Muzica este practic indispensabila in viata noastra. Suntem inconjurati continuu de melodii si cantece si ne descurcam bine. Muzica este un mijloc de exprimare universal care are numeroase efecte pozitive asupra fiintelor umane, mai ales in primii ani. De cand ne nastem, ne afecteaza creierul si, in primii pasi in viata, ne ajuta la dezvoltarea cognitiva, sociala, motrica, emotionala si de limbaj.

Cantecele pentru copii sunt o modalitate excelenta de a-i distra si de a-i invata lucruri noi intr-un mod distractiv. Inainte de a prezenta beneficiile muzicii pentru copii, va recomandam site-ul Kids Zone cu cele mai frumoase cantece pentru copii de toate varstele.

Efectele pozitive ale muzicii asupra copiilor

Diverse studii arata importanta muzicii ca ajutor pentru cresterea intelectuala, deoarece genereaza o cantitate mare de activitate neuronala. Este stimulul uman care activeaza mai multe parti ale creierului. Expunerea de la nastere la muzica, in special muzica clasica,si dezvoltarea lor muzicala pe masura ce cresc, indiferent daca canta, danseaza sau canta la un instrument, au urmatoarele efecte pozitive asupra copiilor:

1. Cresterea memoriei, a atentiei si a concentrarii

Ascultand melodia si versurile cantecelor, copiii invata sa-si aminteasca si sa reproduca ceea ce au auzit in timp ce se distreaza cantand. Este o activitate pe care o iubesc si care in acelasi timp intareste toate aceste caracteristici.

2. Fluenta imbunatatita a expresiei

Atat vorbit, cat si corporal, acest lucru se dezvolta prin cant si dans. A canta versurile unui cantec este usor atunci cand ii cunosti ritmul, astfel incat copilul poate repeta fraze complexe pe care altfel nu le-ar folosi. Dansul ii ofera capacitatea de a se exprima cu corpul ei, iar cantatul la un instrument adauga o noua forma de comunicare.

3. Mai usor de rezolvat probleme

Perceptia tiparelor ritmice creste rationamentul copilului de a gasi solutii mai complexe la problemele matematice si de logica. Daca se adauga si educatia muzicala, efectul creste: intelegerea duratei notelor dintr-o partitura activeaza direct zona creierului legata de operatiile matematice.

4. Stimularea imaginatiei si a creativitatii

Infruntarea unei discipline artistice face ca lumea interioara a copilului sa se dezvolte. De asemenea, va creste capacitatea de a afisa alte subiecte din aceeasi ramura, cum ar fi desenul si pictura. In plus, recunoasterea tiparelor ritmice intr-o melodie actioneaza asupra regiunii creatoare si motivatoare a creierului, determinand direct copilul sa-si dezvolte imaginatia.

5. Intarirea limbajului

Versurile cantecelor noi ofera cuvinte si sunete, astfel incat copilul sa isi extinda vocabularul. Din nou, merita mentionata facilitatea de a reproduce fraze complexe atunci cand urmeaza un ritm pe care in alt context copilul nu l-ar folosi. Muzica este, de asemenea, un suport excelent pentru invatarea generala, deci poate fi o resursa directa de predare.

6. Dezvoltarea echilibrului, simturilor si muschilor

Prin dansul adaptandu-si miscarile la ritmuri, copilul dobandeste o mai mare coordonare, forta musculara si simt spatial. Te ajuta sa inveti sa te misti si sa fii constient de spatiul din jurul tau.

7. Imbogatirea intelectului

Evocarea amintirilor legate de muzica determina o mai mare dezvoltare intelectuala a copilului. Crearea amintirilor este adesea legata de melodii si exista amintiri specifice care se trezesc usor atunci cand le ascult din nou.

8. Sociabilitate crescuta

Muzica le ofera posibilitatea de a interactiona cu alti copii si cu adultii, oferindu-le mai multe oportunitati de dezvoltare in societate. Dansurile de grup, grupurile de cantari sau simplul fapt de a cunoaste acelasi cantec fac posibil ca copiii sa cunoasca mai multi oameni si sa se distreze impreuna.

9. Control mai mare al starilor de spirit

Muzica trezeste emotii atat copiilor, cat si adultilor: ne poate relaxa sau ne poate activa atunci cand ascultam melodiile potrivite. Ascultarea cantecelor fericite se poate imbunatati de la un moment trist la o stare semnificativa de stres.

10. Implementarea rutinelor

Asociind anumite activitati cu muzica si cantece specifice, copilul se va obisnui sa le faca atunci cand va auzi din nou melodia care se leaga de ele, facandu-l totodata sa devina mai disciplinat.

11. Cresterea stimei de sine

Invatarea cantecelor si dansurilor, fie ca petrecere a timpului liber, fie ca activitate supravegheata, ii confera copilului o mai mare stima de sine printr-o actiune distractiva si distractiva. A ajunge sa cantati o melodie cu un instrument provoaca aceeasi reactie.

12. Sanatate imbunatatita

Muzica are ca efect ameliorarea durerii si intarirea sistemului imunitar. De asemenea, ajuta la coordonarea respiratiei si a batailor inimii, astfel incat sa va puteti calma si relaxa. Ascultarea melodiilor calme si fericite ajuta atat la recuperarea fizica, cat si la cea mentala.

Beneficiile sunt extinse si foarte variate. La acestea se mai adauga si faptul ca aceasta dezvoltare cerebrala afecteaza adultii odata cu trecerea anilor, astfel ca se poate verifica ca muzica are o importanta vitala in mediile copiilor. Atat parintii, cat si educatorii trebuie sa fie constienti de aceste efecte pozitive pentru a fi constienti de repercusiunile folosirii melodiilor si cantecelor in timpul educatiei copilului si pentru a sti sa-i inconjoare cu un mediu care sa le intareasca dezvoltarea. Muzica este o intarire pozitiva si puternica pentru toata lumea.