Iasomia este una dintre plantele pline de parfum care, pe langa faptul ca se caracterizeaza prin frumusetea micilor flori albe in forma de stea, au o aroma capabila sa parfumeze orice spatiu din locuinta ta fara a fi nevoie sa folosesti odorizante, mai ales noaptea.

Citeste in continuare pentru a afla cum sa ai grija de aceasta planta, astfel incat sa-si pastreze mirosul si sa nu se ofileasca pe tot parcursul anului.

Cand infloreste iasomia?

Iasomia este plante cataratoare originare din Africa si Arabia, care cu peste 200 de specii, fiind ornamentale , este imposibil ca acestea sa treaca neobservate, deoarece florile lor frumoase si parfumate ne fura toata atentia, in functie de varietatea lor, le putem gasi in nuante de alb, galben, rosu sau roz.

Sezonul sau de inflorire dureaza de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei , dar cand vremea este mai potrivita poate dura pana la iarna, astfel incat sa ne putem bucura mai mult de aroma sa „imbatatoare”.

Potrivit unui articol, iasomia nocturna trimite semnale parfumate pentru a atrage polenizatorii in stadiul in care este cel mai activ si in acest fel pot transporta polenul de la o planta la alta, ajutand la reproducerea acesteia. 

De ce ingrijire au nevoie iasomia? 

Iasomia este plante atat de nobile incat le putem cultiva atat in ​​gradinile noastre, cat si in ghivece. Desi necesita o cantitate mare de lumina , exista unele specii precum Jasminum Polyanthum care sunt capabile sa se adapteze la spatiile interioare, cel mai important lucru este sa se potriveasca conditiilor lor naturale pentru a se putea dezvolta fara probleme.

Tip de clima: iasomie se dezvolta mai bine in climatele calde care nu sunt expuse riscului de inghet, daca dorim ca inflorirea lor sa fie abundenta, soarele este esential pentru a o realiza . Ideal este sa-l ai in gradina, dar daca il ai in interior, cel mai bine este sa -l asezi langa o fereastra bine luminata.

Irigare: acest pas este esential pentru ca acesta sa se dezvolte fara probleme, deoarece de cele mai multe ori irigarea excesiva este principala cauza a putregaiului sau. Fii foarte atent daca planta ta devine galbena, palita sau frunzele ii cad.  

Identificati frecventa de udare intre lunile reci si cele calde. 

Irigare in lunile calde: udati de trei ori pe saptamana de la jumatate la un litru in ghivece si plante mici si de la 2 pana la 4 litri la plantele deja adulte .

Udare in lunile reci: doua udari pe saptamana si o singura udare pe saptamana in sezonul ploios pentru a evita inundatiile.

Ingrasamant: pentru iasomie si toate speciile cu flori , acestea trebuie fertilizate inainte de perioada de inflorire, deoarece necesita o cheltuiala mare de energie pentru a produce flori noi.

Fa-ti timp sa-ti observi iasomia, daca observi muguri umflati, inseamna ca inflorirea este aproape , aplica niste ingrasamant, poate fi cafea, ceai de banane sau oricare dintre urmatoarele. Faceti-o o data pe luna in timpul sezonului cald. 

Tunderea: pentru a-l pastra frumos, este ideal sa -ti tunzi iasomia in timpul iernii , dar cand nu mai exista riscul de inghet. Tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi ramurile uscate, bolnave sau rupte, astfel incat lumina sa patrunda in intreaga planta si sa previna imbatranirea prematura.

Acum ca stii sa ai grija de iasomia ta pentru ca aceasta sa miroasa delicios si sa nu se ofileasca pe tot parcursul anului, aplica-te cu aceste sfaturi, sunt sigura ca iti va placea sa o vezi inflorind din belsug.