Cunosti pe cineva care are reactii pe care le consideri disproportionate? Se enerveaza usor cand ii faci un comentariu? Protesteaza daca muzica este prea tare sau lumina este intensa? Este posibil sa aveti de-a face cu o persoana extrem de sensibila (HSP).

In acest articol, vom vedea principalele caracteristici ale persoanelor extrem de sensibile si vom clarifica aspectele de luat in considerare despre persoanele extrem de sensibile, pentru ca relatia ta cu acestia sa nu aiba de suferit.

Cum este o persoana extrem de sensibila?

Persoanele foarte sensibile experimenteaza o mai mare reactivitate emotionala si senzoriala la stimuli. Adica lucrurile ii afecteaza intr-o masura mai mare. HSP-urile nu aleg sa fie sensibile, ceea ce se intampla este ca sistemul lor neuro-senzorial proceseaza informatiile mai intens . Prin urmare, ei experimenteaza emotii mai acute, reactioneaza exagerat sau se simt suparati in anumite circumstante.

Sa vedem semnele si caracteristicile persoanelor extrem de sensibile:

 1. Sensibilitate fizica crescuta . De obicei se simt enervati de zgomote sau lumini intense, observa mai intai schimbarile de temperatura.
 2. Empatie . Oamenii foarte sensibili sunt mai empatici. Un alt semn care identifica persoanele extrem de sensibile este ca, procesand emotiile mai intens, ii inteleg mai bine pe ceilalti. In articolul urmator, vorbim despre ce este empatia emotionala.
 3. Comportament politicos si prudent. O alta caracteristica a HSP se refera la comportament: au tendinta de a se comporta politicos.
 4. Sensibilitate la violenta Un alt semn caracteristic al unei persoane extrem de sensibile este ca ii este greu cu filme sau stiri prea violente.
 5. Dificultate in acceptarea criticilor . Oamenii HSP iau criticile drept atacuri, chiar daca sunt constructive.
 6. Profunzime emotionala . Oamenii foarte sensibili sunt mai profundi din punct de vedere emotional.
 7. Ei iau lucrurile foarte in serios , ceea ce uneori le poate provoca disconfort.
 8. Plans obisnuit . Oamenii HSP plang mai usor.
 9. Ingrijorare excesiva . Oamenii foarte sensibili se ingrijoreaza excesiv de problemele altora.
 10. Dificultate in luarea deciziilor . O alta caracteristica a HSP este ca le este mai greu sa ia decizii si ii afecteaza mai mult atunci cand gresesc.
 11. Preferinta pentru activitati individuale . Un alt semn al oamenilor extrem de sensibili este ca prefera sa faca lucrurile singuri pentru ca se simt urmariti si judecati.
 12. Enervarea stimulilor de mediu . Se simt inconfortabil in medii cu prea multi oameni si zgomot.
 13. Observatie . HSP acorda mai multa atentie detaliilor.
 14. Tendinta la anxietate si depresie . Procesand emotiile mai intens, oamenii foarte sensibili sunt mai susceptibili de a experimenta anxietate sau depresie.
 15. Mai multa bucurie de senzatii placute . Se bucura mai mult de emotiile placute pe care le simt atunci cand citesc o carte buna, asculta un cantec profund, privesc opere de arta, danseaza, canta…

Ce fac daca sunt o persoana foarte sensibila?

Cand descoperi ca modul tau de a reactiona si de a lua lucrurile are o explicatie, simti o usurare enorma. Incepi sa intelegi ca nu esti ciudat sau ciudat, ci ca procesezi informatiile intr-un alt mod .

Dar, desigur, faptul de a o cunoaste nu o impiedica sa-ti afecteze viata. Prin urmare, vom vedea ce puteti face pentru ca a fi foarte sensibil sa nu va afecteze mai mult decat este necesar:

 • Explicati-va sensibilitatea ridicata fara a va expune prea mult . Spune-i familiei, partenerului si prietenilor tai ca exista anumite lucruri care te afecteaza mai intens decat ei pentru ca ei sa tina cont.
 • Lucreaza la respectul tau de sine . Daca te simti in siguranta, vei gestiona mai bine criticile sau judecata. In articolul urmator vorbim despre Cum sa imbunatatim stima de sine.
 • Profita de binele de a fi HSP . Te vei bucura mai mult de muzica, mirosurile, senzatiile placute, emotiile placute…
 • Deveniti un membru valoros al echipei dvs. Acorzi mai multa atentie detaliilor, asa ca vei vedea probleme care trec neobservate de altii. La locul de munca, acest lucru poate face o mare diferenta.

Cum sa tratezi o persoana extrem de sensibila?

Uneori, ne socheaza ca ceva care pentru noi are putina importanta pentru altul poate presupune o lume. Prima reactie la ceva ce nu intelegem este furia. Prin urmare, este important sa stiti, pe cat posibil, cum se simte o persoana extrem de sensibila .

Daca exista vreun HSP in viata ta, fii bine informat despre ceea ce presupune. Poti folosi articole si carti, dar ceea ce iti va oferi cele mai multe informatii este sa vorbesti direct cu el sau ea pentru ca ei sa-si explice cum se simt si astfel sa te poti pune mai usor la locul lor. Intre timp, tine cont de urmatoarele:

 • Nu-l judeca . HSP se simt in mod continuu judecati si criticati. Nu contribui la asta.
 • Pune-te in locul lui de cate ori este nevoie. Nu este vorba de a fi de acord, ci de a te pune in pielea lor si de a vedea lucrurile din punctul lor de vedere.
 • Sa stie ca a experimenta emotii mai intense nu este gresit . Daca plange usor sau arata o bucurie excesiva, sustine-o ca sa nu se simta constienta de sine.
 • Ajuta-l sa ia decizii . Este ceva care ii costa mult.
 • Fii atent . Cand trebuie sa-i spui ceva negativ, nu te abtine, ci fa-o cu tact.
 • Nu-l privati de spatiul lui . HSP se simt confortabil in singuratate, asa ca daca vezi ca au nevoie de mai mult timp pentru a fi singuri sau singuri, acorda-le.
 • Ofera-i sa-i asculti preocuparile si nu-l acuza ca se plange prea mult. Nu vreau sa spun ca intariti plangerile, ci ca le serviti drept sprijin si alinare pentru ca acestea sa se simta intelese.
 • Evita sa o minti sau sa-i ascunzi informatii pentru a nu o supara. Cel mai bine este sa fii sincer, dar sa fii plin de tact si calm.
 • Incurajeaza-l sa-si impartaseasca emotiile cu tine . Intelegerea si intelegerea se vor imbunatati.