Astazi vin cu o lista de 17 carti recomandate de Elon MuskDaca vrei sa stii care sunt scrierile care l-au ajutat sa creasca ca persoana si antreprenor, nu poti rata acest articol. 

Consideri ca ai o viziune asupra antreprenoriatului pe care altii nu o au? Antreprenorul vizionar si miliardar Elon Musk este, astazi, unul dintre cei mai de succes antreprenori din lume.

Intrebat cum a invatat sa faca rachete, el raspunde mereu la fel: „citind” .  De-a lungul vietii, Musk a citit o multitudine de carti care i-au servit drept inspiratie atunci cand vine vorba de obtinerea motivatiei necesare pentru a atinge provocarile pe care si le-a propus.

Carti recomandate de Elon Musk

1- Stapanul Inelelor: Fratia Inelului, JRR Tolkien

Elon Musk si-a petrecut copilaria printre carti. Unul dintre preferatii lui a fost Stapanul Inelelor .

Amplasat intr-un taram magic plin de fiinte ciudate, povesteste cum un grup format dintr-un pitic, un elf, doi barbati, un vrajitor si patru hobbiti parcurg o calatorie periculoasa pentru a distruge un inel magic. In aceasta prima transa ei trebuie sa supravietuiasca diferitelor adversitati.

Daca obiectul respectiv cade in mainile inamicului, distrugerea lumii lui ar fi practic asigurata.

2- Stapanul inelelor: Cele doua turnuri, JRR Tolkien

A doua parte a seriei. Cu aceasta ocazie, o comunitate imprastiata trebuie sa isi continue obiectivul.

Pe de o parte, doi dintre hobbiti poarta inelul in posesia lor, in timp ce restul lupta impotriva fortelor raului din diferite fronturi.

3- Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui, JRR Tolkien

Ultima carte a celebrei trilogii Tolkien. In ea, ultimii pasi sunt numarati inainte de a distruge inelul unic al puterii. Maretia bataliilor este garantata alaturi de un complot profund si serios.

Si cum l-a inspirat aceasta trilogie pe celebrul om de afaceri? Insusi Elon Musk a declarat ca „eroii cartilor pe care le-am citit au simtit intotdeauna datoria de a salva lumea” , lucru pe care il putem vedea reflectat in mentalitatea lui de a ajuta planeta.

4- Ghidul autostopului catre galaxie, Douglas Adams 

Povestea care spune cum pamantul este distrus pentru a construi o autostrada hiperspatiala.

Avand in vedere aceste fapte, protagonistul, Arthur, fuge de pe planeta impreuna cu prietenul sau extraterestru Ford pe o nava unde va intalni un alt tip de fiinte curioase. Contextul sau existential te va lasa destul de surprins.

Pentru Musk, aceasta carte a servit sa provoace urmatoarea reflectie: „daca poti formula corect intrebarea, vei sti ca raspunsul este partea usoara” .

5- Benjamin Franklin: O viata americana, Walter Isaacson

Biografie compilata si elaborata de Walter Isaacson despre unul dintre cei mai faimosi presedinti din istoria Statelor Unite ale Americii.

Pentru Elon Musk, Benjamin „a fost un adevarat antreprenor care a inceput de la zero. „Era doar un copil pierdut”. Tocmai din acest motiv, sud-africanul si-a laudat si nu si-a ascuns admiratia pentru celebrul politician.

6- Einstein: viata si universul lui, Walter Isaacson

Biografia unuia dintre cei mai faimosi oameni de stiinta ai tuturor timpurilor. Walter Isaacson a creat o carte total practica, care este distractiva si distractiva in acelasi timp.

In plus, trateaza in detaliu extrem diferitele aspecte care i-au inconjurat viata, precum familia, prietenii sau munca.

7- Structuri sau de ce lucrurile nu cad, JE Gordon

In cuvintele lui Elon Musk, Structuri sau de ce lucrurile nu cad i- a fost foarte util sa contribuie cu noi idei companiei sale SpaceX, deoarece „este o carte cu adevarat buna pentru o prima abordare a designului structural” .

8- Aprindere! O istorie informala a propulsoarelor de rachete lichide, John D. Clark

Aprindere!  isi dedica paginile pentru a explica ce se afla in spatele acelor rachete spatiale pe care le vedem la televizor.

Este un fel de mix de teme multiple: vom observa detaliile tehnice ale rachetelor, parcurgand descrierea experimentelor, mergand chiar pana acolo incat sa detaliem rolul pe care politica il joaca in acest tip de tehnologie.

Cel mai probabil ar duce la o intelegere mult mai buna a lumii complexe a rachetelor.

