In practica mea lucrez frecvent cu cupluri care sunt blocate. Sunt intr-o impas, frustrati unul de comportamentul celuilalt si pot chiar simti ca relatia lor este pe punctul de a se termina. Trebuie sa se schimbe ceva. De multe ori sotia este cea care recunoaste aceste lucruri prima. Vorbesc adesea cu barbati care imi spun ca sotia lor ameninta ca va pleca daca nu se schimba.

Cu totii cunoastem oameni, uneori in special barbati, care sunt „pusi in calea lor”. Ei iau lucrurile sau oamenii – in general sotiile sau relatiile lor – de la sine inteles si nu vad niciun motiv pentru a se schimba. Din pacate, pentru multi barbati acest lucru poate duce la mari probleme, inclusiv posibilitatea divortului. Mai jos este o intrebare pe care am primit-o de la un barbat care a spus: „sotia mea ameninta ca va pleca daca nu ma schimb” si raspunsul meu la el.

Sotia care ameninta ca pleaca inseamna ca trebuie sa te schimbi

Intrebarea cititorului:

Sunt un barbat de 43 de ani, divortat, acum casatorit de 8 ani, nu reusesc sa construiesc o relatie intima cu sotia mea . Ceea ce spui pe site-ul tau se aplica, nu sunt in stare sa-mi comunic sentimentele, sa recunosc nevoile sotiei mele. Nu pot muta relatia la urmatorul nivel. Sotia (pe buna dreptate) ameninta ca va pleca daca nu schimb un comportament. Am vazut consilieri „conventionali” care au fost stimulatori intelectual, dar nu m-au facut sa ma schimb … Ajutorul ar fi apreciat.” – Neil B.

Neil este cu siguranta blocat. Este bine ca este capabil sa vada ca exista o problema si ca trebuie sa o rezolve si sa se schimbe, dar nu are idee cum. Suna familiar?

Schimbarea poate fi foarte dificila pentru multi dintre noi. Necesita efort, necesita timp si este adesea foarte incomod. Si pentru multi barbati, in special, nu se simt necesar – ei sunt multumiti cu lucrurile asa cum sunt. Pentru sotiile lor, totusi, setarea implicita pe care o au multi barbati in ceea ce priveste comunicarea minima a sentimentelor si putina sau deloc intimitate emotionala nu functioneaza. Daca esti un barbat care isi doreste o relatie fericita, atunci este crucial sa fii dispus sa te schimbi si sa cresti in aceste domenii. Arunca o privire mai jos pentru raspunsul meu pentru Neil.

Raspunsul meu:

Apreciez si admir disponibilitatea ta de a vedea ca plangerile sotiei tale pot avea o anumita legitimitate si nevoia ta de schimbare. Din pacate, multi dintre noi, baietii, ne impiedicam doar vazand ce trebuie sa schimbe sotia noastra si ratand oportunitatea pe care o avem de a imbunatati lucrurile facand unele lucruri diferit noi insine.

Te afli intr-o situatie comuna pentru multe cupluri — nu poti construi o relatie intima . De asemenea, ai o problema comuna pentru multi baieti — comunicarea sentimentelor tale in casnicia ta si recunoasterea nevoilor sotiei tale .

In primul rand, trebuie sa va reeducati creierul pentru a functiona la nivel emotional. Multi dintre noi, barbatii, suntem foarte reusiti in rezolvarea problemelor, totusi conectori emotionali slabi. Mintile noastre analitice functioneaza bine profesional, dar adesea ne submineaza relatiile personale. In al doilea rand, trebuie sa inveti cum sa-ti intelegi sotia si sa anticipezi nevoile ei.

Dupa cum ati experimentat, consilierii matrimoniale „conventionali” nu au functionat. Consilierea mea matrimoniale pentru barbati este mai directa si se concentreaza pe invatarea barbatilor aceste abilitati. Ele pot fi invatate. Trebuia sa le invat. Baietii cu casnicii de succes le-au invatat. Poti si tu.

Ce se poate intampla daca nu te poti schimba?

Relatiile nu sunt din piatra si nu se misca niciodata. Trec prin suisuri si coborasuri, fiecare partener crescand si schimbandu-se (in bine si in rau) in timp. Pentru ca o relatie sa fie fericita si sanatoasa, ambii oameni trebuie sa fie dispusi sa inteleaga nevoile celuilalt si sa indeplineasca si sa respecte acele nevoi.

Ceea ce functioneaza pentru tine ca cuplu in acest moment poate sa nu functioneze peste 5 ani. Daca presupuneti ca se va intampla si refuzati sa va schimbati dupa cum este necesar, sansele ca relatia voastra sa supravietuiasca si inca 5 ani sunt mici. Acest lucru este valabil pentru ambii parteneri. Desi adesea barbatii se blocheaza, multe femei o fac si ele. Fiecare partener trebuie sa fie dispus sa faca ajustari pentru a mentine conexiunea.

Daca esti barbat (sau femeie) intr-o relatie care se simte blocata si te chinui sa te schimbi, nu esti singur. Din pacate, aceasta situatie se intampla multor cupluri. Cel mai important lucru este sa recunoasteti nevoia de schimbare si sa raspundeti la ea cat mai repede posibil. Si daca nu stii cum, cere ajutor. In caz contrar, probabil te vei gasi in situatia lui Neil, cu sotia ta amenintand cu plecarea.