu tendinta la dureri de cap sau migrene, consumul de cafea le poate usura sau provoca: un consum regulat a doua sau trei cani de cafea (200-300 mg cofeina) pe zi poate duce la « migrene de weekend» daca in acele zile consumul lor este intrerupt.

Cafeaua, intotdeauna mai bine insotita

Diminetile sunt de obicei pline de multa activitate si epuizare fizica si psihica, asa ca este foarte recomandat sa insotiti cafeaua de dimineata cu un mic dejun bun. Acest mic dejun poate fi completat cu o cana buna de lapte, iaurt sau bautura vegetala fara zahar. De asemenea, este interesant sa includeti cereale integrale sau niste paine prajita din cereale integrale insotite de crema de nuci, avocado, fructe tocate cu seminte sau o optiune proteica precum branza degresata, curcan, ou sau ton.