9- Superinteligenta: cai, pericole, strategii, Nick Bostrom

Carte de instructor care l-a ajutat sa stie putin mai bine ce i-ar putea intampla in momentul in care si-a inceput calatoria in tehnologie. In ea, este explicat ce s-ar intampla daca inteligenta artificiala ar depasi inteligenta umana si care sunt problemele la care poate duce aceasta.

Conditia sa de lider a trei dintre cele mai avansate companii din lume il obliga sa fie in continua pregatire cu privire la cele mai recente evolutii atat in ​​tehnologie, cat si in inteligenta artificiala.

10- De la zero la unu: cum sa inventezi viitorul, Peter Thiel

Peter Thuel este despre un vizionar la fel ca Musk. A creat cateva dintre cele mai importante companii din lume, precum Paypal.

De aceea, omul de afaceri nu a ezitat sa cumpere si sa citeasca aceasta carte imediat ce a iesit in vanzare. Acesta explica cheile pentru a demara visele si proiectele pentru a construi un viitor consistent.

11- Howard Hughes: Viata si nebunia lui, Donald L. Barlett si James B. Steele      

Biografia lui Howard Hughes, unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului XX. El va ajunge la faima datorita contributiilor sale la aviatie si progreselor din acest sector. El ar construi unele aeronave precum hidroavionul Hughes H-4 Hercules sau Hughes H-1.

De asemenea, Howard a realizat mai multe fapte aeriene, doborand unele dintre recordurile deja stabilite pentru viteza sau lungime.

12- Merchants of Doubt, Naomi Oreskes si Erik M. Conway

Carte care trateaza o alta dintre marile preocupari ale lui Elon Musk: poluarea si schimbarile climatice.

Printre paginile sale veti putea observa cum, dupa o investigatie minutioasa, sunt demontate mai multe teorii expuse de oamenii de stiinta care lucreaza pentru cei puternici care au fost introduse candva ca propaganda.

13- Seria Fundatia, Isaac Asimov

Set de 16 carti care descriu o serie de povesti futuriste. Robotii si colonizarea sunt temele principale in majoritatea lucrarilor sale.

Poate ca ceea ce l-a inspirat pe Musk ar fi viziunea lui Asimov, un om de la inceputul secolului al XX-lea care putea deja anticipa anumite progrese in societatea actuala in cartile sale.

Astazi, Elon Musk intentioneaza sa colonizeze Marte, idee care se reflecta in saga Fundatiei atunci cand oamenii incearca sa cucereasca si sa se extinda in intreaga galaxie.

14- Luna e o doamna cruda, Robert Heinlein

Povestea curioasa si inedita, care amesteca science-fiction cu tenta politica.

Istoria sa este cel putin deosebita, unde o asezare pe Luna cauta cu disperare independenta fata de planeta Pamant. Protagonistii sai vor fi un program de stiri si un super computer numit MIKE.

Lucrarea a fost publicata in 1966, cu exact trei ani inainte de sosirea omului pe Luna.

15- Serie “La cultura”, Iain M. Banks

Set de carti de Iain M. Banks cu o poveste centrata pe un univers in care domneste haosul. Anarhia si deficitul sunt principalele probleme de atenuat. Populatia planetara va fi formata din diferite rase umanoide care sunt conduse de inteligente artificiale.

Pe fundalul vor fi razboaiele si diferitele confruntari ideologice dintre diferitele civilizatii si rase care se regasesc, ajungand in unele carti chiar sa mute actiunea pe diferite planete.

16- Ultima noastra inventie, James Barrat

Una dintre cele mai inspirate carti ale lui Elon Musk.

Inventia noastra finala vorbeste despre preocuparile stiintei pentru inteligenta artificiala intr-o lume in care sunt investite sume mari de milioane de dolari in cercetarea si dezvoltarea acesteia.

Se pare ca scopul este de a crea masini la fel de dezvoltate precum mintea umana, dar ce s-ar intampla daca ar depasi fiinta umana? Ce probleme ar putea aparea atunci cand preocuparile lor sunt egale sau mai mari decat ale noastre? Toate aceste probleme sunt abordate in binecunoscuta carte a lui James Barrat.

17- Elon Musk: Tesla, SpaceX si misiunea costruirii unui viitor fantastic, Ashlee Vance

Poate ati observat ca aceasta carte este diferita de restul. Aceasta este cea mai recomandata scriere a lui Elon Musk. Motivul?

Povesteste cele mai relevante evenimente care l-au determinat sa fie printre cei mai mari vizionari ai lumii, din copilarie pana la cele mai recente progrese in diferitele sale companii.

Investitia in Tesla Motors sau ascensiunea SpaceX sunt detaliate la milimetru in paginile sale. Toate acestea fara a uita aspectele vietii sale personale care l-au conditionat ca persoana.