Glaucomul este una dintre principalele cauze de pierdere a vederii si orbire in randul adultilor incepand de la varsta mijlocie. Desi exista mai multe tipuri de glaucom, marea majoritate a cazurilor par a fi ereditare. Exercitiile si dieta sunt cele mai eficiente strategii pentru a reduce riscul.

De asemenea, verificarea ochilor in mod regulat, la fiecare doi pana la trei ani dupa varsta de 40 de ani si la fiecare unu pana la doi ani dupa varsta de 60 de ani, va ajuta la descoperirea modificarilor legate de glaucom care pot fi tratate inainte de aparitia leziunilor oculare ireversibile.

Simptomele glaucomului

Glaucomul apare atunci cand nervul optic este deteriorat. Se crede ca cauza poate fi presiunea intraoculara excesiva, dar exista cazuri de glaucom in care aceasta problema nu apare.

La inceputul dezvoltarii bolii nu exista simptome. Vederea ramane normala si nu exista durere, dar in timp este posibil sa vedeti inele in jurul surselor de lumina si sa observati ca vederea periferica (laterala) se deterioreaza treptat. Obiectele din fata ta pot fi vazute clar, dar obiectele de langa tine pot fi ratate. Daca boala nu este diagnosticata si tratata, in cele din urma capacitatea de a vedea obiectele in lateral se va pierde si unghiul de vedere se va ingusta pana la orbirea completa.

Exista un tip de glaucom, numit glaucom „acut” sau „cu unghi ingust”, care se poate dezvolta brusc si este considerat o urgenta medicala care necesita tratament imediat. Simptomele includ dureri oculare severe, vedere incetosata, pupile dilatate si uneori greata sau varsaturi. Aceste cazuri acute reprezinta doar 10 la suta din toate glaucoamele.

Daca este luat devreme, tratamentul poate incetini progresia bolii si, uneori, poate pastra vederea. Majoritatea oamenilor sunt tratati cu picaturi care scad presiunea intraoculara, ceea ce este un factor de risc. Daca acest lucru nu este suficient, se folosesc alte terapii, precum tratamentul cu laser sau interventia chirurgicala pentru drenarea lichidului din interiorul ochiului si, astfel, reducerea presiunii, dar aceste interventii nu pot decat sa previna sau sa intarzie agravarea. Ele nu servesc la recuperarea vederii deoarece afectarea nervului optic nu poate fi reparata.

Exercitiul fizic intens reduce riscul de glaucom

De ani de zile, oamenii de stiinta cauta masuri specifice pentru a preveni pierderea vederii. Un studiu recent sugereaza ca cea mai eficienta strategie de prevenire a glaucomului este sa ramana activ fizic. Cercetatorii de la Universitatea din California, au descoperit ca exercitiile fizice pot modifica fluxul de sange catre ochi si presiunea din interior. Ei au descoperit ca cei mai activi din punct de vedere fizic au un risc cu 73% mai mic de a dezvolta glaucom in comparatie cu cei mai putin activi.

Pentru a determina nivelul de activitate fizica, cercetatorii au masurat viteza de mers si pasii pe minut folosind trackere de fitness. Dupa ce a analizat datele, echipa de cercetare a concluzionat ca pentru fiecare crestere de 10 minute a activitatii fizice moderate pana la viguroase pe saptamana, riscul de glaucom a scazut cu 25 la suta.

Mersul mai repede corespunde unui risc mai mic de glaucom

Cercetatorii sugereaza ca persoanele care merg sau alearga intr-un ritm mai rapid si fac mai multi pasi isi pot reduce si mai mult riscul de glaucom, in comparatie cu persoanele care fac sport intr-un ritm si viteza mai reduse.

Studiile au aratat deja ca exercitiile fizice au un efect pozitiv asupra presiunii intraoculare. Alergarea sau ciclismul pot reduce presiunea intraoculara cu pana la 13 mmHg la pacientii cu glaucom. Chiar si o plimbare rapida de 20 de minute poate scadea presiunea intraoculara cu 1,5 mmHg. O crestere de doar 1 mmHg ar creste riscul de afectare a ochilor cu zece procente.

Cercetatorii observa ca relatia directa dintre glaucom si activitatea fizica necesita investigatii suplimentare inainte ca ghidurile clinice sa poata fi formulate pe baza constatarilor. Pana atunci, expertii sfatuiesc toti pacientii sa faca miscare, deoarece acest lucru este bun atat pentru sanatatea generala, cat si pentru vedere.

Poate fi prevenit sau tratat glaucomul prin dieta?

Unele cercetari indica faptul ca o dieta saraca in carbohidrati poate fi legata de un risc mai scazut de aparitie a glaucomului. Cercetarea, a constatat ca o dieta saraca in carbohidrati si bogata in grasimi si proteine ​​provoaca modificari la nivelul ochilor care pot preveni bolile, chiar si la persoanele de la risc ridicat din motive ereditare. Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca dieta nu opreste progresia glaucomului daca acesta a inceput deja sa se dezvolte.

 O dieta saraca in carbohidrati si bogata in grasimi si proteine ​​ar putea reduce riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de glaucom cu 20% Dieta este probabil mai eficienta la persoanele cu predispozitie genetica, potrivit cercetarilor.

Bazandu-se pe literatura medicala despre glaucom, dr. Andrew Weil, profesor la Universitatea din Arizona si expert in medicina integrativa, recomanda urmatoarele masuri preventive:

  • Faceti o plimbare zilnica sau un program de exercitii fizice pentru a va imbunatati circulatia generala.
  • Luati suplimente de Vitamina C.
  • Reduceti consumul de cofeina.
  • Renuntati la fumat, deoarece acest obicei este un factor de risc.