Un nou focar al virusului Nipah, inregistrat in statul indian Kerala, a tras un semnal de alarma la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Este un virus zoonotic, care se transmite de la animale la oameni, care a aparut pentru prima data in 1999 in Malaezia, in unitatile de porci ale unui oras dupa care poarta numele.

In acel moment, primele cazuri umane au fost diagnosticate provizoriu ca fiind encefalita japoneza (inflamatie a creierului), deoarece este unul dintre principalele sale simptome.

Bilantul final a fost de peste 100 de oameni morti si peste un milion de porci sacrificati.

Actualul focar din Kerala, potrivit Centrului National pentru Controlul Bolilor din India, care conduce ancheta, a inceput probabil cand oamenii au scos apa dintr-o fantana infestata de lilieci .

Ce este virusul Nipah?

Organismul cauzator al virusului Nipah este un virus ARN din familia Paramyxoviridae , strans inrudit cu virusul Hendra, cunoscut anterior ca morbillivirus ecvin sau sindrom respirator acut ecvin, care provoaca o infectie virala acuta a sistemului respirator al animalelor si oamenilor.

Un personal medical care poarta imbracaminte de protectie iese dintr-un spital aflat in carantina din Kochi, Kerala, India, in timpul unui focar de Nipah din 6 august 2019 EFE-EPA FILE/Prakash Elamakkara

Cu toate acestea, desi virusul a fost detectat initial la porci, aceste animale nu sunt gazdele naturale ale lui Nipah.

Sunt, din nou, lilieci , la care se pare ca nu provoaca boli. De fapt, anticorpi impotriva virusurilor Nipah si Hendra au fost detectati la liliecii de fructe din Africa.

Cum se raspandeste?

Initial poate fi transmis la om de la animale (lilieci, porci…), dar virusul a facut un alt pas in evolutia sa si se raspandeste si de la om la om .

Cum se transmite? Prin picaturi respiratorii sau contact cu secretiile nazofaringiene sau tesuturile pacientilor

Este letal?

Ne confruntam cu un virus cu o rata semnificativa a mortalitatii , care in cel mai bun caz ucide aproape jumatate dintre cei infectati.

Mai exact, se estimeaza ca mortalitatea acestuia variaza intre 40 si 75% din cazuri.

Si acesta este unul dintre motivele fundamentale pentru ca acesta sa fie inclus in lista bolilor prioritare din planul de cercetare si dezvoltare al OMS.

Ce se intamplain India cu focarul virusului Nipah?

Pana in prezent, autoritatile sanitare indiene au confirmat sase cazuri de persoane infectate cu acest virus, dintre care patru sunt internate in spital si doua au murit.

Cel mai important lucru, si esential pentru limitarea focarului, este ca s-a putut stabili punctul de contact al ultimei persoane infectate: un barbat de 39 de ani care se afla in acelasi spital cu primul deces.

Statul Kerala nu este nou in aceste probleme si a decis rapid sa restrictioneze adunarile si a inchis scolile, birourile si transportul public (ceea ce ne transporta inevitabil in cele mai grave luni ale pandemiei de COVID-19 ) .

Kerala, care are peste 34 de milioane de locuitori, este situata pe coasta tropicala si este renumita pentru plajele sale cu palmieri, care au cunoscut deja un alt focar de virus Nipah in 2018.

In acele zile, dintre cele 19 persoane infectate, doar doua au reusit sa supravietuiasca.

Simptomele virusului Nipah

Infectia umana cu virusul Nipah are diverse manifestari clinice si poate fi chiar asimptomatica.

Dar de obicei provoaca boli respiratorii acute sau encefalita fatala, iar primele simptome pot fi confundate cu gripa:

 • Febra
 • Dureri de cap
 • Mialgii
 • Varsaturi
 • Durere de gat

Alaturi de aceste simptome, cei infectati pot suferi:

 • Ameteala
 • Somnolenta
 • Alterarea constiintei

Cetateni cu masti sub o ceata gri. EFE

Si daca boala progreseaza, apar semne neurologice care indica encefalita acuta, cum ar fi:

 • Confuzie
 • Modificari de personalitate
 • Convulsii
 • Probleme de miscare, de vedere sau de auz.

Expertii considera ca perioada de incubatie (intervalul dintre infectie si aparitia simptomelor) variaza intre 4 si 14 zile. Cu toate acestea, au fost inregistrate perioade de incubatie de pana la 45 de zile.

Exista tratament pentru virusul Nipah?

Nu, si de aceea este o mare ingrijorare pentru sanatate. OMS avertizeaza ca „nu exista medicamente sau vaccinuri specifice pentru infectie. „Se recomanda tratamentul intensiv de sustinere pentru complicatiile respiratorii si neurologice severe.”

Animalele de companie se pot infecta?

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista dovezi de infectie la mai multe specii de animale domestice, inclusiv caini, pisici, capre si cai, precum si oi.

Boala provoaca semne respiratorii si ocazional semne nervoase la porci, cu potential zoonotic „devastator”.

Ce viitor ne asteapta cu virusul NipaH?

Ca in orice nou focar zoonotic, suntem intr-o perioada de mare incertitudine.

Mutatiile aleatoare apar in acesti virusi ca urmare a erorilor in replicarea ARN-ului lor. Majoritatea acestor erori vor fi daunatoare sau vor produce virusi cu o capacitate infectioasa mai mica si vor ajunge sa se piarda. Dar, in cele din urma, unii dintre ei l-ar putea transforma intr-un inamic mai formidabil chiar si decat SARS-CoV-2.

Este inca prea devreme pentru a sti, dar, in orice caz, sa luam imediat toate mijloacele pentru a ne asigura ca populatia sa nu creste. Deoarece mutatiile apar atunci cand virusul se reproduce, cu cat se intampla mai putin, cu atat sansele de aparitie a unei epidemii vor fi reduse.